Košarka

Veliki korak Popovića i Lončara

Branimir Korać • utorak, 04.11.2008.
Veliki korak Popovića i Lončara
Foto: Bruno Blumenschein

Prvi susreti drugog pretkola Eurokupa već su "izbacili" neke klubove kao izgledne sudionike natjecanja u skupinama. Veliki korak prema prolazu napravili su Uniks naših Popovića i Lončara, Gran Canaria i Panellinios...

Galatasaray i Budućnost odigrali su u Istanbulu vrlo neizvjestan dvoboj iz kojeg je na kraju kao pobjednik izišao Galatasaray koji je slavio 85:83. Ostaje pitanje da li će to biti dovoljno za uzvrat u Podgorici. Dva loše organizirana napada u samoj završnici spriječila su Turke da na uzvrat odu s nešto boljim rezultatom Prvo je Gurović blokiran na isforsiranoj trici, a zatim je Graves krivo dodao što je omogućilo Budućnosti vrlo dobar rezultat uoči uzvrata.

Milan Gurović predvodio je strijelce domaćina s 24 poena dok je Dejan Milojević ubacio 23 poena uz šest skokova. Odličan je bio i naš Andrija Žižić koji je za 21 minutu ubacio 14 poena (5/8) uz sedam skokova. Kod gostiju Vladimir Dašić ubacio je 23 poena uz šest skokova, a Nemanja Gordić 18 poena.

Vezane vijesti

Ruski Ural iz Beograda odnosi osam poena zaostatka protiv FMP-a. U susretu s malim brojem poena imali su Rusi dominaciju u prvom poluvremenu, ali u drugom dijelu FMP je zaigrao bolje i okrenuo rezultat te na kraju slavio 69:61. Posljednja četvrtina susreta obilovala je nervozom i obostrano lošom igrom s crnim rupama u napadu, a na kraju je to ipak više pogodovalo FMP-u koji je u četvrtu četvrtinu ušao s primjetnom prednosti.

FMP su predvodili Dragan Labović s 22 poena i sedam skokova te Nikola Marković s 11 poena i pet skokova. Kod gostiju Aleksej Surovcev ubacio je 12 poena, a Vanja Plisnić 11 uz pet skokova.

Uniks je u Kazanu neočekivano visoko svladao Hapoel iz Jeruzalema 88:66. Rusi su pokazali kako imaju kvalitetniju momčad i pitanje prolaza riješili već u prvom susretu. Već do poluvremena poveli su s visokih plus 12, a u drugih 20 minuta samo su povećavali već ionako visoku prednost.

Posebno raspoloženi kod Uniksa bili su Terrell Lyday koji je ubacio 17 poena te Vladimir Veremeenko s 13 poena i 11 skokova. Marko Popović igrao je 36 minuta i ubacio devet poena (2/9) uz sedam asistencija, a Krešimir Lončar za 19 minuta ubacio je 13 poena (5/8) uz pet skokova. Kod gostiju Timothy Bowers ubacio je 18 poena uz pet skokova, a Travis Watson dodao je 14 poena i deset skokova.

Crvena zvezda s gostovanja u Austriji kod Swans Gmundena odlazi neporažena. Beograđani su izvukli remi 82:82 i napravili dobar posao uoči uzvrata. Međutim, Svetislav Pešić neće biti pretjerano zadovoljan jer je Zvezda tijekom susreta imali i 15, a tijekom posljednje dionice i sedam poena prednosti, no ipak su dopustili domaćinu povratak u utakmicu. Ipak, prednost u uzvratu bit će na strani Beograđana.

Kod Swans Gmundena prva imena bili su Deteri Mayes i Anthony Fisher s po 21 poenom, a kod gostiju Tadija Dragičević ubacio je 17 poena.

Pitanje putnika u skupine Eurokupa vrlo vjerojatno riješili su košarkaši Panelliniosa. Oni su na svom parketu pregazili Kiev s 96:69 i došli do prednosti koju vrlo teško mogu izgubiti. Već nakon 30 minuta vodili su 79:52 i više nije bilo spora o tome tko će odnijeti pobjedu barem u ovom susretu.

Anthony Grundy s 24 poena bio je najraspoloženiji kod domaćina, a pridružio mu se Ivan Radenović s 21 poenom i šest skokova. Kod Kijevljana Brent Wright s 14 poena i šest skokova jedan je od rijetkih koji nije podbacio.

Veliki korak prema prolazu napravio je Oostende zahvaljujući sjajnoj završnici u Le Havreu. Domaćin može žaliti, imao je prednost od deset poena na ulasku u zadnju četvrtinu, ali sve je to prokockao i na kraju upisao poraz 85:84. Oostendeu ne ide u belgijskom prvenstvu gdje igraju ispod svake kritike, ali zato u Europi guraju odlično i sada nakon Triumfa imaju priliku izbaciti i Le Havre.

Oostende su predvodili u ovom susretu Devin Green s 20 poena, devet skokova i šest asistencija te Matthew Haryasz s 15 poena. Kod Le Havrea Bingo Merriex s 24 poena i deset skokova bio je najbolji, a slijedio ga je Ronald Thompson s 19 poena. Slaven Rimac igrao je 25 minuta i ubacio deset poena (3/8).

Velika razlika u kvaliteti bila je očita u dvoboju Gran Canarije i švicarskog Benettona. Momčad iz Fribourga izdržala je s ACB ligašem punih deset minuta, a onda je uslijedilo "gaženje". Drugu četvrtinu Gran Canaria je dobila s 33:7, došla do nedostižne prednosti i na kraju uvjerljivo slavila 92:64. Obzirom da se uzvrat igra u Španjolskoj, Gran Canariju već možemo upisati kao sigurnog sudionika skupina.

Joel Freeland bio je posebno raspoložen s 24 ubačena poena, a pratio ga je Melvin Sanders sa 17 poena. Kod domaćina 19 poena uz šest skokova ubacio je Bruce Fields.

Eurokup

2. pretkolo

Uniks Kazan88:66Hapoel Bank Yahav Jerusalem
FMP69:61Ural Great
Panellinios96:69BC Kijev
Galatasaray85:83Budućnost VOLI
Allianz Swans Gmunden82:82Crvena zvezda
Benetton Fribourg64:92Herbalife Gran Canaria
Le Havre84:85Telenet Oostende
ASK Riga83:69Real Betis
Ural Great57:69FMP
BC Kijev96:72Panellinios
Crvena zvezda96:81Allianz Swans Gmunden
Budućnost VOLI93:62Galatasaray
Hapoel Bank Yahav Jerusalem76:73Uniks Kazan
Telenet Oostende83:88Le Havre
Real Betis65:68ASK Riga
Herbalife Gran Canaria103:61Benetton Fribourg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!