Košarka

Završene i posljednje pripreme

Goran Markuš • srijeda, 12.11.2008.
Završene i posljednje pripreme

Današnjim susretima završene su i posljednje kvalifikacije za regularni dio Eurokupa. Neka od iznenađenja su pobjeda Le Havrea u gostima, veliki poraz Panelliniosa te izbacivanje Galatasaraya iz daljnjeg natjecanja, a valja napomenuti kako su i naši košarkaši na čelu sa odličnim Brunom Šundovom odigrali vrlo važne uloge u svojim klubovima…

Mala dva poena prednosti uoči gostovanja u Podgorici bila su nedovoljna da bi Galatasaray osigurao prolazak u sljedeći krug natjecanja. Iako su gosti u susret ušli puno bolje i nakon deset minuta imali solidnu prednost od četiri poena, domaćini se bude i velikom 13:0 serijom bježe iz dometa Galatasaraya koji se do kraja utakmice uslijed odlične obrane domaćina nije uspio vratiti u susret.

Dok je naš Andrija Žižić sa 18 poena i pet skokova uz Dejana Milojevića (14 poena, 14 skokova) predvodio goste domaćini su mogli računati na čak petoricu igrača predvođenih sjajnim Vladimirom Micovom (17 poena, 4 asistencije) koji su uspjeli upisati dvoznamenkasti broj poena.

Vezane vijesti

Iako se kod kuće FMP do posljednjih sekundi borio da bi u goste otišao sa osam poena prednosti u današnjem ogledu u Rusiji Železnik je bez većih problema potpuno dominiravši terenom stigao i do druge pobjede kvalificiravši se u regularni dio Eurokupa. Dragan Labović (19 poena, 7 skokova) ponovno je predvodio FMP, a umjesto Nikole Markovića ovog mu se puta pridružio sjajni Miroslav Raduljica (19 poena). Kod domaćina sa 17 poena uvjerljivo najefikasniji je bio Darius Vashington.

Kako su u susret ušli sa ogromnim zaostatkom od 22 poena košarkaši Hapoela nisu se niti zavaravali sa mogućnošću prolaska u regularni dio Eurokupa već su samo željeli pobijediti i tako prekinuti niz od dva uzastopna poraza. Odličnim otvaranjem i zatvaranjem susreta domaćini predvođeni sjajnim Timothyem Bowersom (16 poena) su uspjeli ostvariti svoj cilj i sa +3 stižu do pobjede protiv opuštenog Unicsa predvođenog ponovno odličnim Terrellom Lamonom Lydayom (17 poena).

Zapaženu ulogu imali su i naši košarkaši Uniksa. Tako je Marko Popović u 36 minuta ubilježio deset poena i četiri asistencije dok je Krešimir Lončar u "samo" 22 minute skupio čak 14 poena i pet vrlo važnih skokova.

Nakon izjednačenog susreta u Austriji Crvena Zvezda je odigrala jednu vrlo čvrstu i odlučnu utakmicu osiguravši novu pobjedu i prolazak u sljedeći krug natjecanja. Gosti su se na samom početku susreta odlično držali da bi na prvi odmor otišli rezultatom 24:24, no Deteri Mayes (25 poena) i Elijah Palmer (25 poena, 15 skokova) jednostavno nisu mogli sami protiv vrlo raspoloženih domaćina što su Tadija Dragičević (21 poena, 11 skokova) i društvo znali iskoristiti i mirno u svoju koristi priveli utakmicu kraju.

Uistinu ogromnih 27 poena prednosti uoči gostovanja u Kijevu zamalo nije bilo dovoljno Panelliniosu koji je preživio uistinu težak poraz protiv vrlo raspoloženih domaćina. Nakon uistinu fenomenalne prve četvrtine Kijeva (31:13) gosti se uspijevaju posložiti i do kraja poluvremena razliku smanjiti na nešto ugodnijih deset poena.

Poprilično izjednačena treća četvrtina bila je odličan uvod u nevjerojatnu završnicu u kojoj su se domaćini nekoliko puta opasno približili rubnih 27 poena da bi nakon 40 minuta gosti poraženi sa ogromnih 24 poena ipak osigurali nastup u regularnom dijelu Eurokupa. Sa 25 poena i četiri skoka James Donell Penn bio je uvjerljivo najefikasniji igrač na utakmici.

Nakon vrlo izjednačenog susreta Le Havre je mnoge iznenadio novom pobjedom u Belgiji kojom je uspio izbaciti Oostende iz daljnjeg natjecanja u Eurokupu. Iako su nakon prvih deset minuta gotovo cijelo vrijeme kontrolirali i igru i rezultat gosti popuštaju u samoj završnici i samo 100 sekundi prije kraja Oostende predvođen sjajnim Matthewom Haryaszom (14 poena, 10 skokova) izjednačava kod rezultata 80:80, no tada ponestaje snage i gosti na čelu sa mladim Fabienom Causerom (12 poena) rade 0:8 seriju za konačnih 80:88. Naš Slaven Rimac također je izašao na parket da bi u 23 minute igre upisao sedam poena, tri skoka i dvije asistencije.

Još jedan veliki poraz preživjeli su košarkaši Benettona koji su protiv odlične Gran Canarije zabili samo 61, a primili ogromnih 103 poena. Uzmemo li u obzir i prvi susret Švicarci su sveukupno poraženi sa ogromnih 70 poena razlike. Uvjerljivo najefikasniji igrač na susretu ponovno je bio Joel Freeland (19 poena, 6 skokova), a slijedi ga najbolji igrač gostiju, Dennis Harrison sa 17 poena i pet skokova.

Iako su kod kuće pobjedu odnijeli sa velikih 14 poena razlike košarkaši ASK Rige ništa nisu htjeli prepustiti slučaju i čvrstom igrom stigli su i do druge pobjede. Već uoči završetka prvog poluvremena gosti su imali velikih +13, no Cajasol se budi i do poluvremena smanjuju razliku na samo pet poena.

Nakon treće četvrtine domaćini su čak uspjeli i izjednačiti kod rezultata 49:49, no u odlučujućih deset minuta Riga večeras predvođena našim fantastičnim Brunom Šundovom (19 poena, 7 skokova) odličnom obranom ipak uspijeva zaustaviti navalu Španjolca i odnijeti pobjedu sa samo tri poena razlike.

Eurokup

2. pretkolo

Uniks Kazan88:66Hapoel Bank Yahav Jerusalem
FMP69:61Ural Great
Panellinios96:69BC Kijev
Galatasaray85:83Budućnost VOLI
Allianz Swans Gmunden82:82Crvena zvezda
Benetton Fribourg64:92Herbalife Gran Canaria
Le Havre84:85Telenet Oostende
ASK Riga83:69Real Betis
Ural Great57:69FMP
BC Kijev96:72Panellinios
Crvena zvezda96:81Allianz Swans Gmunden
Budućnost VOLI93:62Galatasaray
Hapoel Bank Yahav Jerusalem76:73Uniks Kazan
Telenet Oostende83:88Le Havre
Real Betis65:68ASK Riga
Herbalife Gran Canaria103:61Benetton Fribourg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!