Košarka

Srce jače od silnih eura

Branimir Korać • četvrtak, 06.11.2008.
Srce jače od silnih eura
Foto: Davor Sajko

Još jedna briljantna predstava Cibone u veličanstvenoj atmosferi u Domu Dražena Petrovića. Srušen je veliki Olympiacos, ekipa koja je u najužem krugu kandidata za naslov prvaka Europe, no Cibona im je večeras pokazala kako srce i borbenost mogu biti jače od silnih eura utrošenih u ovu superjaku momčad...

Cibona je u najboljem mogućem trenutku uhvatila pravu formu, na samom startu Eurolige. Dobiti Maccabija i Olympiacosa na svom parketu te Le Mansa u gostima je sjajan i vrlo vrijedan rezultat. Treba priznati da će Maccabi i Olympiacos kroz mjesec-dva biti daleko jači nego što su to danas i izravni konkurenti Cibone za prolaz u Top 16 imat će protiv tih protivnika vraški težak posao.

Nakon pobjede protiv Le Mansa u gostima, a zatim i demoliranja Crvene zvezde u Domu Dražena Petrovića, u zraku se osjetila lagana euforija i nekako sramežljivo se spominjala mogućnost da Cibona susret s Olympiacosom završi pobjednički. Sva ta euforija utjecala je i na posjetu u Domu Dražena Petrovića koji je bio krcat i ispunjen do posljednjeg mjesta, a atmosfera bez konkurencije najbolja u posljednjih nekoliko sezona.

Od samog početka susreta osjetilo se kako Cibona igra opušteno, ali i s velikom željom upisati ogromnu pobjedu. Utakmica je otvoren vodstvom "Cibosa", a nakon trica Kusa i Vukušića te polaganja Prkačina na krasno dodavanje Callowaya, prednost je iznosila 12:4. Ipak, u završnici prve četvrtine Cibona je iskazala dosta nestrpljivosti i bezidejnosti što su Childress, Greer i Erceg iskoristili i donijeli Olympiacosu prednost na kraju prve dionice 18:14.

U drugoj četvrtini Cibona igra kao preporođena. Četvrtinu je otvorila s dvije trice Marshalla i jednom Kusa u seriji 9:0, a u završnici četvrtine prednost je prvi put premašila deset poena i Cibona je povela nakon Marshallovog solo prodora i asistencije Prkačinu 37:25. Na poluvrijeme se otišlo vodstvom domaćina 39:28. Tu četvrtinu Cibona je dobila s pomalo nevjerojatnih 25:10.

Giannakis drugo poluvrijeme otvara ponovno s Teodosićem na playmakeru što se pokazalo kao dobra vijest za Cibonu obzirom da je Teodosić imao ogromnih problema kako u organizaciji napada, tako i u čuvanju Callowaya ili Kusa.

Upravo Calloway odlično je odradio otvaranje drugog poluvremena i Cibona u dva navrata ima ogromnih plus 17. Olympiacos se spustio brzom tranzicijom do deset poena zaostatka, ali Troha i Marshall s druge strane pogađaju važne trice za očuvanje visoke prednosti.

Ulazak u zadnju četvrtinu bio je vrlo loš po Cibonu, no sreća je što to gosti nisu bolje iskoristili. Pet minuta Cibona je bila bez poena iz igre, Olympiacos je došao predvođen Papaloukasom, Greerom i Childressom na 68:63 da bi crni niz prekinuo Prkačin točno u petoj minuti posljednje dionice.

Prvi ključni trenutak u završnici dogodio se na tri minute do kraja susreta kada Cibona hvata čak tri važna skoka u napadu i akciju završava Prkačin za podizanje vodstva na 73:63. Olympiacos ponovno mora puno raditi kako bi uopće zaprijetio, Greer, Printezis i Bouroussis s po tri poena pokušavaju vratiti goste u igru, ali Cibona igra pametno i mirno s linije slobodnih bacanja drži rezultat u kontroli.

45 sekundi prije kraja Papaloukas je ukrao loptu Kusu i smanjio na svega 78:74, Calloway je odmah ubacio dva slobodna bacanja, a nakon što je Halperin promašio tricu, Prkačin je odveo Cibonu na plus osam i priči je bio kraj.

Na kraju je Cibona slavila 85:76, posve zasluženo došavši do ogromne pobjede, vrlo važne u nastavku borbe za Top 16. Calloway s 19 poena te Marshall i Prkačin s po 13 predvodili su Cibonu dok su najbolji kod gostiju bili Bouroussis i Greer s po 14 poena.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Cibona85:76Olympiakos
Sidigas Avellino72:70Unicaja Málaga
Maccabi Tel Aviv82:80 *Le Mans Sarthe
1Unicaja Málaga 82+73
2Olympiakos 64+67
3Maccabi Tel Aviv 64+4
4Cibona 55-12
5Sidigas Avellino 37-60
6Le Mans Sarthe 28-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!