Košarka

Prekinut stopostotni niz

Ivor Krapac • četvrtak, 13.11.2008.
Prekinut stopostotni niz
Foto: EPA

Košarkaši Cibone doživjeli su prvi ovosezonski euroligaški poraz. Nakon otvaranja skupine A s tri pobjede kraj niza dogodio se u Malagi, domaća Unicaja proslavila je 20. uzastopnu pobjedu u svojoj dvorani u ovom natjecanju...

Izmjene dobrih i lošijih razdoblja tijekom utakmice nisu bile dovoljne za Cibonino iznenađenje na tradicionalno teškom gostovanju. Unicaja je potvrdila snagu u svojoj Martin Carpena Areni slavivši sa 77:67, a za bolji ishod Cibosima je prvenstveno nedostajalo više oružja u napadu - izdvojio se jedino Rawle Marshall, uz 25 poena sa 7/10 za tricu i ukupnim šutem 8/16.

Početak utakmice bio je onakav kakvog su Cibosi i željeli - pravi problemi nastali su tek u drugoj četvrtini, dok su u prvih deset minuta stvari bile potpuno ravnopravne. Archibald je odlično otvorio za domaće, Kus za Cibose, a u nastavku početne dionice glavne su uloge preuzeli Kelati, Cabezas i Ndong, omogućivši Unicaji da na prvi dvominutni odmor krene s tri poena prednosti na semaforu (19:16).

Vezane vijesti

U Ciboninoj momčadi je u napadu od Kusa palicu preuzeo Rawle Marshall. Nakon što je zamijenio Rozića koji je morao na klupu zbog rane dvije osobne, ekspresno je utrpao osam poena (dvije trice) i zadržao Cibonu na prihvatljivom zaostatku, s ostvarenim ciljem da im domaći na otvaranju utakmice ne odmaknu predaleko.

Početkom druge četvrtine stvari su izgledale još ljepše, Robert Troha zabio je pet u nizu za preokret na 21:20, prvo Cibonino vodstvo u 12. minuti, no nakon toga dogodio se potpuni zastoj. Domaća momčad je u nepunih pet minuta vezala dvije serije od 8:0, ukupno 16:3, za bijeg na lagodnih 36:24 u 17. minuti, što su do kraja prvog poluvremena povećali na 42:28.

Počelo je s dvije trice i ukupno osam poena Jimeneza, a nastavilo Ndongovom realizacijom pod obručem, dok su se Cibosi uglavnom isticali gubljenjem lopti, s ukupno 12 do "velikog odmora".

Treća četvrtina započela je puno bolje. Cibosi su serijom od 6:0 stigli ispod deset poena zaostatka, smanjivši na 42:34 u 23. minuti, no Unicaja je ubrzo pronašla odgovor u Carlosu Cabezasu, čija su četiri uzastopna poena vratila vodstvo domaćina na 46:34. Novi Cibonin nalet stigao je u završnici te dionice. Perasovićev pokušaj sa zonom dao je ploda u obrani, dok je u napadu Marshall smjestio dvije trice, a Princ ubacio dva slobodna za smanjenje na obećavajućih 53:48 - i ulazak u završnih deset minuta izgledao bi sjajno da Omar Cook dalekometnom tricom u zadnjoj sekundi četvrtine nije povisio Unicajinu prednost na lagodnijih osam razlike.

U posljednjih deset minuta odgledali smo priču koja bi se ukratko mogla opisati s "blizu, ali ne dovoljno". Cibona se kretala između pet i deset poena zaostatka, u završnici košem i dodatnim bacanjem Callowaya pristigla na dostižnih 67:60, da bi Ndong i Cook u nastavku vrlo brzo otklonili svu neizvjesnost. Malo raspoloženih igrača, nekoliko razdoblja crnih rupa, zaostatak u skoku, previše izgubljenih lopti... Sve je doprinijelo da Cibosi ne dođu do gostujućeg "skalpa", domaći su proslavili željenu drugu ovosezonsku euroligašku pobjedu.

Boniface Ndong zaključio je uspješnu večer s 18 poena (15 u prvom poluvremenu) i osam skokova, dok je Cabezas dodao 14, a Kelati 13 poena. Uz Marshalla, Cibona je imala još samo jednog dvoznamekastog strijelca, Earla Callowaya s 11 poena, a najviše je nedostajao učinak Nikše Prkačina. Na kapetanu se očito odrazilo što nekoliko dana nije trenirao zbog bolesti, ostao je bez poena za 18 minuta u igri, a zanimljivo - nije uputio čak ni šut, ni iz igre ni sa slobodnih. Neobična večer.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Unicaja Málaga77:67Cibona
Olympiakos84:65Maccabi Tel Aviv
Sidigas Avellino78:73Le Mans Sarthe
1Unicaja Málaga 82+73
2Olympiakos 64+67
3Maccabi Tel Aviv 64+4
4Cibona 55-12
5Sidigas Avellino 37-60
6Le Mans Sarthe 28-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!