Tenis

Sjajni Lopez izvukao Španjolce

Vedran Babić • petak, 21.11.2008.
Sjajni Lopez izvukao Španjolce
Foto: EPA

Prvi dan finala Davis Cupa između Argentine i Španjolske u Mar del Plati završen je rezultatom 1:1. David Nalbandian je s 3:0 u setovima lakoćom porazio Davida Ferrera i donio svojoj reprezentaciji prvi bod, da bi Feliciano Lopez vrhunskom izvedbom nadoknadio set zaostatka protiv Juan Martina del Potra i donio izjednačenje...

Kako je dan počeo, malo tko je mogao očekivati da će Španjolci i dalje biti u ravnopravnoj borbi za Salataru, pogotovo imajući na umu da su u Mar del Platu stigli bez najboljeg tenisača svijeta Rafaela Nadala. Stvar je spasio Feliciano Lopez pobjedom protiv Juan Martina del Potra, koji je očito podlegao pritisku.

No, krenimo redom. 11. tenisač svijeta David Nalbandian u prvom je meču potvrdio ulogu favorita protiv jedno mjesto slabije rangiranog Davida Ferrera, nadigravši ga sa 6:3, 6:2 i 6:3 za dva sata igre. Iako je Argentinac finale Davis Cupa dočekao u puno boljoj igračkoj formi od svog suparnika, koji za pobjedu ne zna još od prvih dana listopada, opreza nije nedostajalo, jer ipak se radilo o finalu.

Međutim, tenisač sa sjajnim Davis Cup omjerom (16-4) rano je nametnuo svoj ritam igre i dao do znanja Ferreru da može zaboraviti na pobjedu. Nalbandian je iskoristio sedam od 15 break lopti, a osvojio je i ukupno 28 poena više od Španjolca (100-72), koji nije bio previše efikasan kod svojih prilika za obrat (2/9). Pobjednik je uz to imao i 19 izravnih poena više (54-33), čime je ubilježio četvrtu međusobnim ogledima tako smanjio zaostatak na 6-4.

Španjolskog izbornika Emilija Sancheza jučer su mnogi s čuđenjem gledali nakon što je najavio da će umjesto Fernanda Verdasca (16.) u drugom pojedinačnom meču nastupiti Feliciano Lopez (31.). Sanchezov odabir na kraju se pokazao kao perfektan, jer je Lopez protiv trenutno prvog argentinskog "reketa" Juan Martina del Potra (9.) odigrao sjajan meč i trijumfirao s 4:6, 7:6 (2), 7:6 (4) i 6:3 poslije tri sata i 19 minuta igre.

Bio je to dvoboj tenisača koji su još uvijek relativno neiskusni u ovom natjecanju. Del Potru je, naime, to bio tek šesti pojedinačni meč, a Lopezu sedmi. Prvi set pripao je Del Potru breakom u petom gemu, ali je iduća dva lako izgubio u 13. igri (7-2, 7-4) i prepustio vodstvo protivniku. U četvrtom setu Lopez je krenuo s breakom i poveo 3:1, domaći tenisač se brzo vratio, ali i jednako brzo ponovno izgubio početni udarac, a ubrzo i meč.

Pobjeda 27-godišnjeg Španjolca je sasvim zaslužena. Na servisu je izgubio svega 23% poena (28/121) i zabio 19 asova naspram 24 Del Potra. Lopez je također imao i više winnera (75-69), a na mreži je još jednom pokazao svoje umijeće (20/26).

U sutrašnjem meču parova, koji bi mogao biti presudan za ovaj dvoboj, najavljeni su Agustin Calleri i Jose Acasuso za Argentinu te Lopez i Verdasco za Španjolsku. Susret počinje u 17 sati po srednjeeuropskom vremenu.

Finale Davis Cupa, Argentina - Španjolska 1-1: Nalbandian - Ferrer 6:3, 6:2, 6:3, Del Potro - F. Lopez 6:4, 6:7 (2), 6:7 (4), 3:6.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!