Rukomet

Otvorena dvorana za SP u Poreču

HINA • petak, 21.11.2008.
Otvorena dvorana za SP u Poreču
Foto: FaH

U Poreču je danas, na Dan grada i blagdan sveca zaštitnika sv. Maura, svečano otvorena višenamjenska športska dvorana "Žatika", jedna od dvorana u kojoj će se odigravati utakmice Svjetskoga rukometnog prvenstva u siječnju 2009.

Dvorana je izgrađena za samo godinu dana, a ta najveća gradska investicija, s uređenjem okoliša i opremanjem, vrijedna je oko 117 milijuna kuna. Građevina je ukupne površine oko 14 tisuća četvornih metara i ima ukupno oko 3700 mjesta. Uz glavnu je i mala dvorana te prostori za ugostiteljske i klupske potrebe. Izvođač radova bio je zagrebački "Kamgrad", a nositelj projekta porečko Trgovačko društvo "Parentium".

Uvrijeđeni čelnici HRS-a

Predsjednik Hrvatskoga rukometnog saveza (HRS) Sandi Šola izrazio je popodne u izjavi za novinare nezadovoljstvo i ogorčenost što se u Poreču pri svečanu otvorenju višenamjenske športske dvorane "Žatike", u kojoj će se igrati utakmice Svjetskoga rukometnog prvenstva, nitko u protokolu nije sjetio, kako je rekao, "spomenuti rukomet" i pozdraviti visoko izaslanstvo HRS-a.

Naime, osim predsjednika Saveza Šole na svečanosti su bili i potpredsjednik Zoran Gobac, tajnik Damir Poljak, izvršni direktor Svjetskog prvenstva Silvije Njirić te poptredsjednik Hrvatskog Olimpijskog odbora i trener reprezentacije Slavko Goluža.

"Smatram da nismo zaslužili takav odnos. Zvali su nas do dođemo, stigli su svi čelnici Saveza, a na kraju nismo dobili priliku obratiti se na svečanosti. Zahvaljujući Savezu, ta je dvorana danas u Poreču. To nas je jako pogodilo i odbili smo otići na zajednički ručak", kazao je Šola u izjavi za novinare.

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić u izjavi za Hinu odbacio je tvrdnju predsjednika HRS-a da mu nije pružena prilika obratiti se na svečanosti. Tvrdi da je osobno upitao predsjednika Saveza želi li se obratiti skupu, što je, kako je rekao, on odbio.

Moram priznati da sam neugodno iznenađen postupcima čelnika HRS-a koji se u nisu pojavili na zajedničkom ručku premda su bili pozvani, izjavio je gradonačelnik Štifanić.

Otvarajući dvoranu, izaslanica premijera Ive Sanadera potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor naglasila kako je danas dan za pamćenje ne samo za Poreč nego za cijelu Istarsku županiju.

"Danas su sve oči Hrvatske uprte u Poreč jer, uz onu zadarsku, danas smo otvorili još jednu u nizu novih dvorana. To je samo još jedan dokaz kako smo blizu Svjetskom rukometnom prvenstvu te kako je Hrvatska spremna za taj veliki športski događaj", istaknula je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Dodala je kako je Vlada, kao i drugdje, nastojala pomoći gradovima koji su se obvezali da će izgraditi dvoranu, a glede Poreča Vlada je iskazala razumijevanje i želju da se pomogne tom projektu ustupivši pravo gradnje na državnom zemljištu. Projekt je važan ne samo za Poreč nego za cijelu Istru pa i za razvoj hrvatskog športa i buduće športske uspjehe, dodala je.

"I ovaj kompleks će biti golem poticaj za bavljenje športom mladih ljudi, što je najbolji način borbe protiv ovisnosti, kriminala i nasilja", zaključila je Kosor. Dodala je kako će i s dvoranom u Zagrebu biti sve u redu, unatoč manjim teškoćama, te kako će svi radovi biti dovršeni u roku.

Istarski župan Ivan Jakovčić kazao je kako je cijela Istra u dvorani dobila graditeljski, športski, zabavno-kulturni i gospodarski dragulj što će utjecati na gospodarski rast i razvoj grada Poreča. Podsjetio je kako se ključan trenutak zbio prije godinu i pol dana kad je Vladi ponuđen jednostavan model, model tzv. javno-javnog partnerstva. Vlada je, kazao je, prepoznala tu ideju tako da je na zemljištu, koje je bilo u državnom vlasništvu, gradu ustupila pravo gradnje, na kojem je, kako je rekao, "niknula ova ljepotica".

"Nema sumnje da je Poreč najdinamičniji grad u Istri, koji prednjači po mnogo čemu te zaslužuje takvu dvoranu koja je uostalom bila potrebna cijeloj Istri", poručio je Jakovčić.

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić izrazio je zadovoljstvo otvorenjem "Žatike", istaknuvši kako je gradnja tog objekta omogućena velikim razumijevanjem Vlade koja je bez naknade ustupila gradu zemljište u porečkoj uslužno-servisnoj zoni.

"Time ćemo u konačnici osigurati financiranje projekta. No, unatoč tomu, bez financijske snage grada dvorana se ipak ne bi mogla izgraditi", zaključio je gradonačelnik Štifanić. Među brojnim gostima i uzvanicima svečanu otvorenju nazočio je i predsjednik HRS-a Sandi Šola.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!