Vodeni sportovi

4. Submania apnea kup – Zagreb 2008

Sportnet • ponedjeljak, 24.11.2008.
4. Submania apnea kup – Zagreb 2008

U Zagrebu je u subotu 22.11.2008. na bazenu u Utrinama u organizaciji Ronilačkog kluba Submania i Zagrebačkog ronilačkog saveza održan 4. Submania Apnea kup, nacionalno natjecanje u ronjenju na dah s međunarodnim sudjelovanjem...

Natjecanje se provelo po pravilima i standardima AIDA-e, krovne svjetske udruge za ronjenje na dah. Natjecatelji i natjecateljice nastupili su u tri bazenske discipline: statika, dinamika s perajama i dinamika bez peraja. Zbog ograničene raspoloživosti bazena, svaki natjecatelj je mogao nastupiti u samo jednoj od dviju dinamičkih disciplina.

Sudjelovao je 31 natjecatelj i 12 natjecateljica iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Slovačke, Češke, Turske i Italije. Za većinu natjecatelja sezona bazenskih disciplina tek počinje, pa se postignuti rezultati mogu smatrati odličnima. Posebno treba izdvojiti odličan nastup naše Karle Fabrio koja je postavila novi nacionalni rekord u dinamici s rezultatom od 179 m, čime je ujedno pobijedila u ženskoj konkurenciji u disciplini dinamika s perajama. Odličan nastup zaokružila je i pobjedom u statici sa rezultatom od 5:02 min. Prvo mjesto u disciplini dinamika bez peraja osvojila je Lidija Lijić s rezultatom 128m, što je također novi hrvatski nacionalni rekord.

Kod muškaraca najbolji rezultat u dinamici s perajama ostvario je slovenac Mitja Štampfer s preronjena 163 metra. U dinamici bez peraja najbolji je bio Hrvat Goran Čolak s preronjenih izvrsnih 149 metara – novim nacionalnim rekordom. U statici je pobijedio Branko Petrović s novim srpskim nacionalnim rekordom koji sada iznosi sedam minuta i četiri sekunde. Najbolji Hrvat u disciplini Statika bio je Tomislav Sviličić s rezultatom šest minuta i 16 sekundi. Francesca Scolari postavila je novi talijanski rekord u dinamici bez peraja sa preronjenih 92 m.

U ekipnom poretku prvi je RK Geronimo (Zagreb) ispred RK Submania (Zagreb) i Apnea Teama iz Beograda. Da se u organizacijskom smislu natjecanje odvija bez poteškoća pobrinulo se 30-ak vrijednih članova RK Submania, kao i pridruženo osoblje i sudačka ekipa. Organizatori osim tijekom natjecanja i novim nacionalnim rekordima, mogu biti zadovoljni i brojnošću natjecatelja te činjenicom da na hrvatskoj apneaškoj sceni ima sve više natjecatelja s respektabilnim rezultatima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!