Košarka

Pobjede Hrvata na startu

Branimir Korać • utorak, 25.11.2008.
Pobjede Hrvata na startu
Foto: EPA

Početak Eurokupa u skupinama E, F, G i H donio je očekivane rezultate. Hrvatski predstavnici u tim skupinama u dva susreta ubilježili su stopostotan učinak...

Skupina E

Dramatičan dvoboj odigran je u Mariupolu gdje su se susreli Azovmaš i Gran Canarija. Nakon 45 minuta velike borbe pobjedu je odnio Azovmaš 92:90. U 40 minuta rezultat je bio 77:77. Produžetak Španjolcima tricom je donio Carl English da bi Azovmaš u posljednjem napadu imao veliku priliku za pobjedu u 40 minuta, ali Thompsonov šut blokirao je Savane. U produžetak domaćin je bolje ušao i dovršio posao za prvu pobjedu u skupini. Predvodili su ga Khalid El Amin s 23 poena i sedam asistencija te Thomas van den Spiegel s 21 poenom. Kod gostiju Carl English ubacio je 28 poena, a Melvin Sanders 20 poena uz pet skokova.

Skupina F

Brose Basket se pošteno osramotio pred svojim gledateljima na startu Eurokupa. U susretu protiv Turowa ubacio je mizernih 39 poena, a nakon 30 minuta izgledalo je to još gore jer je domaćin bio tek na 24 poena. Turow je slavio na kraju sa 69:39 nanijevši Broseu jedan od najsramotnijih poraza ikad u europskim natjecanjima za njemačke klubove. Kod Turowa najbolji su bili Donald Copeland s 25 poena i sedam asistencija te Darian Townes s deset poena, sedam skokova i pet blokada. Damir Miljković igrao je 30 minuta i ubacio osam poena (4/10) uz četiri asistencije i dvije ukradene lopte. Kod domaćina Eric Taylor ubacio je deset poena uz šest skokova.

Dražen Anzulović sa Spirou Charleroijem startao je pobjedom protiv Crvene zvezde 71:65. Charleroi je imao pristojnu prednost većim dijelom susreta da bi u završnih deset minuta Zvezda puno bolje krenula i vratila se u utakmicu. Međutim, u završnici Matela i Walsh imaju mirnu ruku i donose pobjedu Belgijcima. Charleroi su predvodili Matela sa 17 poena, pet skokova i pet ukradenih lopti te Walsh s 13 poena i pet skokova. Pankracije Barać za 19 minuta ubacio je devet poena (3/6) uz dvije asistencije, a Jure Lalić za 18 minuta ubacio je dva poena (1/2) uz dva skoka. Kod Zvezde 17 poena ubacio je Marko Marinović, a 13 Andre Owens.

Skupina G

Artland je u završnih deset minuta uspio izboriti pobjedu protiv Fortituda 87:78. Njemački predstavnik odlično je odradio završnicu susreta i gostima nije pomogla niti izvrsna predstava NBA pojačanja D.J. Strawberryja koji je ubacio 29 poena. Strawberry je imao pratnju tek u Jamontu Gordonu koji je dodao 13 poena i pet skokova, nedovoljno za pobjedu. Domaćina su predvodili Dirk Madrich s 20 poena i Drew Neitzel sa 17 poena.

FMP se loše proveo na gostovanju kod Pamese u Valenciji. U posljednju četvrtinu se ušlo s vodstvom domaćina plus 11 i očekivalo se da će Pamesa tek rutinski dovršiti posao, međutim, uslijedio je uragan domaćina koji na kraju slavi s visokih 83:58. Kod pobjednika najistaknutiji bili su Kosta Perović sa 16 poena i 11 skokova te Shammond Williams s 11 poena. Kod gostiju Dragan Labović ubacio je 20 poena uz šest skokova, a Predrag Samardžiski dodao je 11 poena i osam skokova.

Skupina H

CEZ Nymburk natjecanje u skupinama otvorio je teško izborenom pobjedom protiv podgoričke Budućnosti. Budućnost se dugo držala u igri, vratila se iz visokog zaostatka u prvom poluvremenu, ali nije uspjela dovršiti preokret i upisati pobjedu. Najbolja češka momčad slavila je 75:70. Kod Nymburka najistaknutiji bili su Justin Gray s 22 poena i Arthur Lee s 13 poena i devet asistencija. Budućnost su predvodili Vladimir Micov sa 16 poena i šest asistencija te Ivan Maras s 14 poena.

Startnu pobjedu upisao je i Bilbao koji je ugostio momčad Hemofarma. Bilbao je slavio 78:67 u zanimljivom dvoboju u kojem je domaćin brzo stvorio visoku prednost, ali Hemofarm se vratio u utakmicu i susret učinio zanimljivim. Ipak, na kraju je presudila kvaliteta Španjolaca koji su u završnici mirno priveli meč kraju. Predvodili su ih Janis Blums s 19 poena i naš reprezentativac Marko Banić s 14 poena (6/8) te po dva skoka i ukradene lopte. Drago Pašalić nije ulazio u igru. Kod gostiju Vladan Vukosavljević ubacio je 25 poena, a Bojan Krstović 15.

Eurokup Skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Lietuvos Rytas95:74ASVEL Lyon-Villeurbanne
Azovmash Mariupol92:90 *Herbalife Gran Canaria
1Azovmash Mariupol 42+12
2Lietuvos Rytas 33+26
3ASVEL Lyon-Villeurbanne 33-39
4Herbalife Gran Canaria 24+1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!