Košarka

Nicević briljirao, Popović zabio za pobjedu

Vedran Babić • utorak, 25.11.2008.
Nicević briljirao, Popović zabio za pobjedu

Već u prvom kolu Eurokupa hrvatski košarkaši ostavili su svoj trag. Sandro Nicević bio je najbolji pojedinac Benettona u pobjedi nad Besiktasom, dok je za Unics iz Kazana Marko Popović tricom u posljednjim trenucima presudio bugarskom Lukoil Academicu...

Skupina A

Događanja u skupini A otvorio je Zadar pobjedom nad Maroussijem, a pridružio im se i francuski Chorale Roanne, koji je tek nakon produžetaka porazio ASK Rigu. Bila je to ujednačena utakmica u kojoj su gosti imali najveću prednost u 33. minuti (61:54), da bi se ipak otišlo u produžetke nakon što je na 66:66 poravnao Mohamed Kone. U dodatnih pet minuta domaćini su bili prisebniji te su sa 79:75 došli do pobjede.

Gosti su se u tom periodu oslanjali samo na jednog igrača, Coreya Brewera. Bivši član Zadra postigao je 27 koševa, ali je pri rezultatu 77:75 promašio prvo šut za dva, a potom i za tri. Nakon toga je Aaron Harper pogodio oba slobodna bacanja i tu je priči bio kraj.

Chris Monroe je za francuski sastav ubacio 20 koševa i uhvatio sedam skokova, dok je Harper prikupio 19 pogodaka. Na suprotnoj strani Bruno Šundov je u igri bio 33 minute i postigao je devet koševa, ali i 12 skokova. Šut mu, doduše, nije bio naročito precizan (2/10 za dva, 1/6 za tri), a imao je i osam izgubljenih lopti.

Skupina B

U prevrtljivoj utakmici između Lukoila i Unicsa, pobjedu su odnijeli gosti iz Kazana i to zahvaljujući našem Marku Popoviću, koji je na samom izmaku vremena pogodio tricu za konačnih 79:80. To su, inače, bili prvi poeni Popovića u svih 14 minuta koje je proveo na terenu i prvi precizan šut iza linije 6,25 iz petog pokušaja.

Unics je koncentriranije ušao u susret i već u 12. minuti imao 17 koševa viška, ali je tada upao u crnu seriju i do poluvremena izgubio gotovo svu prednost. Od polovice treće četvrtine utakmica je bila u egalu, a početkom zadnje, 40. minute, Lukoil je vodio 75:71, no dva promašena slobodna bacanja u ključnim trenucima vratila su njihove protivnike u igru, a u samoj konačnici i do pobjede.

Uz Popovića, za Unics je nastupio i još jedan naš reprezentativac, Krešimir Lončar. Splićanin je na parketu proveo 24 minute i upisao sedam koševa uz šest skokova. Njihov suigrač Terrell Lyday najbolji je strijelac susreta s 23 koša, no titula MVP-a susreta bez dvojbe će pripasti fantastičnom Tariqu Kirksayu. 30-godišnji Francuz je odigrao gotovo čitavu utakmicu i zabio 17 koševa te upisao deset skokova i osam asistencija.

Kod domaćina je Risto Stefanov ubacio 18 koševa, a istaknimo i sjajno skakačko izdanje Kennyja Adelekea (16 skokova) te jedan jubilej. Naime, Todor Stojkov je u završnici utakmice postao prvi igrač s više od 1000 postignutih koševa u natjecanju. Večeras je zabio 17, a ukupno se nalazi na brojci od 1004.

Pobjednik ovog natjecanja iz 2006., moskovski Dinamo, "prošetao" se Rigom savladavši Barons 80:61. Slovenac s NBA iskustvom Bostjan Nachbar bio je najraspoloženiji s 24 koša.

Skupina C

Benetton je vođen briljantnim Sandrom Nicevićem protiv Besiktasa nadoknadio zaostatak od 16 koševa početkom drugog dijela i došao do pobjede 77:72. Hrvatski košarkaš je protiv svog prošlosezonskog kluba na terenu proveo 35 minuta, tijekom kojih je ostvario učinak sezone od 19 koševa, sedam skokova i pet asistencija. Kod Turaka Cevher Ozer je ukrcao 23 poena, od čega pet trica, ali nije imao adekvatnu pomoć svojih suigrača.

Ruski Khimki je utakmicu protiv Le Havrea riješio u drugoj četvrtini, koju je dobio s 28:4, pa je na odmor otišao s prednošću od 20 koševa razlike (38:18). Drugo poluvrijeme se pokazalo kao ništa više od odrađivanja, jer gosti nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti veliko vodstvo domaćina.

Pobjednike je predvodio novopridošli, skupo plaćeni Argentinac iz Toronta, Carlos Delfino sa 17 koševa, deset skokova i četiri asistencije, dok je kod Le Havrea najefikasniji bio Fabien Causeur s 14. U redovima poraženih Slaven Rimac odigrao je sedam i pol minuta i za to vrijeme pogodio jednu dvicu i promašio dvije trice.

Skupina D

U ovoj skupini pobjedama su se osladili gosti. Grčki sraz pripao je Arisu, koji je na krilima Keydrena Clarka (22 koša) s tijesnih 71:69 porazio Panellinios, a Turk Telekom je s visokih 76:54 nadvisio izraelski Bnei Hasharon.

Turke su do trijumfa predvodili Serkan Erdogan s 15 koševa te Erwin Dudley s 13 koševa i deset skokova.

Eurokup Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Zadar87:79Maroussi
Chorale Roanne79:75 *ASK Riga
1Zadar 42+25
2Maroussi 42+25
3ASK Riga 33+18
4Chorale Roanne 15-68

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!