Nogomet

"Ipak je to Dinamo"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • srijeda, 26.11.2008.
"Ipak je to Dinamo"
Foto: Vedran Attias

Marijan Vlak lijepim je monologom pozvao navijače da sutra daju podršku njegovoj momčadi. Dinamo je, inače, na druženje s novinarima poslao šaroliko izaslanstvo - stigli su Mandžukić, Vrdoljak, trener Vlak i direktor Damir Vrbanović.

U miru čateškog hotela Toplice, nogometaši Dinama odrađuju posljednji dan pripreme za utakmicu sa Spartakom. Trener (privremeni?) Marijan Vlak nametnuo je svoj autoritet na treninzima gdje nogometaši "lete", a s dozom opreza i malo većom dozom optimizma izašli su pred novinare...

Vrbanović: "Uefa će nas posebno kontrolirati"

Direktor Vrbanović imao je informacije tehničke prirode: "Uefa je imenovala dva posebna čovjeka za utakmicu, a od kada sam ja u klubu nikada se takva praksa nije dogodila. Jedan je Englez, Bryan Drew, a drugi Alexandar Bakhmachuk. Usprkos nekim dobrim glasinama vezanima za sigurnost na utakmicama Dinama, ovo pokazuje da oni utakmicu smatraju dvobojem visokog rizika. Iz Rusije dolazi 500-injak navijača, i to neorganizirano, i zbog toga oni davaju posebnu pozornost ovoj utakmici. Mi smo na svakoj utakmici do sada kažnjavani, a posebno se pamte neredi u Pragu. Ovo je poseban dakle apel našim navijačima da se ponašaju uzorno."

Dinamo je imao i sastanak s policijom, pa će mjere biti vrlo rigorozne, a to vrijedi i za ruske navijače. Ništa nećemo prepustiti slučaju, želimo izbjeći sve konflikte naših i njihovih navijača.

Vrbanović ima informacije i u vezi utakmice u Udinama: "Talijani imaju vrlo rigorozne mjere za navijače. Stoga će ulaznice za Udine biti prodavane u Zagrebu od petka u 12 sati do utorka u 12 sati uz predočenje putovnice. Prema propisima Talijanskog saveza, NITI JEDAN gledatelj bez valjane ulaznice i pripadajuće putovnice neće biti pušten na stadion. Na sam dan utakmice nema prodaje karata, pa je to poruka navijačima - nemojte na dan utakmice ići tamo bez ulaznica. Ulaznica je 15 eura, a bit će ih oko 1.500. Talijanska policija se ozbiljno sprema za taj susret, od granice do stadiona. Nije na odmet reći da u Uefi ne stojimo jako dobro zbog ponašanja navijača i bit ćemo pod dodatnim povećalom. Apeliram da dođe što više navijača, ali i da se ponašaju fer i korektno kako bi razuvjerili službene osobe da ovdje uvijek ima problema."

Kako ide prodaja karata? "Naši navijači ulaznice uglavnom kupuju danas ili sutra, za sada ih je prodano nekoliko tisuća. Sada će biti udarni dani, ali očekujemo oko 15-ak tisuća gledatelja. Očekuje se hladan dan, ali bez oborina."

Povijesne i sudbonosne utakmice Dinamo igra učestalo, no malo ih zaista nosi težinu ove koja Modre čeka u četvrtak. Prilika da se osigura europsko proljeće, što je u slučaju pobjede protiv Spartaka izgledno, je nešto što Dinamo nema često, a s obzirom na atmosferu oko kluba koja se može u najmanju ruku opisati lošom i negativnom, upravo bi taj trijumf mogao biti prekretnica prema boljim danima u Maksimiru.

Hoće li smjena trenera biti dovoljna da ljubitelji Dinama pohode Maksimir i pruže momčadi podršku koja će im sigurno trebati protiv objektivno boljeg suparnika? Svi koji se sjećaju kako je Dinamo igrao pod Vlakom 1997. godine sigurno će biti barem korak bliže Maksimiru nego prije nekoliko dana, pa se možemo nadati da će stadion biti krcat. Podršci se, dakako, i to snažnoj, nadaju i igrači, od kojih su danas pred novinare izašli Mario Mandžukić i Ivica Vrdoljak.

Nakon što je Vrbanović izrecitirao "tehničke" stvari, riječ je pripala treneru Vlaku: ""Zadovoljan sam načinom kako su igrači radili i trenirali. Mislim da ćemo u utakmicu ući apsolutno spremni i da će svatko dati svoj maksimum. Htijenje i trka neće biti problem, u tome ćemo biti na nivou. Da li će to biti dovoljno za pobjedu, vidjet ćemo sutra. Jako sam optimističan, vjerujem u igrače i njihov karakter. Trebamo se nadati, pa i očekivati našu pobjedu. Morat ćemo proliti puno znoja i napora jer igramo protiv kvalitetnog protivnika koji nije imao dobar rezultat u Rusiji, ali je momčad s puno internacionalaca koji imaju kvalitetu i koji žele ovdje popraviti slab dojam iz prvenstva.""

Vlak još nije riješio svoje dileme u vezi sastava: "U jednoj varijanti će oni igrati vrlo ofenzivno, a u drugoj bi igrali kao i do sada. U ovom trenutku nemamo točnu informaciju kako će igrati, pa je zato otvorena situacija i s našim sastavom koji vam sada još ne mogu otkriti."

Dinamov novi trener nije htio ulaziti u rasprave o taktici i igri s dva napadača: "Nije poanta u tome koliko mi imamo napadača, već u tome kako će se igrači ponašati na terenu i kako će cijela momčad zadovoljiti zahtjeve koje ćemo imati. Ipak je ovo utakmica koja puno odlučuje i sigurno bi bilo neozbiljno da radimo juriš gdje nam nije bitno da li ćemo primiti gol. Ovo je ipak taktička utakmica, bitno je kako će igrači izvršavati te taktičke zadatke i zato još imam nekoliko dvojbi."

Bi li Vlak bio zadovoljan bodom? "Bod bi nam produžio nadu da u zadnjoj utakmici možemo tražiti prolaz. Sve osim poraza nas ostavlja u igri. S izgubljenom utakmicom sigurno se jako udaljavamo od onoga što želimo. Moramo ići s uvjerenjem da dobijemo, da igrači muški odrade što treba, i u tim uvjetima sam siguran da nećemo izgubiti. Pozivam navijače, oni su naš 12. igrač koji bi nam trebao omogućiti da dođemo do vrijedne pobjede. I u utakmici s NEC-om su nam oni pomogli da dođemo do velikog preokreta. Vidi se da ovoj momčadi fali ta podrška i ona nam je sutra neophodna, kao možda nikada do sada. Zaboravimo sve što je bilo, ipak je ovo Dinamo, ovo nije vrijedno samo za Zagreb, već je cijeloj Hrvatskoj u interesu da Dinamo napravi taj veliki korak i igra Europu i sljedeće proljeće."

Spartakova obrana prilika je za Dinamo: "Njihova obrana je pokazala dosta slabosti, a na nama je da to iskoristimo. Sigurno je da oni u fazi organizacije igre i u napadu su dobri, no evidentno je da puno golova primaju i sigurno optimizam gradimo na njihovoj obrani. Na igračima je da to iskoriste. Ako pogledate njihovu momčad, oni u tom zadnjem redu i na golu imaju internacionalce, tako da oni sigurno nisu nekvalitetni igrači, ali je isto tako istina da su pokazivali dosta slabosti."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!