Košarka

Gurović ugasio Zagrebove nade

Branimir Korać • srijeda, 26.11.2008.
Gurović ugasio Zagrebove nade
Foto: Nikola Movrić

Košarkaši Zagreba bili su vrlo blizu iznenađenja na startu Eurochallenge kupa. Gostovali su u Istanbulu kod jakog Galatasarayai unatoč tome što su nastupili oslabljeni, pali su tek u produžetku nakon velike serije Gurovića na startu dodatnih pet minuta...

Košarkaši Zagreba u Istanbul su otputovali kao potpuni autsajderi. Bez Vladovića i Dundovića bili su svjesni kako je domaćin veliki favorit, uostalom bio bi i da je Zagreb došao kompletan. Međutim, nisu se željeli unaprijed predati i tražili su ako ništa drugo, barem ravnopravnu utakmicu sa skupocjenom domaćom momčadi.

Denis Bajramović otvorio je utakmicu s Vedranom Morovićem na playu i Tonijem Dijanom umjesto Dundovića, a društvo u petorci pravili su im Štimac, Tomić i Simon.

Zagreb je vrlo dobro otvorio utakmicu, u prvih pet minuta briljirao je Kruno Simon koji je u vodstvu Zagreba 12:7 ubacio deset poena. Prvi su se problemi pojavili vrlo brzo, Andrej Štimac skupio je ekspresno tri osobne pogreške te je u igru morao Luka Žorić. Žorić se dobro snašao i nije se osjetio izlazak Štimca, dapače, Zagreb je tri minute prije kraja četvrtine poveo 17:11. Prva dionica završena je vodstvom Zagreba 20:16 uz vrlo dobru igru Simona (10) i Žorića (šest poena).

Vodstvo Zagreba ipak nije dugo trajalo. Na startu druge četvrtine Galatasaray počinje igrati bolje i tricom Türetkena u 24. minuti preuzima vodstvo 25:23. Međutim Zagreb je u svojim redovima imao raspoložene Žorića i Simona koji rade mini-seriju i Zagreb ponovno preuzima vodstvo i u 27. minuti vodi 34:29.

U samoj završnici poluvremena Galatasaray je uspio preko Besoka i Milojevića smanjiti zaostatak i na odmor se otišlo s prednosti Zagreba 38:37. U tih prvih 20 minuta kod Zagreba su se istaknuli Simon s 13 i Žorić s 10 poena dok su problem predstavljale po tri osobne pogreške Tomića i Štimca. U domaćem sastavu najbolji je bio Milojević s 12 poena.

Na startu drugog dijela igralo se praktički koš na koš, momčadi su se izmjenjivale u vodstvu, a prvi se ponovno odvaja Zagreb koji preko Bašljana i Tomića ponovno odlazi na plus četiri. Milojević je nastavio stvarati probleme Zagrebu i upravo je on bio taj koji je držao Galatasaray u igri. U posljednju dionicu ušlo se s poravnatih 53:53, a domaći krilni centar već je na kontu imao 23 poena i šest skokova.

U posljednjoj četvrtini Zagreb nastavlja s odličnom igrom i četiri i pol minute prije kraja vodi 60:56. No tada na scenu stupa do onda uspavani Milan Gurović koji u dva napada ubacuje dvije trice i Galatasaray na tri i pol minute do kraja preuzima vodstvo 62:60. Kod neriješenog rezultata 64:64 Tomić je minutu i pol prije kraja susreta promašio šut za preuzimanje vodstva Milojević je ubacio bacanja za 66:64 da bi Simon uzvratio polaganjem za 66:66 minutu i 18 sekundi prije kraja.

Nakon što Erden ishitreno promašuje tricu, Zagreb 54 sekunde prije kraja susreta preko Štimca ponovno dolazi u vodstvo 68:66. Domaćin nije naučio lekciju, 35 sekundi prije kraja večeras blijedi Graves ne pogađa tricu, Zagreb ima napad, ali Morović 11 sekundi prije kraja nije precizan i Galatasaray dobiva još jednu priliku. Simon radi brzi prekršaj i sedam sekundi prije kraja Erden poravnava s linije slobodnih bacanja na 68:68. Posljednji napad ima Zagreb, Simon je na meč lopti, ali ne ubacuje tricu i odlazi se u produžetak.

Produžetak bolje otvaraju Turci koji odmah tricom Gurovića i ubačajem Besoka s linije slobodnih bacanja bježe na 73:68, Gurović ubacuje još jednu tricu i dva bacanja za 78:68 i tri minute do kraja produžetka Galatasaray ima kapitalnu prednost. Za potpuno rješenje pitanja pobjednika tricu je ubacio i Besok koji Galatasaray na manje od dvije minute do kraja vodi na plus 13. Do kraja susreta domaćin je rutinski zadržao prednost i slavio 87:72.

Domaćina su predvodili Milojević s 25 poena i deset skokova, Gurović s 21 poenom i osam skokova te Besok s 12 poena i deset skokova. Andrija Žižić nije ulazio u igru. Kod Zagreba 18 poena uz sedam asistencija upisao je Krno Simon, a 13 poena i pet skokova Luka Žorić.

Eurochallenge skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Khimik95:90 *Dexia Mons-Hainaut
Galatasaray87:72 *Zagreb
1Dexia Mons-Hainaut 42+63
2Galatasaray 42+36
3Zagreb 24-49
4Khimik 24-50

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!