Košarka

Tvrdo, teško, uspješno

Ivor Krapac, Branimir Korać • srijeda, 26.11.2008.
Tvrdo, teško, uspješno
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cibone jako su se namučili na putu do domaće pobjede nad Air Avellinom u petom euroligaškom kolu. Momčad Velimira Perasovića je tek u produžetku uspjela slomiti goste iz Italije za novi veliki korak prema plasmanu u Top 16...

Vrlo važan dvoboj u Domu Dražena Petrovića. Cibona je dočekala Avellino u must win utakmici koja je domaćinu otvarala vrata drugog kruga dok su gosti imali prvu priliku za osvajanje bodova u izravnom susretu s konkurentom za prolaz na njegovom terenu. Povratnik u Dom Dražena Petrovića Chris Warren toplo je pozdravljen, no kada je susret krenuo, milosti nije imao prema svom dojučerašnjem klubu.

Susret je počeo dosta nervozno, Rozić je promašio nekoliko otvorenih šuteva i Avellino je sredinom prve četvrtine otišao na 14:10 uz devet poena opasnog bivšeg "cibosa" Chrisa Warrena. Otišao je Avellino i na 17:12, ali Kus polaže uz slobodno, a zatim Vukušić ubacuje tricu i Cibona vodi 18:17 na ulasku u zadnju minutu prve četvrtine. Kus je dodao još jedno slobodno bacanje za konačnih 19:17 na kraju prve četvrtine.

Napadački "cibosi" baš i nisu briljirali u tom razdoblju igre, promašili su dosta otvorenih šuteva, za tricu su šutirali 2/10, no unatoč tome bili su u prednosti.

S dvije trice na startu druge četvrtine Tušeka i Warrena Avellino radi 6:0 i vodi 23:19, no Homan i Marshall vraćaju Cibonu u "egal". U nastavku četvrtine gledamo brojne promašaje s obje strane, važnost susreta definitivno je ostavila traga na obje momčadi jer kako drugačije objasniti tolike promašaje otvorenih šuteva.

Na poluvrijeme se otišlo s prednosti 33:31, malo koševa, ali ne zbog toga što su momčadi igrale fenomenalnu obranu već više zbog lošeg šuta s obje strane.

U tih prvih 20 minuta Kus s osam poena i Vukušić s po šest poena i skokova bili su "lokomotive" dok su goste predvodili Warren s 12 i Slay sa sedam poena.

Otvaranje drugog poluvremena bilo je dosta bolje. Kusovom tricom i Rozićevim polaganjem Cibona je napravila 5:0 i otišla na do tada najviših 38:31. Minuta i pol dekoncentracije u Ciboninoj obrani bilo je dovoljno gostima da naprave 8:0 s dvije trice Warrena i polaganjem Williamsa i sve se preokrenulo.

Warren je stvarao ogromne probleme Ciboni i u nastavku. Osjećao je jako dobro koševe, nije se libio šutnuti kada god je iole ostavljen sam i već u 25 minuta nakupio je 18 poena.

U 28. minuti Avellino je vodio 49:47, no 7:0 uz pet poena probuđenog Callowaya te polaganje Homana Cibona je uspjela vratiti prednost na svoju stranu. Na odmor uoči posljednje dionice otišlo se s prednosti Cibone 54:51 najviše zahvaljujući Earlu Callowayu koji je ubacio 10 od 21 poena Cibone u trećoj dionici.

Šest minuta prije kraja susreta Kus je vezao pet poena i odveo Cibonu na najviših 64:55 za olakšanje uoči posljednjih pet minuta. Tri minute prije kraja Avellino je zaprijetio smanjivši na 67:62, Best je još više približio goste položivši za 70:66, slijedi Bestova asistencija za Williamsa i Avellino je posve uhvatio Cibonu smanjivši na 70:68.

Na ulasku u zadnju minutu Cibona je imala tako svega dva poena prednosti nakon što je vodila i s deset poena u zadnjih pet minuta. 50 sekundi prije kraja Prkačin ne ubacuje, a 30 sekundi prije kraja Slay ubacuje dva bacanja za poravnanje. Cibona je imala zadnji napad, prvo je Marshal promašio tricu, a zatim Rozić iz teške situacije sa sirenom promašuje šut iskosa i odlazi se u produžetke.

Produžetak je započeo dobro za Cibonu, prvo je Kus položio, a zatim Marshall lijepo poslužio Homana i Cibona se uspjela odmah odvojiti. Kus je čuvao prednost u produžetku sve do zadnje minute kada Diener s linije slobodnih bacanja ponovno poravnava na 77:77. 33 sekunde prije kraja Prkačin vraća prednost Ciboni, 18 sekundi prije kraja Williams ne polaže, a Prkačin hvata loptu te iznuđuje prekršaj. Cibonin reprezentativac rutinerski je ubacio oba bacanja i doveo Cibonu pred vrata pobjede. Avellino je nakon promašenog jednog bacanja Callowaya još dobio priliku izboriti drugi produžetak, ali dobra obrana nije dozvolila Bestu da uputi čist šut za tricu i Cibona slavi 82:79.

Teško izborena pobjeda, ali koliko je teška, toliko je i važna. Cibona je sada na omjeru 4-1 i odškrinula je vrata Topa 16 Eurolige.

Statistički gledano najbolji kod Cibone bili su Davor Kus s 23 poena, Earl Calloway s 14 poena dok je Vedran Vukušić uhvatio 11 skokova. Kod Avellina 20 poena ubacio je Chris Warren, a 12 poena uz šest skokova dodao je Eric Williams.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Cibona82:79 *Sidigas Avellino
Maccabi Tel Aviv73:80Unicaja Málaga
Le Mans Sarthe93:98 *Olympiakos
1Unicaja Málaga 82+73
2Olympiakos 64+67
3Maccabi Tel Aviv 64+4
4Cibona 55-12
5Sidigas Avellino 37-60
6Le Mans Sarthe 28-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!