Košarka

Maccabi željan osvete

Branimir Korać • četvrtak, 04.12.2008.
Maccabi željan osvete
Foto: Kristijan Komarica

Cibona je na otvaranju euroligaške sezone ugostila Maccabi u susretu za koji nitko nije znao što točno očekivati. Izuzetno jaki gosti došli su na noge obnovljenoj Ciboni koja je već u tom dvoboju pokazala kako će biti mnogima "crna mačka" ove sezone u Europi. Maccabi će sada u svojoj Nokia Areni tražiti osvetu za taj startni poraz...

Igrački gotovo identičan, a opet toliko različit Maccabi dočekuje Cibonu. Ulazak u sezonu nije bio onakav kakvom su se u izraelskom divu nadali i povučeni su određeni potezi koji bi trebali spriječiti u nastavku sezone ulazak u rezultatske nedaće. Već sam angažman Carlosa Arroya pokazao je kako Maccabi ove sezone ponovno želi isključivo trofeje, njemu su dodani još neki igrači čija cijena nije nipošto mala i sigurno da se svaki poraz smatra "malom katastrofom".

Prvi potez koji je bio povučen je promjena trenera. Efraim Birenboim otpušten je više zbog visokog poraza u izraelskom prvenstvu nego zbog poraza u Euroligi, ali još jedan razlog je i što Maccabi na terenu nije izgledao nimalo uvjerljivo. Na njegovo mjesto doveden je Pini Gershon koji u Tel Avivu ima status legende, čovjek koji je Maccabi u razdoblju od 2001. do 2005. godine vodio do tri naslova prvaka Europe. Gershon je u međuvremenu vodio Olympiakos gdje se nije snašao i došlo je do brzog raskida suradnje.

Gershonov dolazak značio je i brojne promjene u igri, ali i momčadi. Tako je već doveden jedan novak i to Elton Brown iza kojeg su dobre brojke kako u Izraelu i Grčkoj, tako i u američkoj "razvojnoj ligi". Njegov dolazak prema izlaznim vratima gurnuo je Rodneya Whitea kojem je Gershon dao priliku, no ovaj ga nije oduševio.

U Zagrebu je Cibona slavila 81:79, ipak lakše nego što to rezultat sugerira. Bila je to odlična večer Rawlea Marshalla, Davora Kusa i Nikše Prkačina. Svaki je dominirao u svom dijelu posla, a bilo bi nepravedno spomenuti i sjajnog Earla Callowaya koji je odličnom obranom uništio Carlosa Arroya i tako zaustavio Maccabijev motor.

U tom susretu Ciboni je najveće probleme stvarao D'or Fischer, Amerikanac s izraelskom putovnicom koji je prošle sezone nastupao za belgijski Bree i u Maccabi došao u sjeni Arroya, ali u tom susretu ipak je bio prva figura Izraelaca.

Danas će Maccabi biti osjetno jači, neki igrači su u Zagrebu podbacili i teško da mogu ponoviti tako lošu utakmicu. Prvenstveno se to odnosi na Arroya kojem je to bila najslabija partija sezone i sigurno težak posao očekuje Cibonine braniče. Marcus Brown tek je bio došao, nije još bio niti posve prilagođen na Maccabijev sustav te će u Tel Avivu biti puno opasniji.

U Zagrebu nije briljirao niti Tal Burstein i njegova moguće bolja predstava još je jedna opasnost. Opasan bi mogao biti i Derrick Sharp kojeg Birenboim nije baš previše koristio, no Gershon ga izuzetno cijeni, a u Ciboni jako dobro znaju koliko je Sharp opasan. Posebnu pozornost trebat će usmjeriti i prema mladom izraelskom dvojcu Lioru Eliyahuu i Omriju Casspiju.

Za novi podvig i pobjedu protiv Maccabija u Tel Avivu Ciboni će trebati i osjetno bolja igra od one u prvom susretu. Za drugi krug Eurolige potrebna je još jedna pobjeda, obzirom da se u Zagrebu dočekuju Le Mans i Unicaja, ona ne bi trebala biti neostvariva, ali zašto ne iskoristiti prvu priliku. Maccabi je vrlo težak protivnik, ali nije niti ovosezonska Cibona "neka tamo" ekipa. Uostalom, Cibona ima četiri pobjede i jedan poraz, a Maccabi dvije pobjede i tri poraza. Zašto bi bilo svjetsko čudo Cibonina pobjeda?

Euroliga, skupina A, šesto kolo:
Maccabi Electra - Cibona 20:00.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Olympiakos91:66Sidigas Avellino
Le Mans Sarthe55:87Unicaja Málaga
Maccabi Tel Aviv88:83Cibona
1Unicaja Málaga 82+73
2Olympiakos 64+67
3Maccabi Tel Aviv 64+4
4Cibona 55-12
5Sidigas Avellino 37-60
6Le Mans Sarthe 28-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!