Košarka

Maccabi pobjegao s udice

Ivor Krapac • četvrtak, 04.12.2008.
Maccabi pobjegao s udice
Foto: EPA

Košarkaši Cibone nisu došli do iznenađenja u Tel Avivu u šestom kolu euroligaške skupine A. Cibosi su u tijesnoj završnici doživjeli poraz od Maccabija i time propustili već sada praktički osigurati Top 16...

Iako ne posebno kvalitetna, bila je to uzbudljiva i izjednačena utakmica do samog kraja. Na koncu, poneki promašeni otvoreni šut ili propušteni obrambeni skok presudili su da Cibosi ne uzmu vrijedan gostujući skalp - Maccabi je izgledao ranjivo i pobjedivo, no ovog puta nije prošlo.

U prvih deset minuta Cibosi su bili solidni samo na početku. Maccabi je, doduše, s pet poena Marcusa Browna otišao do ranih 9:3, da bi se Cibona mini-serijom Vukušića približila na 9:7 - i nakon toga stala. Fisher i Eliyahu obavili su napadački dio posla pod obručem, a Arroyo dodao dvije trice i polaganje za bijeg do 29:19 na prvom dvominutnom odmoru.

Vezane vijesti

Uz pad u obrani u drugoj polovici prve dionice, veliki problem bio je i ulazak Nikše Prkačina u probleme s tri ekspresna prekršaja - sredinom četvrtine morao je na klupu zbog dosuđene sumnjive osobne u napadu, a potom i tehničke zbog prigovora, što je Maccabiju prilično pomoglo u odvajanju.

Čak 29 primljenih poena u prvih 10 minuta je jednostavno previše za ovosezonska Cibonina izdanja, u obrani je redovito sve izgledalo puno bolje, a u tom smjeru krenulo je i u drugoj dionici ove utakmice. Da se nekako moglo zaustaviti Eliyahua, vjerojatno bi sve bilo još ljepše, no i ovako je ispalo dobro.

Nakon što su u 13. minuti Fisherovim alley-oop zakucavanjem domaći otišli do dotad maksimalnih 37:23, Cibona je postupno smanjivala zaostatak, s Callowayem i sjajnim Vedranom Vukušićem kao glavnim napadačkim motorima u dolasku do tri poena minusa, 45:42 na kraju prvog poluvremena. Pini Gershon je u tom razdoblju često rotirao tražeći raspoloženu petorku, a Arroyo je sredinom četvrtine morao na prisilni predah zbog tri osobne, što je također pripomoglo da se Cibosi vrate u život.

Treća četvrtina započela je vožnjom Perasovićeve momčadi u krivom smjeru. U prvom poluvremenu nevidljivi Tal Burstein bio je ključni čovjek u odmaku Maccabija do 59:47 u 22. minuti, a stvari su postale bolje tek povratkom Nikše Prkačina, kojem je drugi večerašnji ulazak na parket bio puno sretniji od prvoga. Nešto zabijajući sam, a nešto asistirajući suigračima, Cibonin kapetan odvukao je svoju momčad do smanjenja na samo 69:67 uoči završnih deset minuta.

Početak završne dionice prošao je bez Maccabijevog odgovora na Ciboninu zonu i s odlaskom Cibosa u pozitivu, do vodstva od 73:69 u 32. minuti. Moglo se i više, no šansa da se Maccabi stavi pod veći pritisak propala je promašajem Prkačinovog polaganja na drugi obruč i Rozićevom prekratkom otvorenom tricom iz kuta u dva uzastopna napada kod četiri poena prednosti.

Maccabi se ubrzo zaslugom Fishera i Marcusa Browna vratio u potpuni egal, da bi u završnim minutama svoje prilike iskoristili bolje od Cibosa. Nakon Prkačinovog koša i dodatnog za 81:81, Carlos Arroyo je 40 sekundi do kraja polaganjem donio 83:81 za domaće, a Kus u idućem napadu promašio otvorenu tricu za prednost Perasovićeve momčadi, što je Maccabiju širom otvorilo vrata pobjede.

Eliyahu je nakon brzog prekršaja Cibosa zabio samo jedno od dva slobodna, a Kus potom, fauliran nakon što se odlučio na ulaz umjesto trice, ubacio oba slobodna za smanjenje na 84:83. Nakon što je Marcus Brown dvaput bio miran s crte i 13 sekundi do kraja povisio na 86:83, zadnja Cibonina šansa bila je trica za produžetak, odluku je u svojim rukama imao Earl Calloway, ali nije pogodio. Tal Burstein je pet sekundi do zadnje sirene s dva slobodna samo zapečatio domaću pobjedu.

Maccabi je do omjera 3-3 i nešto lagodnije situacije u borbi za Top 16 stigao uz 24 poena, 17 skokova i šest asistencija sjajnog Liora Eliyahua. Marcus Brown pridružio se s 19 poena, a D'or Fisher s 18 i osam skokova.

Vukušić je s 18 poena i šest skokova bio najraspoloženiji među Cibosima, dok su Kus i Prkačin dodali po 15 poena, Prkačin i šest skokova. Ako treba izdvojiti onoga tko je nedostajao, bio je to Rawle Marshall, koji nakon one splitske večeri i suspenzije u NLB ligi jedva liči na sebe - bio je slab protiv Avellina, večeras ponovno, sa samo dva poena (1/7 iz igre) i valorizacijom -3.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Olympiakos91:66Sidigas Avellino
Le Mans Sarthe55:87Unicaja Málaga
Maccabi Tel Aviv88:83Cibona
1Unicaja Málaga 82+73
2Olympiakos 64+67
3Maccabi Tel Aviv 64+4
4Cibona 55-12
5Sidigas Avellino 37-60
6Le Mans Sarthe 28-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!