Košarka

"Batina na početku, kao za cijelu godinu"

Matej Damjanović • petak, 05.12.2008.
"Batina na početku, kao za cijelu godinu"
Foto: Nikola Movrić

Bivši košarkaš Cibone, Zadra, Zagreba i Splita, Josip Sesar, trenutačno zarađuje igrajući za mostarski Zrinjski. Njegova momčad nalazi se u samom vrhu najvišeg košarkaškog razreda bh košarke (Liga 13) s omjerom 8-1, a Sesar je s prosjekom od 21 poena po utakmici najbolji strijelac spomenutog natjecanja...

Sesar se vratio u svoj rodni grad kako bi pomogao u ostvarivanju ambicija kluba koji je nakon nekoliko sezona prosječnosti odlučio krenuti u borbu za titulu prvaka. Momčad s klupe predvodi nekad trofejni trener Zadra, Rudolf Jugo, u okupljanje nekolicine iskusnijih igrača i infrastrukturu uloženo je mnogo novca za bh prilike. "Uistinu sam presretan što konačno u svom rodnom gradu imam prigodu igrati košarku. Kada sam dolazio u Zrinjski primarni cilj bio mi je pomoći u rezultatskom pomaku i postavljanju kluba na jednu višu razinu. Odlučio sam se za taj potez na nagovor ljudi koji su po mom mišljenju istinski košarkaški zaljubljenici", kazao je Josip Sesar za Sportnet.

Kako Mostar nema gradsku dvoranu, Zrinjski svoje utakmice igra u školskoj dvorani kapaciteta od oko 1000 mjesta. Isti objekt dijele sa sedam ostalih klubova koji se natječu u sportovima poput rukometa, košarke i malog nogometa. Zrinjskom u tom objektu pripadaju tri termina za treninge od po nekih sat vremena, kao i pravo da za vikend u istoj dvorani odigraju utakmicu prvenstva. "Uvjet koji je klub morao ispuniti kada sam dolazio bio je postavljanje parketa u školskoj dvorani u kojoj nastupamo. Prije se tu košarka igrala na betonu i redovno bi se teško ozljeđivali svi sportaši koji su ju koristili. Nemamo svoju dvoranu tako da se za treninge snalazimo po nekim drugim školskim dvoranama", dodao je Sesar.

Nekadašnji hrvatski košarkaški reprezentativac na više načina bio je iznenađen prilikama u Ligi 13. Prema njegovim riječima, natjecanje je to koje ima kvalitetu i koje se prema snazi može u jednoj mjeri usporediti s onim u Hrvatskoj. "Kazao bih da se utakmice u bh ligi mogu usporediti s onima koje igraju hrvatski prvoligaši prije doigravanje u koje su uključuju NLB ligaši Cibona i Zadar. Međutim, s druge strane ovdje je velika prepreka razvoju košarke nekvalitetno suđenje. Neki suci jednostavno nisu dorasli, dok su mnogi drugi jako pristrani. Naravno da postoje iznimke, ali općenito gledajući loše suđenje je najveća prepreka razvoja. Ja sam igrajući u prvih nekoliko utakmica dobio batina kao negdje za cijelu godinu, a suci to jednostavno nisu vidjeli. Ipak, kvaliteta igrača je na jednoj visokoj razini. U svakom klubu lige imate barem nekoliko njih koji bi mogli biti nositelji igre u puno jačim ligama."

Prilike u hrvatskoj košarci pozorno prati. Najviše ga zanimaju klubovi u kojima je nekada igrao, ali i prilike u reprezentaciji Hrvatske. Cibona ga je ugodno iznenadila nastupima u Euroligi. "Perasović je odlično posložio momčad. Pogodili su s pojačanjima, posebno s Marshallom. Prava će šteta biti ukoliko mu zabrane igrati toliko dugo. Ispada da je čovjek samo zato što je "na šake" jači od Štembergera dobio suspenziju od tri mjeseca, dok je druga osoba koja je bila uključena u izgred dobila samo tri utakmice. Tu nisu primijenjeni isti kriteriji. Inače, pobornik sam novčanih kazni za ovakve stvari, jer dobro znam kako suspenzije te vrste "bole" najviše" razmišlja mostarski košarkaš.

Sesar je nastupao za reprezentaciju Hrvatske na europskim prvenstvima u Španjolskoj 1997. i Turskoj 2001. Za sadašnju generaciju smatra kako je u stanju konačno osvojiti medalju na predstojećem Europskom prvenstvu. "Na okupu se našao jedan broj igrača koji se nalaze u punom naponu snage. Imaju na klupi sjajnog stratega, a na terenu istinskog lidera u liku Marka Popovića. Popović je sposoban igrom povući ostatak momčadi. Veliki problem za reprezentaciju bi bio ako on u slučaju neke ozljede ili nečega drugog ne bi mogao nastupiti. Naravno, ako bi se uspjelo pridobiti Giriceka da ponovno nastupi tada bi ta vrsta bila uistinu respektabilna" zaključio je Sesar.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!