Nogomet

Lider stiže na Emirates

Marin Vuković • petak, 19.12.2008.
Lider stiže na Emirates
Foto: EPA

Gotovo polovica sezone Premiershipa ostala je za nama, a situacija na ljestvici otkriva iznimno uzbudljivu utrku za vrh, ali i onu za opstanak u elitnom razredu. Smjenu na vrhu mogli bismo dobiti već ovoga vikenda jer Arsenal u velikom derbiju na Emiratesu dočekuje prvoplasirani Liverpool, dok Chelsea gostuje kod Evertona. Na suprotnom kraju ljestvice opuštanja nema, od zone ispadanja do gornje polovice Premier lige klubove dijele samo četiri boda.

Premda u svakom prvenstvenom kolu engleske Premier lige možemo pronaći barem jedan svojevrsni derbi, postoji samo nekoliko onih istinski velikih. Jedan od njih je i sraz Arsenala i Liverpoola, koji se ove nedjelje u 17 sati sastaju na londonskom Emiratesu.

Lider prvenstva dolazi u goste Topnicima koji ove godine ne uspijevaju uhvatiti kontinuitet i gube bodove u utakmicama koje bi morali dobiti. S druge strane, u derbijima igraju sjajno i pružaju najbolje partije, pa su ove sezone na Emiratesu svladali Manchester United, a na Stamford Bridgeu Chelsea.

Eduardo da Silva se vratio natjecateljskim utakmicama i odigrao svoje prvo poluvrijeme nakon deset mjeseci, ali ga jasno neće biti u konkurenciji za momčad koja će se suprotstaviti vodećem sastavu Premier lige.

Arsene Wenger i dalje ima problema s ozljedama nekih ključnih igrača, ali bi ga mogao ohrabriti moguć povratak Samira Nasrija, inače heroja pobjede nad Manchester Unitedom.

S druge strane, Rafael Benitez na raspolaganju će imati sve igrače osim svog najboljeg strijelca Fernanda Torresa, koji bi se mogao vratiti tek kroz tjedan dana, Martina Škrtela i Fabija Aurelija. Velik je to hendikep, uzme li se u obzir kako ni Robbie Keane nije u formi, pa je čak i izgubio mjesto u početnom sastavu.

Napadački problemi dosad ipak nisu imali posebnog utjecaja na rezultate Redsa, koji su i dalje prvi s bodom prednosti ispred Chelseaja, a u posljednje vrijeme bolje igraju u gostima nego na Anfieldu, gdje su upisali tri uzastopna remija.

Što se statističkog dijela tiče, ovo je 169. ligaški sraz Arsenala i Liverpoola, a više je uspjeha dosad u povijesti imao Liverpool koji je upisao 68 pobjeda. Arsenal je slavio 58 puta, a 42 dvoboja završila su neodlučeno. Znakovit bi mogao biti i podatak kako u zadnjih devet susreta između ovih dviju momčadi nije slavio gost, a Redsi na Emiratesu, odnosno Highburyju, nisu pobijedili od veljače 2000. godine.


Eventualan poraz ili neodlučen rezultat Liverpoola na Emiratesu mogao bi iskoristiti Chelsea, koji u ponedjeljak navečer gostuje kod Evertona na Goodison Parku. Momčad Luiza Felipea Scolarija ove je sezone na gostovanjima besprijekorna, s osam gostovanja donijeli su maksimalna 24 boda.

Međutim, nije ni Everton "za baciti", s 25 skupljenih bodova ove sezone zauzimaju trenutno sedmo mjesto i samo su šest bodova od mjesta koje vodi u Ligu prvaka. David Moyes je složio respektabilnu momčad, a uz to se nada povratku barem jednog napadača od dvojca Anichebe i Saha.

Manchester United ovoga tjedna neće napraviti nikakav pomak prema naprijed, ali ne zato što neće pobijediti Wigan, već zato što je ta utakmica odgođena zbog sudjelovanja Manchester Uniteda na svjetskom klupskom prvenstvu u Japanu. Crveni vragovi u nedjelju igraju finalnu utakmicu za naslov klupskog prvaka svijeta.

Tottenham je izborio nastup u šesnaestini finala Kupa Uefe neodlučenim rezultatom protiv moskovskog Spartaka, a u toj utakmici svoj prvijenac za Spurse postigao je Luka Modrić. Nažalost, Luka je nakon te utakmice osjetio zatezanje zadnje lože i moguće je da će propustiti gostovanje kod Newcastlea na St. James Parku.

"Moj plan bio je zamijeniti Modrića u poluvremenu utakmice, a sada osjeća zatezanje u zadnjoj loži. Lennon također ima problema s preponom i moglo bi se dogoditi da ne nastupi ovoga vikenda", rekao je Harry Redknapp. Spursi su i dalje, baš kao i Newcastle, samo jedan bod od zone ispadanja, pa bi bodovi iz ove utakmice dobro došli i jednima i drugima.

Portsmouth je u prošlom kolu doživio težak domaći poraz od Newcastlea od čak 3:0. Niko Kranjčar u toj utakmici nije puno pokazao, pa će baš kao i njegovi suigrači tražiti iskupljenje na gostovanju u Boltonu, kojeg vodi najbolji trener mjeseca studenog Gary Megson. Ipak, najbolji trener nije bio dovoljan kako bi spasio Bolton od dva uzastopna poraza od Chelseaja i Aston Ville, pa igrači Boltona priželjkuju prekid te mini serije neuspjeha.

Proteklog tjedna Premiership je dobio i jednog novog/starog trenera. Stari premierligaški lisac Sam Allardyce preuzeo je kormilo Blackburna, koji s 11 utakmica bez pobjede u velikoj krizi i zauzima pretposljednje mjesto na ljestvici. Klub više nije imao strpljenja za Paula Incea i doveo je iskusnog trenera koji je u svojoj karijeri trenirao Bolton i Newcastle. Hoće li promjena trenera donijeti i pozitivni šok vidjet ćemo već ove subote kada Blackburn dočekuje Stoke City.

Iz kola u kolo očekuje se prekid priče o Hull Cityju, no igrači Phila Browna ne prestaju s iznenađenjima. U prošlom kolu s Anfielda su odnijeli bod i drže i dalje nevjerojatno dobro šesto mjesto, samo tri boda manje od Arsenala i četiri boda manje od mjesta koje vodi u Ligu prvaka. Ovoga vikenda dočekuju Sunderland koji je s novim trenerom Rickyjem Sbragiom napokon prekinuo seriju loših rezultata i u prošlom kolu upisao pobjedu nad West Bromwich Albionom.

Dominaciju velike četvorke zasad s uspjehom razbija Aston Villa koja drži četvrto mjesto i ovoga vikenda gostuje na Upton Parku. West Ham je u prošlom kolu sa Stamford Bridgea donio sjajan bod, a nastavak dobre forme tražit će protiv jedne od najboljih momčadi ove sezone, koja još uvijek nije izgubila niti izglede za naslov prvaka, koliko god to nevjerojatno zvučalo.

Premier liga

1Arsenal 3585:28+5780
2Manchester City 3482:32+5079
3Liverpool 3577:36+4175
4Aston Villa 3472:51+2166
5Tottenham 3267:49+1860
6Manchester United 3452:51+154
7Newcastle 3474:55+1953
8West Ham  3556:65-949
9Chelsea 3363:59+448
10Bournemouth 3552:60-848
11Wolverhampton 3548:55-746
12Brighton & Hove 3452:57-544
13Fulham 3448:55-740
14Crystal Palace 3545:57-1240
15Everton (-8)3537:48-1136
16Brentford 3451:58-735
17Nottingham Forest 3441:61-2029
18Luton Town 3447:76-2924
19Burnley 3537:70-3322
20Sheffield United 3534:97-6316

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!