Zimski sportovi

Četiri godine Snježne kraljice

Antonija Pavlić • petak, 02.01.2009.
Četiri godine Snježne kraljice
Foto: Davor Sajko

Zagreb i Sljeme već su se u prvom izdanju "Zlatnog medvjeda" etablirali kao omiljena destinacija skijaša i skijašica u Svjetskom kupu. Ovogodišnje bi izdanje pak trebalo biti jedno od zanimljivijih, kako na samim terenima tako i izvan njih, te s dosad najvećim izborom "neskijaških" aktivnosti. Sportnet.hr vam donosi pregled svih dosadašnjih utrka sa svim pobjednicima te posebnim naglaskom na hrvatske predstavnice i predstavnike...

Prva hrvatska slalomska utrka Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu ove će godine doživjeti svoje peto izdanje. Od prve utrke i "Zlatnog medvjeda" prodefiliralo je Crvenim spustom mnogo skijašica i skijaša, neki s većim, neki s manjim uspjesima i dojmovima. No, jedno je svim utrkama bilo zajedničko - svaki su put hrvatski skijaši i skijašice mnogobrojnim gledateljima pokraj Crvenog spusta priređivali "šokove", ali i izazivali sreću i ponos...

Jedan od "ponosnih" trenutaka bilo je i drugo izdanje sljemenske utrke, prvi put imenovano "Snježnom kraljicom". Utrka se održavala na sam dan rođendana naše najbolje skijašice, a Hrvatska je imala veliku čast u prvoj jakosnoj skupini "ugostiti" čak tri domaće skijašice - Janicu, Niku i Anu. Janica je prvu slalomsku vožnju odvezla s puno rezerve, u mislima još čvrsto stišćući prvo izdanje "njezine" utrke i tragično odustajanje na samom početku utrke.

Međutim, druga je vožnja, kako takvom događaju i priliči, donijela nezaboravnu "predstavu" kraljice Janice, kojom se naša skijaška heroina upisala ne samo u povijest sljemenske utrke i hrvatskog skijanja već i u kompletnu povijest Svjetskog skijaškog kupa kao jedna od najtežih, ali i najuspješnijih vožnji u natjecanjima pod okriljem FIS-a. Teško će težinu tog uspjeha shvatiti oni koji nikada nisu stali na skije i spustili se "poštenom" padinom. Janica je, naime, već u početnim metrima svoje druge vožnje izgubila štap, ali se herojski, pred 20 tisuća bučnih navijača spustila do cilja i na koncu preuzela vodstvo s nevjerojatnih sekundu i 90 stotinki prednosti, što je bilo dovoljno za smještanje na treću poziciju.

Prvom "Snježnom kraljicom" okitila se Austrijanka Marlies Schild, dok je do drugog mjesta doskijala Kathrin Zettel. Ipak, priča dana, koja je potrajala tjednima, pa i mjesecima, bila je naša Janica i njezin podvig koji će se još dugo prepričavati. Preostale hrvatske predstavnice također su uspješno došle do cilja, Nika u konačnici dvanaesta, Ana nešto slabija, dvadesetpeta. Janica je pak najveće priznanje za fantastičan uspjeh primila ipak odmah poslije utrke i to ni manje ni više nego od svoje najveće, "vječne" konkurentice, Anje Paerson. Velika je Šveđanka izjavila poslije utrke da bi tako nešto bilo kome tko se ne zove Janica bio potpuno nevjerojatan i nedohvatljiv - najbolji opis onoga što je tog danas uspjelo najuspješnijoj svjetskoj skijašici.

I sad, kada smo već krenuli s drugom sljemenskom utrkom, bio bi red da koju rečenicu posvetimo i premijernom FIS slalomskom natjecanju organiziranom na našim prostorima. "Zlatni medvjed" je bio najpažljivije planiran i organiziran, a sama je utrka mjesto održavanja pronašla 20. siječnja godine 2005. Paradoksalno, prva skijašica koja su spustila Crvenom slalomskom stazom na Sljemenu bila je Anja Paerson, a utrku je osim prve "Kraljice" Tanje Poutiainen obilježilo odustajanje Janice Kostelić, koja je tada prikazali veliki sportski duh i fair-play igru odustavši zbog "haklanja" kolca iako to nitko niti na stazi niti na snimkama ni do danas nije uspio "otkriti".

Razočaranje koje je u tim trenucima s Janicom dijelila cijela Hrvatska donekle su ipak ublažile Nika i Ana doskijavši do top 10 plasmana (8. i 9. mjesto), dok Matea Ferk nije uspjela ući u drugu vožnju. Na postolju su kraj Poutiainen stale još i Amerikanka Koznick te pripremavši se za sljedeću godinu i veliki trijumf, Marlies Schild. Organizaciju i atmosferu čitave utrke posebno su nahvalili strani mediji, a atmosfera koju su upriličili hrvatski navijači mogla se usporediti eventualno s muškim utrkama u Schladmingu i Kitzbühelu. No najvažnije je ipak bilo i da su svoj ponovni dolazak s oduševljenjem najavile i bez iznimaka, sve skijašice, koje su bile prezadovoljne ponuđenim smještajem i tretmanom. Hrvatska je dobila pravu "zvijezdu".

Opisane su dvije utrke ujedno i bile i "najuzbudljivije", iako je i treće izdanje donijelo veliko veselje za hrvatski puk - drugo mjesto hrvatske skijaške "princeze" Ane Jelušić. Ana se u toj sezoni etablirala kao prva hrvatska skijaška zvijezda te je upravo na Sljemenu ostvarila svoj prvi pravi rezultat. Nošena podrškom ponovno velikog broja gorljivih navijača, Ana je odvezla perfektnu drugu vožnju i sjajno postavljenim vremenom "isprovocirala" pad Anje Paerson zahvaljujući kojem je osigurala fenomenalno drugo mjesto. Do prvog je mjesta, iako uz veliku dozu nesigurnosti, ipak uspjela doći tadašnja nepobjediva slalomska kraljica Marlies Schild dok je treća bila Šarka Zahrobska.

Naredna je godina uz žensku utrku donijela napokon i muško izdanje, na kojem je glavnu ulogu "igrao" pak Ivica Kostelić. On je, kao i Janica prijašnjih godina, bio pod velikim pritiskom vrhunskog rezultata na brdu na kojem je "prohodao" i naučio prve skijaške korake, no on je taj zadatak manje-više uspješno obavio doskijavši do druge pozicije. U ženskom izdanju slavila je pobjednica prve utrke Tanja Poutiainen, a na postolje su još stale i Maries Schild te Veronika Zuzulova.

Od hrvatskih je predstavnica 15. mjesto "ugrabila" Nika Fleiss, dok Ana Jelušić nije uspjela završiti prvu vožnju, baš kao ni Sofija Novoselić koja je preagresivnim nastupom utrku završila bliskim susretom sa snijegom na sljemenskoj stazi...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!