Ostali sportovi

Nedjeljni okršaji wildcard vikenda

Mario Majdić Natrlin • nedjelja, 04.01.2009.
Nedjeljni okršaji wildcard vikenda
Foto: EPA

Nakon zaista uzbudljivog otvaranja ovogodišnjih doigravanja, sinoćnjim pobjedama Chargersa i Cardinalsa, drugi dio wildcard vikenda je pred nama. Dvoboj Dolphinsa i Ravensa će obilježiti dolazak u grad Cama Camerona, a okršaj Philadelphia Eaglesa i Minnesota Vikingsa zaista miriše na veoma eksplozivnu i interesantnu utakmicu...

Doigravanje, wildcard weekend

Raspored, 04.01 2009.

Miami Dolphins - Baltimore Ravens

Minnesota Vikings - Philadelphia Eagles

Miami Dolphins - Baltimore Ravens

Cam Cameron se vraća u Miami gdje je prošle godine kao ofenzivni koordinator sudjelovao u frustrirajućoj sezoni Dolphinsa koja je završila omjerom 1-15. U međuvremenu su Dolphinsi u novoj sezoni osvojili diviziju omjerom 11-5 i napravili jedan od najvećih preokreta u povijesti NFL-a. Cameron je koordinator napada u Baltimore Ravensima čiji je napad procvjetao pod njegovim vodstvom i te dvije momčadi se sada nalaze na istom kolosijeku, putujući prema Super Bowlu.

U svlačionici Dolphinsa nećete naći na mnogo lijepih riječi za njihovog prošlogodišnjeg koordinatora, ali su zato u Baltimoreu oduševljeni načinom na koji je Cameron poprilično frigidni napad Ravensa pretvorio u poprilično efikasnu mašinu s rookie dodavačem, Joe Flaccom.

Mladi Flacco je prebacio 2971 yardu ove sezone, uz 14 TD-a i 12 presječenih lopti. Iako igra puno bolje kod kuće nego u gostima, njegovi suigrači vjeruju da je poprilično sazrio tokom sezone i da je spreman za doigravanje. Neiskusni dodavač ima dva iskusna igrača za mete. Derrick Mason (80 hvatanja, pet TD-a) i Mark Clayton (41 hvatanje, tri TD-a) su se pokazali veoma korisnima, a tu su i probijači Le'Ron McClain (902 yds, 10 TD-a) i Willis McGahee (671 yds, sedam TD-a).

Ono što čini ovu momčad opasnim protivnikom u doigravanjima je prije svega dominantna obrana. Tu je safety Ed Reed koji je skupio devet presječenih lopti, ali i veteran i ikona NFL-a Ray Lewis koji predvodi momčad s 117 obaranja.

"Kada gledaš njegove snimke, izgleda kao da je u tvom skupu s obzirom na to kako brzo shvati o kojoj se akciji radi", pohvalio ga je trener Dolphinsa, Tony Sparano, jedan od kandidata za trenera godine.

Lewis nije previše zaokupljen ganutljivom pričom o preporođenim Dolphinsima: "Jedino o čemu ja razmišljam je moja momčad. Svi govore o Dolphinsima. Ide im odlično? Nije nam važno kako ide njima, već nama.", objasnio je Lewis

Oportunistička obrana Ravensa nailazi na momčad koja radi fantastičan posao čuvajući loptu. Dodavač Chad Pennington (3653 yds, 19 TD-a) je dobio nagradu povratnika godine i odlično je kotirao u glasovanju za MVP-a lige (izjednačen za drugo mjesto).

"On nas je spasio. promijenio je cijelu momčad. On se neće time hvaliti. On je samo stari, skromni, momak sa sela. Tako da ću ga ja hvaliti.", izravan je branič Joey Porter prva "zvjerka" obrane Dolphinsa s 17.5 sackova.

Dolphinsi su osvježili ligu već famoznom wildcat formacijom u kojoj odlično koriste svog probijača Ronniea Browna (916 yds, 10 TD-a) na poziciji dodavača. Ipak, mora se osjetiti nedostatak prvog hvatača Camarilla koji se ove sezone neće vraćati pa teret pada na Tedda Ginn Jr. (56 hvatanja, dva polaganja), iako je veoma koristan i TE Anthony Fasano s 34 uhvaćene lopte i sedam TD-a.

U dvoboju ova dva sastava u 11. tjednu sezone, Ravensi su odnijeli pobjedu u produžetku 9:6.

Minnesota Vikings - Philadelphia Eagles

I Vikingsi i Eaglesi su se do zadnjeg tjedna borili za mjesto u doigravanjima. Vikingsi su osvojili prvo mjesto u svojoj diviziji i kod kuće dočekuju Philadelphia Eaglese koji su u fantastičnom naletu nakon visoke pobjede protiv rivala Cowboysa koja ih je odvela u doigravanje.

Poznato lice će biti na terenu i u ovoj utakmici. Trenutni trener Vikingsa, Brad Childress, bio je koordinator napada Philadelphia Eaglesa i blisko surađivao s Donovanom McNabbom, dodavačem Philadelphije. Još uvijek je u čestom kontaktu sa svojim bivšim "šefom", trenerom Eaglesa, Andyjem Reidom, iako su kroz ovaj tjedan vjerojatno manje komunicirali.

Vikingse predvodi Adrian Peterson, prvi pobijač lige s 1760 yardi i 10 TD-a. Peterson je nevjerojatno talentiran RB koji bi mogao stvarati velike probleme obrani Eaglesa. Mjesto dodavača se izmjenjivalo s imenima Vincenta Jacksona koji je bio starter na početku sezone i sada, te Gusa Frerottea, kojem je pripala sredina sezone. Jackson je pokazao dva lica tokom godine, a obrana Eaglesa je prošlog tjedna od dodavača Tonyja Romoa napravila primjer po kojem bi Jackson trebao učiti.

Eaglesi zaista izgledaju brzo i nepredvidivo u obrani, predvođeni emocionalnim Brianom Dawkinsom i vrlo agresivnim koordinatorom Jimom Johnsonom, koji se ne boji poslati prema dodavaču velik broj braniča. Drugi red obrane je poprilično impresivan, iako bi mogao biti oslabljen za Pro Bowl braniča Asantea Samuela koji ima problema s kukom.

Ono što bi moglo biti veoma intrigantno je sukob obrane Vikingsa i probijača Eaglesa. Obrambena linija Vikingsa je ponajbolja u ligi, predvođena dvojcom Williams (s napomenom da se očekuje povratak Pata Williamsa nakon ozljede) i DE-om, Jaredom Allenom s 54 tacklea i 14.5 sackova (utakmicu će propustiti drugi DE, Ray Edwards). Brian Westbrook za Eaglese ne igra svoju tipičnu sezonu. Igra ovog probijača je poprilično osakaćena ozljedama, ali je on uvijek velika opasnost po tlu kao i ulozi hvatača.

"Ja bi mu dao loptu na svakom pokušaju. On je kompletan paket. On je bio čovjek kojeg sam obožavao gledati prije nego što sam ušao u ligu. Dobar je hvatač. Dao bi mu loptu 35 puta u utakmici.", smatra mlađi kolega Peterson, probijač Vikingsa.

Obrana Minnesote, prva u ligi, morat će pripaziti i na drugog probijača, Corrella Buckhaltera, koji se za vrijeme Westbrookovih ozljeda, ali i s njim u sastavu, pokazao kao opasno oružje. Od dodavača će McNabb na raspolaganju imati prije svega novaka, DeSean Jacksona (52 hvatanja, dva TD-a), koji je veoma brz i spretan, dok će se QB Vikingsa, Jackson, obraćati prije svega Bernardu Berrianu (48 hvatanja, sedam TD-a).

Philadelphia je otpisana puno prije doigravanja, ali su nadišli sve zapreke i sada su veoma opasni. Zaustavljanje Petersona im je sigurno prioritet. Petersonova je slabost gubljenje lopti, koje su mu ispale pet puta u četiri utakmice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!