Košarka

Zadrovo atensko razočaranje

Ivor Krapac • utorak, 06.01.2009.
Zadrovo atensko razočaranje
Foto: Bruno Karadža

Košarkaši Zadra odigrali su lošu utakmicu i doživjeli poraz u Ateni u prilici da osiguraju prolaz u drugi krug Eurokupa. Domaći Maroussi je uz veliki nalet u prvoj četvrtini i čuvanje vodstva u nastavku utakmice nadoknadio osam poena zaostatka iz poraza u Zadru, čime je osigurao prednost u borbi za prvo mjesto uoči posljednjeg kola skupine A...

Prva od dvije Zadrove meč-lopte za osiguranje nastavka natjecanja ostala je neiskorištena. Maroussi je u utakmici s izmjenama toplog i hladnog u igri obje momčadi slavio s 91:75, iskoristivši što je u nastupu Zadrana onog hladnog bilo puno više - grčka momčad sada je u prilici gostujućom pobjedom protiv Chorale Roannea u posljednjem kolu osvojiti prvo mjesto u grupi, dok će Zadru za drugi krug trebati domaći uspjeh protiv ASK-a iz Rige.

Ogled u Ateni rano je krenuo u krivom smjeru za momčad Denisa Pleslića. U egalu su bili tek minutu-dvije, da bi ih potom potopila serija Maroussija od 12:0 za odmak do 16:4 sredinom prve četvrtine, što Zadrani u nastavku više nisu uspjeli dostići.

Predvođeni centarskim dvojcem Mavrokefalides - Mavroeidis i agresivnom obranom protiv koje su Zadrani u kratkom razdoblju izgubili nekoliko lopti, domaći su do kraja četvrtine otišli do 26:11. Korak ispred ostalih bio je Loukas Mavrokefalides, koji je u prvih 10 minuta ubilježio 12 poena, jedan više od cijele gostujuće momčadi.

Do polovice druge četvrtine Zadar je potonuo u još veći minus. Trica Diamantopoulosa i polaganje Kaimakogloua povisili su vodstvo atenske momčadi na okruglih 38:18 u 15. minuti, što je Pleslićevu momčad natjeralo na hitno buđenje. Todor Gečevski ubacio je dvije trice, a Hrvoje Perić u nastavku preuzeo uzde svojim poenima i razigravanjem suigrača, omogućivši Zadru smanjenje na 43:33 minutu i pol do velikog odmora. No, domaćima je ta minuta i pol bila dovoljna za novi mini-bijeg, zaključen Huffovom tricom za 49:35 u posljednjoj sekundi druge četvrtine.

Sličan rasplet dogodio se i u trećoj četvrtini. Maroussi je serijom od 9:0 do sredine tog dijela igre ponovno stigao nadomak 20 razlike (62:43), a Zadar uzvratio smanjenjem na 64:53. Uoči posljednjih deset minuta bilo je 70:58, a rano u završnoj četvrtini sve je izgledalo puno vedrije nakon Stipčevićevog polaganja u kontri za smanjenje na 72:64.

Tu je sve bilo ponovno otvoreno s obzirom da su se Zadrani približili na osam poena zaostatka, s koliko su slavili u prvom ogledu. No, dalje od toga nije išlo - trice Keysa i Stevensona odvukle su Maroussi na 78:64, a Mavroeidis se priključio polaganjem za 80:64 četiri i pol minute do kraja, što Zadar više nije uspio dostići.

Do kraja utakmice domaći su ponovno stigli i do 20 razlike, a završili su s njima sasvim dovoljnih 16 poena prednosti. Mavrokefalides je ubacio najviše, 16 poena, ubilježivši i šest skokova, Mavroeidis se priključio s 14, a Diamantopoulos s 13 poena i četiri asistencije.

Hrvoje Perić je s 19 poena i šest skokova vodio Zadar, dok je Todor Gečevski pridodao 16 poena i pet skokova. U posljednje vrijeme odlični Rok Stipčević danas se probudio tek u drugom poluvremenu, završivši utakmicu s 14 poena, četiri skoka i pet asistencija.

Posljednje kolo prvog kruga na rasporedu je idućeg utorka.

Eurokup Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Maroussi91:75Zadar
ASK Riga86:70Chorale Roanne
1Zadar 42+25
2Maroussi 42+25
3ASK Riga 33+18
4Chorale Roanne 15-68

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!