Košarka

Popović odličan, Nicević još bolji

Vedran Babić • utorak, 06.01.2009.
Popović odličan, Nicević još bolji
Foto: Bruno Blumenschein

Nakon 5. kola Eurokupa u skupinama A do D prolaz dalje izborio je još samo moskovski Dinamo, koji se tako pridružio Unicsu, Khimkiju i Benettonu. Upravo je Unics predvođen Markom Popovićem porazio Lukoil i ostao na maksimalnom učinku, dok je Sandro Nicević ostvario double-double u porazu Benettona od Bešiktaša. U skupinama A i D još je uvijek sve otvoreno, dok jedina četiri putnika za drugi krug dolaze iz skupina B i C...

Skupina A

U drugoj utakmici skupine ASK Riga je porazila Chorale Roanne 86:70 i tako zapečatila sudbinu francuske momčadi u Eurokupu, nanijevši im četvrti poraz. Riga je utakmicu prelomila u posljednjoj četvrtini koju je dobila s 25:8, nakon što se u tu dionicu ušlo s prednošću gostiju 62:61. Ernests Kalve bio je najefikasniji u redovima pobjednika s 23 koša, a skakački se istakao Raitis Grafs, koji je uz 13 koševa upisao i čak 15 skokova. Za Roanne najviše je ubacio Chris Monroe (21). U posljednjem, 6. kolu skupine, Riga gostuje u Zadru i to će biti izravan obračun za daljnji plasman.

Vezane vijesti

Skupina B

Iako je i prije ovog kola Unics Kazan bio siguran u drugom krugu, njegovi košarkaši odigrali su bez kalkulacija i na domaćem parketu uknjižili i petu pobjedu savladavši Lukoil 79:72. Gosti su na poluvremenu vodili s devet koševa i držali utakmicu u egalu sve do posljednjih deset minuta, kada domaćini podižu tempo i odlaze na nedohvatnu razliku. Kazan su predvodili raspoloženi Vladimir Veremeenko s 22 koša i deset skokova te naš Marko Popović s 21 košem u 25 minuta igre. Njegov suigrač Krešimir Lončar u igri je proveo 18 minuta, tijekom kojih je upisao dva koša i šest skokova.

Uz Kazan, u drugi krug iz ove skupine će još jedna ruska momčad, Dinamo iz Moskve. Oni su s 84:74 bili bolji od Baronsa i trećom pobjedom potvrdili titulu prvog pratitelja. Sastavu iz Rige nije pomogao niti double-double učinak Demetriusa Alexandera (25 koševa, deset skokova). Najbolji igrač domaćih bio je Travis Hansen s 22 koša i osam skokova.

Skupina C

U ovoj je skupini izgubljen svaki natjecateljski naboj. Naime, Benetton i Khimki već su izborili drugi krug, tako da su posljednja dva kola ništa drugo osim odrađivanja. No, tako očito nisu mislili košarkaši Bešiktaša, koji su iznenadili Benetton u Trevisu. Predvođeni fenomenalnim Mireom Chatmanom (30 koševa, osam skokova, pet asistencija) Turci su s 89:80 stigli do druge pobjede u natjecanju, iako su sredinom četvrte četvrtine gubili 76:71. U narednim minutama napravili su seriju od čak 18-0 i oteli pobjedu domaćinima.

Najbolji pojedinci Benettona bili su Gary Neal s 20 koševa i Sandro Nicević s double-doubleom ostvarenim za 35 minuta igre. Nicević je ubacio 19 koševa i uhvatio deset skokova te četiri puta asistirao.

Ruski Khimki je sa 79:63 nadigrao Le Havre, kojima je to peti poraz. Francuzi su u trećoj četvrtini primili 26 koševa, a zabili samo 11, što je bila dovoljno velika razlika za mirno privođenje utakmice kraju. Khimkijev Kelly McCarty bio je najbolji strijelac utakmice s 20 koševa, dok je u domaćem sastavu četvero igrača imalo dvoznamenkasti broj koševa, ali nitko više od 13.

Skupina D

Jedina odigrana utakmica skupine bila je ona između dvaju grčkih predstavnika, Arisa i Panelliniosa. Iako su solunski košarkaši bili favoriti, Panellinios je u neizvjesnoj završnici koševima Đure Ostojića i našeg Jurice Golemca stigao do tek druge pobjede u natjecanju. Bilo je 77:72, a uz Ostojića koji je postigao 15 koševa, jednaki je učinak imao i Manolis Papamakarios. Golemac je za 25 minuta igre zabio osam koševa i prikupio četiri skoka.

Druga utakmica skupine između Turk Telekoma i Bnei Hasharona nije odigrana. Gosti su, naime, odbili nastupiti premda su se domaćini potrudili isprazniti dvoranu od navijača koji su prethodno uzrokovali nerede. Izraelski klub će vrlo vjerojatno biti kažnjen porazom od 20-0.

Eurokup Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Maroussi91:75Zadar
ASK Riga86:70Chorale Roanne
1Zadar 42+25
2Maroussi 42+25
3ASK Riga 33+18
4Chorale Roanne 15-68

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!