Košarka

Tomas promašio pobjedu i prošao

Borna Rupnik • srijeda, 07.01.2009.
Tomas promašio pobjedu i prošao
Foto: Nikola Movrić

5. kolo Eurochallenge kupa u skupinama A, B, C i D donijelo je više novih pitanja nego odgovora. Dobrim su se nastupima ponovno istaknuli hrvatski košarkaši, a u centru pažnje našao se Ivan Tomas, čiji je Lokomotiv usprkos njegovom promašaju i porazu osigurao daljnje natjecanje...

Skupina A

Belgijski Liege zadržao je maksimalan učinak u skupini A. Pobjedu 69:62 nad Cajasolom iz Seville zaslužili su izvedbom u trećoj četvrtini, u kojoj su Španjolce sveli na samo četiri koša. Liege su predvodili Cage s 16 i Owens s 15 koševa, dok se u redovima Cajasola istaknuo samo Triguero Estruch sa 17 koševa.

Vezane vijesti

Ventspils je na svom terenu svladao poljskog predstavnika 94:88. Energa Czarni držala je rezultatski priključak sve do početka posljednje dionice susreta, ali tada Latvijci kreću u seriju 13:3 i odlučuju pobjednika. Poljaci nisu našli obranu za Mareksa Jurevičusa (29 koševa, devet skokova), a najbolji strijelac gostiju bio je Leonczyk s 19 poena. Naš Mateo Kedžo upisao je samo poen manje, a tome je dodao i sedam skokova.

Liege je sigurno prvi, a drugog će putnika u nastavak natjecanja u međusobnom susretu dati Cajasol i Ventspils.

Skupina B

U skupini B u utorak se igrao samo jedan susret. Hyeres-Toulon je na krilima Pierrea Piercea na svom parketu svladao ciparski Keravnos rezultatom 87:76. Francuzi su vodili od početka do kraja, a američki je branič ubilježio 18 koševa, devet asistencija i pet skokova. Hrvoje Perinčić s 22 je koša bio najbolji strijelac francuske momčadi, ali i utakmice, kojom je Keravnos izgubio sve šanse za prolaz dalje. Rasplet skupine bit će jasniji nakon dvoboja Telekom Basketsa i Ural Greata, koji se igra u srijedu.

Skupina C

Cholet je uz Virtus i Liege ostao jedina neporažena momčad grupne faze Eurochallenge kupa. Međutim, francuski je predstavnik taj epitet zaslužio tek u dramatičnoj završnici susreta u Rostovu. Pogotkom Robinsona dvije minute prije kraja pobjegli su na 66:61, a Lokomotiv je priliku za pobjedu, nakon ubačenih slobodnih bacanja Zibirova i našeg Ivana Tomasa, propustio u pretposljednjem napadu, kada je Kubrakov pogrešno dodao.

Vremena je bilo tek toliko da Grier svoja bacanja promaši, a posljednji je šut na utakmici pripao Tomasu, koji promašuje tricu te je na semaforu ostalo 66:65 za Cholet. Szewczyk je za rusku momčad pod vodstvom Danijela Jusupa ubacio čak 31 koš, a Tomasu su spomenuta bacanja bila jedini pogoci na utakmici. No, naš se košarkaš istaknuo sa sedam asistencija. Najbolji su kod Choleta bili Braswell (24 koša) i Robinson (17 koševa, devet skokova).

Švicarski Benetton svoju je prvu pobjedu ostvario protiv ukrajinskog Sumykhimproma u Fribourgu. Iako konačnih 70:67 izgleda tijesno, Benetton je utakmicu držao pod kontrolom svih 40 minuta, a čak su petorica njihovih košarkaša postigla preko deset koševa. Najbolji među Ukrajincima bio je Santee s 24 ubačaja.

U skupini C dvojbi više nema: Cholet je sigurno prvi, a Lokomotiv drugi.

Skupina D

Litavski Siualiai nadu u prolazak održao je pobjedom u Austriji protiv Allianz Swansa iz Gmundena (68:78). Osvajanju prijeko potrebnih bodova najviše su doprinijeli Praskevičius s 19 i Slezas sa 16 koševa. U drugom susretu skupine ciparski je Proteas EKA AEL u Limassolu nadigrao dosad neporažene EiffelTowerse. Otpor Nizozemaca slomljen je već u prvoj četvrtini, a konačnih 95:77 bilo je samo rutinsko odrađivanje posla.

Svoju su statistiku najbolje uredili Taylor i Blanchard s 22, odnosno 20 poena, a kod gostiju se najviše trudio Akerboom, koji je sa svoja 22 koša podijelio titulu prvog strijelca utakmice. U posljednjem kolu Siualiai s omjerom 3-2 dočekuje EiffelTowerse (4-1), dok Proteas (3-2) gostuje kod Allianz Swansa (0-5).

Eurochallenge skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Ventspils94:88Czarni Slupsk
Belgacom Liege69:62Real Betis
1Belgacom Liege 60+59
2Real Betis 33+72
3Ventspils 24-70
4Czarni Slupsk 15-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!