Košarka

Španjolci srušili utvrdu

Ivor Krapac • četvrtak, 08.01.2009.
Španjolci srušili utvrdu
Foto: Davor Sajko

Cibona je u posljednjem domaćem nastupu u prvom krugu doživjela prvi ovosezonski euroligaški poraz u Draženovom domu. Cibose je u pretposljednjem kolu ovog dijela natjecanja nadjačala Unicaja iz Malage koja se, kao i Cibosi, još ranije plasirala u Top 16...

Cibonin stopostotni euroligaški niz na domaćem parketu prekinut je u utakmici koja, ako je ikakva utjeha, barem nema istu težinu kao prethodne, u kojima momčad Velimira Perasovića još nije bila sigurna za drugi krug. Pritisak uvijek postoji, nitko ne voli izgubiti, ali večerašnji minimalni poraz (77:76) ipak boli nešto manje nego da se dogodio u drugačijoj situaciji.

Odluka je pala u uzbudljivoj završnici koje, da se Unicaja nije izgubila i popustila pod Ciboninim pritiskom, nije ni trebalo biti. Gosti iz Španjolske su u posljednju minutu ušli s vodstvom od 75:68, da bi potom nizom pogrešaka otvorili Cibosima priliku za povratak, koji je gotovo izveden do samog kraja - Anderson i Kus su tricama smanjili na 75:74, što je 20-ak sekundi do kraja dignulo ispunjenu dvoranu na noge.

Omar Cook i Davor Kus su svojim poenima zadržali razmak na jedan razlike za goste, da bi Boniface Ndong potom lošim izvođenjem lopte ispod koša osam sekundi do kraja poklonio posljednji napad Ciboni. Nikša Prkačin imao je odluku u svojim rukama, no nije uspio položiti, pokušaj Lukše Andrića da zabije iz "odbojke" također je ostao prekratak i gosti su slavili jedva iščupanu pobjedu.

Na otvaranju utakmice Cibosi su krenuli s puno energije i želje u obrani, dok su na drugom kraju terena odlično otvorili Anderson i Andrić s po pet poena u odlasku do 10:5 u četvrtoj minuti. Gostima je trebalo vremena za buđenje i pokazivanje da su i oni na parketu, a pokrenuo ih je Marcus Haislip, čijih je devet poena u kratkom razdoblju vratilo Unicaju u potpuni egal (14:14).

Prvi dvominutni odmor dočekali smo s Ciboninim plusom na semaforu, 21:18, a početak druge četvrtine donio je Rozićevu tricu za dotad maksimalnih 24:18. Unicaja je u nastavku iskoristila nekoliko pogrešaka Cibosa u napadu i ubrzo došla do svog prvog večerašnjeg vodstva, najviše nakon Jimenezove trice za 28:26 u 13. minuti, da bi potom započeo velik nalet Perasovićeve momčadi.

Nikša Prkačin otvorio je seriju tricom, a Earl Calloway dvaput pobjegao i položio u kontri nakon osvojenih lopti i asistencija Vukušića i Andersona. Calloway je zaključio odlične Cibonine minute košem i dodatnim bacanjem za ukupnu seriju od 10:0 i 36:28 četiri minute do velikog odmora, prednost koju je Perasovićeva momčad do kraja prvog poluvremena i zadržala.

Na putu do 44:36 na 15-minutnom predahu moglo je ispasti i bolje, ali i gore. Perasović je šest minuta do poluvremena dao priliku Bruni Šundovu da se predstavi u dresu Cibosa, Šundov je u tom razdoblju nekoliko puta "zaplivao" u obrani, no srećom, Cibonin napad bio je dovoljno dobar da prednost ne padne.

Sve je moglo izgledati još ljepše da se bolje iskoristila nesportska pogreška Cooka na Andersonu nakon koje je Anderson utrpao oba slobodna za 44:34, ali su Cibosi odmah potom pogriješili u izvođenju sa strane - nesporazum na relaciji Rozić - Calloway doveo je do izgubljene lopte, Calloway je pritom napravio i nesportsku na Kelatiju, što je gostima omogućilo da slobodnim bacanjima stignu na osam poena zaostatka, a mogućim iskorištenim napadom i bliže. Prvo su ostvarili, drugo ne.

Po povratku na parket nakon odmora Cibosi nisu najbolje reagirali. Unicaja je u 24. minuti stigla na samo četiri poena zaostatka (46:42), a još se dogodila i ozljeda Vedrana Vukušića nakon kontakta s Rodriguezom, no to je, kako se pokazalo, bila sreća u nesreći. Ušao je Lukša Andrić i reagirao odlično na oba kraja terena, pomogavši svojoj momčadi da zadrži vodstvo s 59:53 uoči posljednjih deset minuta.

Završna četvrtina započela je velikim Ciboninim zastojem nakon trice Šundova za povećanje na 62:55. Gosti su kaznili potpunu bezidejnost Cibosa u napadu serijom od 14:0, okrenuli na 69:62 i izborili mogućnost da u posljednjih pet minuta mirno dovrše posao. Činilo se da će se to i dogoditi, no u košarci je sve moguće...

Unicaju su na putu do pobjede vodili Haislip (14 poena) i Ndong (13 poena, 10 skokova), dok je najefikasniji Cibonin igrač bio Alan Anderson s 19 poena, ali uz slabih 6/18 iz igre. Kus je dodao 13, a Calloway 11 poena, dok je Bruno Šundov prvu utakmicu u novom dresu završio sa sedam poena (šut 2/8) i četiri skoka za 15 minuta na parketu.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Le Mans Sarthe92:88Sidigas Avellino
Cibona76:77Unicaja Málaga
Maccabi Tel Aviv96:83Olympiakos
1Unicaja Málaga 82+73
2Olympiakos 64+67
3Maccabi Tel Aviv 64+4
4Cibona 55-12
5Sidigas Avellino 37-60
6Le Mans Sarthe 28-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!