Košarka

I Fener izborio Top 16

Ante Jukić • četvrtak, 08.01.2009.
I Fener izborio Top 16
Foto: Nikola Movrić

Uvjerljivim slavljem na gostovanju u Ljubljani, košarkaši Fenerbahčea osigurali su nastavak natjecanja u ovogodišnjem izdanju Eurolige. U drugom susretu Skupine C Tau Ceramica je odnijela pobjedu iz Rima, čime je "zacementirala" prvo mjesto i status nositelja u sljedećem krugu...

U potpuno drugačijem su raspoloženju Union Olimpija i Fenerbahče dočekali večerašnji međusobni dvoboj u Skupini C košarkaške Eurolige. I dok su Ljubljančani svoje šanse za prolazak u sljedeću fazu natjecanja odavno izgubili, Feneru je, s obzirom na mrtvu utrku koju turska momčadi vodi s Albom i Joventutom u borbi za preostala dva mjesta u Topu 16, pobjeda u Tivoliju bila zlata vrijedna.

Prvih 20 minuta utakmice ponudilo je potpuno izjednačenu košarku. Uvodna četvrtina okončana je minimalnom prednošću Zmajčeka (25:24), da bi do odlaska na odmor gosti iz Carigrada uspjeli okrenuti na 50:47, što je bio rezultat koji je nagovještavao zanimljiv nastavak za oko 3000 okupljenih gledatelja u Tivoliju.

No, u drugom poluvremenu na površinu je ipak "isplivala" veća motiviranost, a "ruku na srce" i kvaliteta gostujuće momčadi, koja je postepeno gradila svoju prednost i krčila put prema plasmanu u Top 16. Konačan rezultat bio je 90:70 za Fenerbahče.

Najefikasniji u redovima pobjednika, za koje nije nastupio naš Gordan Giriček, bio je Omer Onan, koji je ubacio 20 poena, a vrlo dobru partiju pružio je i Mirsad Turkcan (16). Olimpiju je, pak, s 23 ubačaja predvodio odlični Mirza Begić.

Iako su i jedni i drugi svoje brige oko plasmana u Top 16 odavno prebrodili, dvoboj rimske Lottomatice i Tau Ceramice ni slučajno nije bio revijalnog karaktera. Osim za prestiž, igralo se i za poziciju "broj 1" u Skupini C, koja nosi nešto povoljniji ždrijeb u sljedećoj fazi natjecanja, mada je jasno da među 16 najboljih momčadi Starog kontinenta ne postoji niti jedna protiv koje unaprijed možete upisati bodove.

Utakmica u Vječnom gradu odlučena je na najdramatičniji mogući način. Nakon što su gosti samo četiri minute prije isteka posljednje četvrtine imali šest poena prednosti (81:75), Lottomatica je u uzbudljivoj završnici uspjela izboriti produžetak (85:85), no s obzirom na konačan rasplet, Rimljanima bi bilo bolje da su položili oružje u regularnih 40 minuta.

O čemu se, naime, radi? Pri susret ovih dviju momčadi, koji je u sklopu četvrtog kola odigran u Vitoriji, Lottomatica je dobila rezultatom 93:90, tako da joj je, uz pretpostavku pobjede u zadnjem kolu, večeras igrao i poraz s manje od tri poena razlike. Kako su Rimljani u posljednjim minutama ipak uspjeli izboriti produžetak, Tau Ceramica je dobila novih pet minuta za još uvjerljiviju pobjedu, koju je u konačnosti i ostvarila. Španjolska momčad je, možemo reći, ubila "dvije muhe jednima udarcem".

U konačnih 103:96 najviše je poena, njih čak 31, ugradio Igor Rakočević. Po 16, odnosno 17, dodali su Teletović i Splitter, dok naš Stanko Barać nije ulazio u igru. Kod Lottomatice najefikasniji su bili Jaaber (20), Hutson (17) i Bečirovič (17).

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Club Joventut Badalona75:79Alba Berlin
Petrol Olimpija70:90Fenerbahçe
Virtus Roma96:103 *Baskonia
1Baskonia 82+108
2Virtus Roma 64+28
3Fenerbahçe 64+24
4Club Joventut Badalona 46-10
5Alba Berlin 46-57
6Petrol Olimpija 28-93

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!