Zimski sportovi

Težak zadatak za Zlatnu lisicu

Antonija Pavlić • petak, 09.01.2009.
Težak zadatak za Zlatnu lisicu
Foto: Kristijan Komarica

Težak je zadatak postavljen pred organizatore 45. Zlatne lisice. Spektakl na Sljemenu je iza nas, dojmovi su još uvijek veliki, zbrajaju se plusevi i minusi, ostvareno i neostvareno. Međutim, vremena za predah nema, Svjetski kup i tehničke discipline se nastavljaju već ovog vikenda u Mariboru, gdje će 110 skijašica tražiti što bolje plasmane u veleslalomu i slalomu...

Sljeme je spustilo zastor na ovogodišnju Snježnu kraljicu, no usput i bacilo rukavicu izazova u lice organizatorima sljedeće Zlatne lisice. Često su slovenski kolege prozivali sljemenski spektakl za rastrošnost, umanjivali njegov značaj i kudili one koji su o njemu pričali kao o vrhunskom događaju, te isticali veliku tradiciju njihovih utrka u Mariboru i Kranjskoj gori.

Sada će tako ljudi koji su danonoćno radili na organizaciji zagrebačkih utrka, mirno moći sjesti, odmoriti se i pogledati što su nam to ove godine spremili Slovenci. Tradicija kaže da je ova Zlatna lisica 45. po redu. Impresivna brojka, mora se priznati. No, atmosfera i spektakli kakvi nerijetko znaju izostati često su posljedica vremenskih (ne)prilika. Ove godine čini se, mogli bi gledati drukčiju sliku.

"Ove nam je godine vrijeme bilo od velike pomoći u pripremi staze. Ona je sada, i to ponajprije zahvaljujući pozitivnim vremenskim uvjetima, gotovo potpuno spremna. Drago nam je također što smo ove godine uspjeli omogućiti i svima ostalima koji će za vrijeme utrka htjeli skijati da to neometano i rade", naglasio je nadglednik pripreme staze Drago Rataj.

Spremnost 45. Zlatne lisice potvrdio je i njezin glavni operativac, Srečko Vilar: "Utrka će biti održana na odlično pripremljenoj stazi, a to bi uz prekrasno vrijeme i vrlo interesantan program, kako onaj skijaški, tako i zabavni, moralo privući ljude na utrku. Očekujemo 10 tisuća gledatelja i na slalomu i na veleslalomu te ih ovim putem još jednom pozivam da dođu i bodre sve skijašice."

Stazu bi na Pohorju prema službenim informacijama FIS-a trebalo isprobati 110 skijašica iz 20 zemalja, među kojima su i tri Hrvatice: Ana Jelušić, Nika Fleiss i Sofija Novoselić. Najbolje rezultate očekuje naravno 22-godišnja Riječanka koja je u Zagrebu "samo" 16. mjestom malo pokvarila započete dobre rezultate.

Jelušić se u Mariboru nada i prestanku loše tradicije koja kaže kako je u osam pokušaja ovu utrku uspjela završiti tek tri puta i to dvaput na 18. i jednom na 19. mjestu. Usto je i tri puta upisala odustajanja u prvoj i dva puta u drugoj vožnji te je očito kako joj skijanje na Pohorju baš i ne "ide." Nika Fleiss je također u kombinaciji za dobar rezultat iako ni ona ne preferira skijanje u Mariboru: 11., 14. i 16. mjesto uz jedno 27. i 7 odustajanja ne nudi preveliku nadu, no ona i tako umire zadnja.

Glavni favoriti utrke bit će kao i tokom većeg dijela tekuće sezone vodeća u ukupnom poretku slaloma i Svjetskog kupa Maria Riesch i njezina najbolja prijateljica i suparnica iz Amerike Lindsey Vonn. Upravo su ove dvije vrhunske skijašice bitku vodile i u Zagrebu, a tu je borbu u posljednjoj rundi dobila Njemica budući da se Vonn "predala" u zadnjim metrima Crvenog spusta.

"U vrlo dobroj sam formi i u Mariboru se nadam nastavku odličnih rezultata. Ove godine izvrsno nastupam u slalomu te se nadam da će tako biti i na Pohorju", misli 24-godišnja skijašica iz Garmisch-Partenkirchena.

Uz njihovo nadmetanje u slalomu ne treba svakako zaboraviti ni na veleslalom s kojim će se Zlatna lisica i otvoriti. Glavni favoriti bit će posljednja "živuća" austrijska nada u ovoj sezoni, Kathrin Zettel, osvajačica Malog kristalnog globusa prošle sezone Denise Karbon, veleslalomska konstanta Tanja Poutiainen, pa i Manuela Moelgg i Elisabeth Goergl koje su vrlo dobro vozile prvi dio sezone.

Sve u svemu, čeka nas još jedan uzbudljiv skijaški vikend s, vjerujemo, mnoštvo napetih i dobrhi utrka i vrhunskih postignuća...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!