Zimski sportovi

Maze slavi u mariborskoj drami

Antonija Pavlić • subota, 10.01.2009.
Maze slavi u mariborskoj drami
Foto: Nikola Movrić

Tina Maze se fenomenalnom drugom vožnjom veleslaloma u svom Mariboru nakon tri godine ponovno uspela na pobjedničko postolje te tako razveselila mnogobrojno mnoštvo na Pohorju. Dramatičnu drugu vožnju odvezla je daleko najbolje, stvorivši golemu prednost u svim segmentima vožnje. Drugo je mjesto pripalo Denise Karbon dok je treću poziciju zauzela Kathrin Hoelzl.

Napeta prva vožnja čini se, skijašicama nije bila dostatna. Mali zaostaci garantirali su, i donijeli, vrlo uzbudljiv peti veleslalom sezone, u kojem smo mogli vidjeti i drugo veliko iznenađenje. Nakon Tesse Worley, koja je svojedobno iskoristila "poklon" Denise Karbon kako bi slavila u Aspenu, ovog je puta no s jednom razlikom - potpuno zasluženo, isto učinila Slovenka Tina Maze.

Slavodobitnica Pohorja od prije četiri godine u prvoj je vožnji sa startnim brojem 20 uspjela doći do druge pozicije i za Karbon upisati malih devet stotinki zaostatka. Nošena publikom, sjajno je odskijala i drugu vožnju, na svim prolazima uspjela napraviti velike prednosti te pred Kathrin Hoelzl, koja je tada branila prvo mjesto upisati impresivnih 92 stotinke prednosti.

Denise Karbon nije uspjela kontrirati sjajnoj Slovenki, na prvom je prolazu već izgubila prednost iz prve vožnje te upisala i mali minus, da bi na drugom imala šest stotinki prednosti! Sigurna vožnja do cilja trebala je Karbon, prema viđenom, donijeti prvu poziciju, no po ulasku se u ciljnu ravninu na zaprepaštenje okupljenih navijača na semaforu zabijelilo +0.39. Dovoljno za "samo" drugo mjesto.

Pobjedničko je postolje po prvi put ove sezone pripalo i Njemici Kathrin Hoelzl, dok je veoma važne bodove ispred svojih glavnih konkurentica u ukupnom poretku Svjetskog kupa prikupila i na četvrtom mjestu Tanja Poutiainen. Lindsey Vonn i Marija Riesch su u drugoj vožnji bitno popravile rezultate iz prve, Riesch je 12. mjestom prikupila 22 boda dok je Vonn drugim vremenom druge vožnje i sedmim ukupno uknjižila 14 više, točnije 36.

U ukupnom poretku tako se stvari nisu bitno izmijenile. Najviše je današnjom vožnjom profitirala Tanja Poutiainen koja se vodećoj Riesch približila na 45 bodova. Vonn je zaostatak za Njemicom smanjila sa 77 na 63 boda dok je Kathrin Zettel na četvrtom mjestu zamijenila s 26 osvojenih bodova danas Anja Paerson. Iza Kathrin Zettel, zanimljivo, ostala je još uvijek Nicole Hosp, koja će uslijed ozljede zadobivene na Sljemenu propustiti ostatak sezone.

Ni poredak u veleslalomu gotovo se uopće nije izmijenio, mjesta su izgubile jedino Elisabeth Goergl koju je na četvrtoj poziciji zamijenila Denise Karbon te Maria Pietilae-Holmner koju je sa šestog na sedmo mjesto gurnula današnja slavodobitnica Tina Maze. U vodstvu je, prema tome, i dalje Tanja Poutiainen, a slijede ju Kathrin Zettel i Manuela Moelgg.

Maribor, veleslalom, ukupno:
1. Tina Maze (Slovenija) 2:45.15
2. Denise Karbon (Italija) +0.39
3. Kathrin Hoelzl (Njemačka) +0.92
4. Tanja Poutiainen (Finska) +1.20
5. Manuela Moelgg (Italija) +1.22
6. Lara Gut (Švicarska) +1.47
7. Lindsey Vonn (SAD) +1.52
8. Maria Pietilae-Holmner (Švedska) +1.82
9. Karen Putzer (Italija) +1.89
10. Anja Paerson (Švedska) +1.95

Poredak veleslaloma:
1. Tanja Poutiainen (Finska) 328
2. Kathrin Zettel (Austrija) 269
3. Manuela Moelgg (Italija) 205
4. Denise Karbon (Italija) 191
5. Lara Gut (Švicarska) 185
6. Tina Maze (Slovenija) 168
7. Maria Pietilae-Holmner (Švedska) 163
8. Elisabeth Goergl (Austrija) 157
9. Lindsey Vonn (SAD) 147
9. Tessa Worley (Francuska)147
...
49. Nika Fleiss (Hrvatska) 5

Ukupan poredak:
1. Maria Riesch (Njemačka) 629
2. Tanja Poutiainen (Finska) 584
3. Lindsey Vonn (SAD) 566
4. Anja Paerson (Švedska) 492
5. Kathrin Zettel (Austrija) 491
6. Nicole Hosp (Austrija) 404
7. Šarka Zahrobska (Češka) 366
8. Lara Gut (Švicarska) 337
9. Maria Pietilae-Holmner (Švedska) 329
10. Manuela Moelgg (Italija) 305
...
27. Ana Jelušić (Hrvatska) 97
...
44. Nika Fleiss (Hrvatska) 56

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!