Košarka

Pobjede favorita, spas Prokoma

Goran Markuš • srijeda, 14.01.2009.
Pobjede favorita, spas Prokoma
Foto: EPA

Posljednje, deseto kolo skupine B u Euroligi nije nam donijelo pravih iznenađenja. Vodeća trojka upisala je tri nove pobjede s čime su zasigurno najsretniji košarkaši poljskog Prokoma koji se, usprkos današnjem porazu, mogu pohvaliti kvalifikacijom u TOP 16...

Žalgiris nije uspio učiniti malo čudo i nakon uvodnih sedam pobjeda ipak se plasirati u TOP 16. Na putu im se našla uvjerljivo najdominantnija momčad skupine, Barcelona koja je na leđima fantastičnih Rogera Grimaua (18 poena) i Juana Carlosa Navarra (16 poena) upisala i devetu ovosezonsku pobjedu u Euroligi.

Dainius Šalenga (16 poena) i Jonas Maciulis (15 poena, 6 skokova) odlično su otvorili susret i nakon uvodnih deset minuta osigurali minimalna dva poena prednosti Žalgirisa da bi nešto smireniji nastavak domaćina rezultirao sa -5 gostiju nakon prvog poluvremena.

Razlika u kvaliteti dolazi do izražaja već na otvaranju treće četvrtine kada potpunu kontrolu nad susretom preuzima Barcelona i sa velikih 27:10 stvara ogromnih +21 uoči posljednje četvrtine koju rutinski u svoju korist domaćini privode kraju.

Dok se Nancy uopće snašao gosti iz Siene već su rezultatski daleko odmakli i šanse za povratak više nije bilo. Čak sedmorica dvoznamenkastih igrača Montepaschija solidnu prednost od +7 osigurali su već nakon uvodnih deset minuta da bi se na odmor otišlo rezultatom 33:51.

Niti nastavak ne donosi pozitivne novosti domaćinima koji se ponajviše zahvaljujući Jeffu Greeru (18 poena) i Cyrilu Julianu (15 poena, 8 skokova) ipak bude i malo opuštanje gostiju tijekom posljednje četvrtine iskorištavaju za bar malo smanjenje razlike. Nažalost, sve je to bilo uzalud jer je Nancy kao i Žalgiris večeras odigrao svoju posljednju ovosezonsku euroligašku utakmicu.

Večeras potpuno nadigrani košarkaši Prokoma u krevet sigurno neće otići nezadovoljni. Naime, iako u niti jednom trenutku večerašnjeg ogleda protiv Panathinaikosa pobjeda domaćina nije bila upitna poraz Nancyja i Žalgirisa osigurao je gostima kvalifikaciju u toliko željeni TOP 16.

Fantastični trojac Šarunas Jasikevičius (14 poena) - Antonis Fotsis (13 poena, 8 skokova) - Dušan Šakota (13 poena, 5 skokova) već je u startu zatvorio goste koji su, primjerice, u trećoj četvrtini zabili svega osam poena.

Kod Prokoma na visini zadatka bio je jedino Filip Dylewiczi koji je sa 19 poena i šest skokova odnio i titulu najefikasnijeg igrača na susretu. Valja spomenuti i kako su večeras gosti bili prisiljeni zaigrati bez svojeg ponajboljeg trojca Pat Burke - David Logan - Dan Ewing.

Euroliga, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Panathinaikos75:53Asseco Prokom Gdynia
Barcelona90:68Žalgiris
SLUC Nancy79:103Montepaschi Siena
1Barcelona 91+163
2Montepaschi Siena 82+85
3Panathinaikos 73+56
4Asseco Prokom Gdynia 28-60
5Žalgiris 28-95
6SLUC Nancy 28-149

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!