Rukomet

Dnevnik: Split i ostatak svijeta

Tomislav Pacak • četvrtak, 22.01.2009.
Dnevnik: Split i ostatak svijeta
Foto: Bruno Karadža

Teško je napisati pregled cijelog dana Svjetskog prvenstva kada smo svi pod dojmom veličanstvene atmosfere i briljantne predstave hrvatskih rukometaša protiv Španjolske. Igralo se, naime, i u drugim gradovima i također je bilo zanimljivo. Samo ne nama, nama je Split bio središte svijeta...

Tresla se Spaladium Arena, nekima toliko da su pohrlili napisati da će se srušiti, mada se zapravo ništa nije dogodilo. Osim što smo pomeli pod sa Španjolcima; oni su se sigurno osjećali kao da im se dvorana uistinu srušila na glavu.

Iako je tek prvi krug, bila je to utakmica za pamćenje, koliko zbog fantastičnog izdanja Hrvatske (doslovno bez slabe karike), toliko i zbog antologijske atmosfere. Tresli su se kauči i fotelje ispred TV-a, teško je i zamisliti kako je bilo unutar splitske ljepotice. Oni s terena tvrde - neponovljivo.

Ipak, nadamo se da će se ponoviti već sutra kada igramo protiv još jačeg suparnika u dvoboju koji zapravo nudi kartu za polufinale. Jasno, tu bi kartu onda još trebalo čekirati u Zagrebu, ali da će pobjedom netko napraviti ogroman korak - definitivno hoće.

No, igrao se rukomet i u ostala tri grada domaćina. Varaždin je vidio isključenje Kire Lazarova i potom potpuni slom Makedonaca; teško je prisjetiti se kada je neki igrač bio toliko značajan za svoju momčad poput Kire.

Osijek nije doživio nikakve drame, tek novo nakantavanje Australaca (minus 20 protiv Rumunjske zadovoljilo je australskog izbornika do te mjere da je konstatirao ovo je "najbolja naša utakmica u povijesti"), novi trijumf Francuza i uvjerljiv nastup Mađara protiv Argentine.

U Poreču je, pak, toplo-hladna Srbija zaigrala toplo, pa je uz mrvicu sreće koja je izostala protiv Danske svladala drugog nordijskog predstavnika, Norvežane. Srbi su tako popravili svu štetu načinjenu porazom od Brazila koji će ispasti - beznačajan.

Teško je spojiti zbivanja u Splitu i ostatku Hrvatske, pa se nećemo ni truditi; današnji 'naj-naj' izbor podijelit ćemo u dvije kategorije: Split i ostatak svijeta. Što je pošteno - pošteno je.

Igrač dana: Mirko Alilović (Split), Kiril Lazarov (ostatak svijeta)
Mirko je čitao Juriš, nema nikakve dvojbe. Kakvo je to buđenje bilo! Alilović je zaključao naša vrata, a konačnih 12 obrana niti ne dočaravaju koliko je bilo onih važnih, velikih. Ako, pak, netko treba primjer što znači Most Valuable Player, neće promašiti pokaže li prstom na Kiru Lazarova čija se Makedonija raspala nakon njegovog crvenog kartona. Kiri, dakako, na ruku ne ide isključenje, ali dotadašnja igra vrijedna je svake pohvale - ima li boljeg desnog vanjskog u svijetu?

Gol dana: Ivano Balić (Split), Žarko Šešum (ostatak svijeta)
Ivano je u 41. minuti presjekao kontru Španjolaca koji su s igračem više imali napad za -4. Pogodak u kontri pokrenuo je našu momčad i potpuno slomio Španjolce, priči je u tom trenutku bio kraj. Šešum je, pak, svoj jedini gol zabio za 18:17 Srbije protiv Norveške, vodstvo koje Srbi nisu ispuštali do kraja utakmice.

Izjava dana: Ivano Balić (Split), Heiner Brand (ostatak svijeta)
Balić je nakon velike pobjede Hrvatske u prolazu novinarima dobacio "Mali Duvnjak je mašina". Uistinu je za svaku pohvalu kako se opetovano najbolji igrač svijeta odnosi prema svom nasljedniku i već sada jednom od najboljih srednjaka svijeta, Domagoju Duvnjaku. Uz takvog mentora, kakav bi Duvnjak i mogao ispasti nego - sjajan. Njemački izbornik je, pak, isključenje Lazarova ovako prokomentirao: "Nemojte da vam nabrajam gdje su sve nas suci u utakmici zakinuli." Jadni Nijemci, tradicionalni ih suci zakidaju gdje god dođu...

Utakmica dana: Hrvatska - Španjolska (Split), Srbija - Norveška (ostatak svijeta)
Što reći o splitskom ogledu, a da već nije rečeno? Veličanstveno. Zato smo se i veselili domaćem SP-u. A Srbi su se, pak, vratili u igru za polufinale trijumfom nad do danas neporaženom Norveškom. Opet neizvjesno kao protiv Danske, ovoga puta s pobjedničkim završetkom za Srbe.

Navijači dana: Pogodite!
12.000 navijača u Spaladium Areni pjevalo je svih 60 minuta i stvorilo spektakularan ambijent u kojemu Hrvatska jednostavno nije mogla kiksati. Ni jedan zvižduk španjolskoj himni, pljesak Španjolcima na predstavljanju, isključivo pozitivne vibracije bez ikakvog iskakanja iz okvira ne dobrog, nego odličnog ponašanja. Sve što se može reći je - bravo i ponovilo se!

Potez dana: Ivano Balić (Split), zaštitari (Osijek)
Možda još nije sto posto, ali Balić može stvari koje nitko drugi ne može. Jedan od takvih poteza bila je briljantna asistencija, rekli bi Ameri 'no-look pass', za Vorija, još jedan podsjetnik da bi Balić, da nije najbolji svjetski rukometaš, bio prokleto dobar playmaker u košarci. Organizator u Osijeku je, pak, uklonio novinarima vodu sa stolova dok je prolazio predsjednik IHF-a, da ga valjda ne bi netko gađao. Znaju oni da je naš Petar Plevnik opasan čovjek.

Već danas znamo pobjednika u jednoj kategoriji za sutra - nema nikakve šanse da Spaladium Arena protiv Švedske ne pulsira kao protiv Furije. Za razliku od većine dana, sutra ne bismo bili u koži Šveđanima...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!