Tenis

Mario, na tebi je red

Ivor Krapac • petak, 23.01.2009.
Mario, na tebi je red
Foto: EPA

Prošle noći razveselio nas je Marin Čilić, a na prijelazu s petka na subotu pratit ćemo može li Mario Ančić do iznenađenja protiv Gillesa Simona, što bi mu donijelo plasman u osminu finala Australian Opena treći put u karijeri. Bit će to pravi test Ančićeve spremnosti nakon svih muka s bolestima i(li) ozljedama...

Dok je Mario Ančić izbivao s terena, dosta toga promijenilo se i otišlo korak ili dva naprijed u muškom tenisu. Mario će u subotu s druge strane mreže imati suparnika koji je među boljim primjerima te promjene - Gilles Simon se do prošle godine kretao oko 30. mjesta na svijetu, solidan, ali ne puno više od toga, da bi lani jednostavno eksplodirao.

Tri od ukupno pet ATP naslova u karijeri (Casablanca, Indianapolis, Bukurešt), Masters Series finale u Madridu i polufinale u Torontu, proboj među prvih 10 na svijetu, polufinale Masters Cupa u Šangaju - sve ovo ostvario je 24-godišnji Francuz u najuspješnijoj sezoni karijere, a koliko je opasan potvrdit će da je lani upisao i pobjede nad trolistom sa svjetskog vrha - protiv Novaka Đokovića u Marseilleu i Rafaela Nadala u polufinalu Madrida, dok je Rogera Federera skinuo čak dvaput, u drugom kolu Toronta i skupini Masters Cupa.

Vezane vijesti

Sve ovo, naravno, ne bi bilo moguće da danas osmi tenisač svijeta nije napravio novi igrački korak unaprijed - servis mu je bolji nego ranije, a igra opasnija nego ikad prije. Simon je uvijek bio dobar u obrani, još uvijek će stići i vratiti većinu onoga što se može, no lani je pokazao da se ne plaši napadati i potegnuti, što mu je i pomoglo u proboju među prvih deset na ATP ljestvici.

Ančić je Simona upoznao lani na Masters Series turniru u Miamiju, uz pobjedu sa 6:2, 6:7(2) i 6:3 u njihovom jedinom dosadašnjem međusobnom susretu. Novi ogled na rasporedu je kao drugi iza jedan u noći u noćašnjem rasporedu u Margaret Court Areni, nakon Flavije Pennette i Anabel Medine Garrigues u trećem kolu ženskog turnira.

Bit će to ozbiljniji test nego lani u Miamiju s obzirom da se glavni dio Simonovog proboja prema vrhu dogodio u drugoj polovici prošle sezone - za razliku od prethodnog susreta, Francuz će ovog puta biti čovjek od kojeg se očekuje pobjeda, dok su prošle godine na Floridi u tom pogledu bili barem ravnopravni. No, bez obzira na najave i prognoze, pravi odgovor uvijek se dobije tek na terenu, a tamo će, nadajmo se, Mario imati puno toga za reći.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!