Tenis

"Alisa je bila sjajna"

Ante Jukić • petak, 23.01.2009.
"Alisa je bila sjajna"
Foto: Kristijan Komarica

Prošlogodišnja finalistica više ne stanuje u Melbourneu. Ana Ivanović u trećem kolu Australian Opena poražena je od Alise Klejbanove, novog izdanka talentima nepresušne ruske škole tenisa...

Da je neka senzacija, i nije. Ana Ivanović u posljednje vrijeme igra tenis daleko ispod razine svog ugleda, ni u Melbourneu nije u prva dva kola pružila igru za pamćenje, no poraz od "tamo neke" Alise Klejbanove ipak je poprilično odjeknuo.

"Jednostavno, Alisa je danas bila bolja i zasluženo je pobijedila. Ja sam imala neke svoje prilike u prvom i trećem setu, ali u ključnim trenucima meča ona je uvijek imala potez više. Pogodila je nekoliko nevjerojatnih udaraca i potpuno me 'razoružala'. Da, mislim da joj je to bio meč karijere", puna je hvale za svoju protivnicu bila srpska tenisačica, ne želeći uzroke poraze tražiti u nekim svojim razlozima.

Ipak, poraz u ovoj fazi turnira ponovno je "potegnuo" pitanja o krizi kroz koju ne tako davno prva igračica svijeta trenutno prolazi. Prije godinu dana Ana je u Melbourneu igrala finale, a sada pakuje kofere prije nego su prava uzbuđenja zapravo i počela.

"Činjenica je da sam lani igrala puno bolje, i da sam dizala razinu igre kako je turnir išao kraju. Ne mogu sebi zamjeriti borbenost i želju za pobjedom, no da nešto ne 'štima' u mojoj igri, ne 'štima'", iskrena je bila Ivanović, priznavši na kraju da joj ova kriza itekako teško pada:

"Vrlo sam razočarana ovim porazom. Osjećala sam da u Melbourneu ponovno mogu napraviti nešto veliko, bila sam i fizički vrlo dobro pripremljena, ali nije išlo. Moram u svemu ovome pronaći dodatnu motivaciju i vratiti se na pobjedničke staze. To je moj cilj, i svjesna sam da mi predstoji težak rad."

Težak rad se, pak, počinje isplaćivati devetnaestogodišnjoj Ruskinji Alisi Klejbanovoj, koja krupnim koracima grabi prema samom vrhu ženskog tenisa. Pobjeda nad prošlogodišnjom finalisticom bila joj je, po njenim riječima, najveća u dosadašnjem dijelu karijere.

"Istina, ovo mi je bio meč života. Ne samo zbog pobjede nad tako kvalitetnom igračicom, nego i zbog činjenice da sam igrala svoj najbolji tenis. Svi treninzi, sav težak rad, sve to dobije smisao kad izađete na ovakvu pozornicu i doživite uzbuđenje poput ovog", "cvjetala" je od zadovoljstva Alisa, koja je sve ljubitelje tenisa oduševila silinom svojih udaraca. Može li ona i jače od toga, zanimalo je okupljene novinare.

"Ha-ha, zanimljivo pitanje. Zaista je bilo poena u kojima sam udarala lopticu svom snagom. Ponekad to dođe instinktivno, ponese vas atmosfera i želja da završite poen. Moja teniska filozofija je - igrati brzo i snažno. Na tome non-stop radim, budući da se niti jednoj protivnici nije lako suprotstaviti takvoj igri."

Inače, Alisina teniska priča slična je onoj mnogih ruskih tenisača/ica. Relativno nepovoljni uvjeti za trening u domovini i nju su prisilili na putovanje po svijetu, tako da je jedno vrijeme boravila i na Akademiji Nicka Bollettierija. U posljednje vrijeme najviše vremena provodi u talijanskoj Perugiji, gdje radi pod paskom rumunjskog trenera Iuliana Vespana.

"Jako sam zahvalna svom treneru, koji me preuzeo u trenutku kad nisam mogla naći nekoga tko bi sa mnom putovao po turnirima. Uvijek me je podržavao i vjerovao u moje mogućnosti, tako da veliki dio svog teniskog napretka mogu pripisati njemu", reći će Alisa, uoči dvoboja s miljenicom domaće publike, Jelenom Dokić, kojeg je najavila riječima:

"Poznajem Jelenu, često skupa treniramo, tako da nema velikih nepoznanica. Izaći su na teren i pokušati dati sve od sebe."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!