Zimski sportovi

"Neka drugi sada napadaju mene"

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 26.01.2009.
"Neka drugi sada napadaju mene"
Foto: Davor Sajko

San je ostvaren. Drugi Hrvat nakon neponovljive Janice Kostelić koji se može podičiti prvim mjestom na svjetskoj ljestvici skijaša danas je i Profesor Ivica. Sreća, tuga, žal, miješali su se u najboljem svjetskom skijašu nakon utrke. Da je bilo više hrabrosti, istina, možda bi sada prednost pred Benjaminom Raichom na vrhu ukupnoga poretka bila osjetno veća. No, nismo razočarani. Ivica i Natko u hramu su nas alpskoga skijanja još jednom učinili ponosnima i pokazali da smo mala zemlja s velikim srcem...

"Lijepo je biti na vrhu, neka drugi sada napadaju mene", ispalio je prvi skijaš svijeta u razgovoru za Večernji list. Ipak, svjestan je da neće biti lako: "Bit će veoma teško braniti se, borba za Veliki kristalni globus se nastavlja, a ja si ovakve stvari više ne mogu priuštiti. Jednostavno ne smijem ovako kalkulirati. Imam veliku šansu ove sezone, nitko od skijaša nije 'pobjegao', nitko se ne ističe. Do kraja ima još mnogo utrka, pritisak osjećam naravno, ali on mi je samo dodatni motiv."

Da je bilo samo malo više hrabrosti u drugoj slalomskoj vožnji, razlika između Raicha i njega na vrhu bi bila i nešto veća. No, ni ovako jednostavno nemamo pravo na jadikovanje: "Previše sam kalkulirao u slalomu, nisam mislio da sam tako spor, da gubim toliko vremena. Morao sam pobijediti u kombinaciji, no opet, znao sam da ću do trijumfa u slalomu vrlo teško i zato sam htio sigurnih 100 ili 80 kombinacijskih bodova."

Prednost pred Švicarcem Silvanom Zurbriggenom u kombinaciji je prije druge vožnje iznosila 44 stotinke sekunde. No, na priličnoj ledenoj i po postavi teškoj stazi naš najbolji skijaš nije htio ništa riskirati: "Druga slalomska vožnja je bila postavljena s puno kombinacija, nije ju bilo lako proći. Previše je bodova bilo u igri da bih riskirao i izletio, tada si to nikada ne bi oprostio. Nisam si mogao dozvoliti da ostanem bez ičega kada sam toliko toga mogao osvojiti."

"Iznimno mi je drago zbog Natka, on na svakoj utrci pokazuje i dokazuje svoj ogroman talent", pohvalio je Kostelić momka koji se uz njega razvio u respekta vrijednog kombinatorca (6. na svijetu). Riječi hvale išle su i na račun pobjednika kombinacijske utrke, Silvana Zurbriggena: "Silvan je jedan od skijaša protiv kojih mi nije teško izgubiti jer znam da može biti bolji od mene."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!