Nogomet

Slavica najviše izluđivao naše napadače

Zoran Zdelar • utorak, 27.01.2009.
Slavica najviše izluđivao naše napadače
Foto: Sandro Donda

Zoran Slavica vratar je koji je od početka HNL-a nanizao najviše minuta tijekom kojih ga nijedan protivnički igrač (ili vlastiti) nije uspio svladati...

Međunarodna federacija za nogometnu povijest i statistiku objavila je ovog tjedna popis na kojem se našlo čak 414 vratara, a poredani su bili po tome koliko je tko dugo uspio sačuvati svoju mrežu netaknutom. Svojim reakcijama protivničke je braniče nedvojbeno najviše izluđivao Brazilac Geraldo Pereira de Matos Filho koji je u dresu Vasco de Game mrežu sačuvao praznom čak 1.816 minuta, odnosno tek u 21. utakmici je primio gol.

Prema podatcima IFFHS-a, ukupno 43 vratara, koja su nastupala u prvom razredu nogometa države u kojoj su igrali, pogodak nisu primili najmanje 1.000 minuta.

Na listi se nalazi i više Hrvata, a najbolje je rangiran Joey Didulica, koji sa svojih 874 minute netaknute mreže u dresu Austrije Beč zauzima vrlo dobro 95. mjesto. Vedran Runje tijekom nastupanja za belgijski Standard Liege u sezoni 2004./2005. nije primio gol 724 minute te zauzima 257. mjesto.

Na hrvatskim prvoligaškim travnjacima, prema IFFHS-u, rekord drži Zoran Slavica, koji nije od 29. veljače do 6. lipnja 1992. godine primio gol, a u tom je razdoblju na terenu braneći Hajdukovu mrežu proveo 712 minuta. Slavica je mrežu čuvao praznom tako od 1. kola i sve do 21. kola, kada je Hajduk poražen s 3:0 u dvoboju sa Zagrebom. Naravno, na temelju minutaže možemo vrlo lako zaključiti da ipak nije nastupao u svim utakmicama od 1. do 21. kola.

Dragan Stojkić je tijekom proljeća 2000. godine nastupajući za koprivnički Slaven Belupo mrežu sačuvao netaknutom 684 minute, a Mario Galinović u grčkom Panathinaikosu prije četiri godine 674 minute.

Ako ćemo se vratiti još više u povijest i pogledati podatke prije postojanja HNL-a, u dresu zagrebačkog Dinama Željko Stinčić nije primio gol 749 minute, a to mu je pošlo za rukom u jesen 1975. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!