SP 2009, Završnica, Polufinale, 30.01.2009, 20:30 h, Zagreb, Arena Zagreb, gledatelja: 16.500
Suci: Lemme / Ullrich (Njemačka)
Hrvatska
Hrvatska
29:23(14:13) Poljska
Poljska

Video: Impresivno u finale!

Tomislav Pacak, Ivana Strahija, Vedran Attias, Mihaela Bradovski • petak, 30.01.2009.
Video: Impresivno u finale!
Foto: Davor Sajko

Hrvatska je u finalu Svjetskog prvenstva! Fenomenalnim drugim poluvremenom, na krilima čudesnih Mirka Alilovića i Ivana Čupića, Hrvatska je svladala Poljsku s 29:23 i tako izborila okršaj s Francuzima za titulu svjetskog prvaka! Arena će u nedjelju svjedočiti okršaju dviju daleko najboljih momčadi na svijetu...

Hrvatska
Poljska
Hrvatska
Poljska
IgračiGO7mIsk.
1Venio Losert-1--
2Mateo Hrvatin1---
4Ivano Balić2---
5Domagoj Duvnjak4---
6Blaženko Lacković2---
8Marko Kopljar---2
9Igor Vori3---
10Jakov Gojun----
13Zlatko Horvat----
18Denis Špoljarić----
19Petar Metličić5---
24Tonči Valčić----
25Mirko Alilović-17--
27Ivan Čupić12-6/61
Trener: Lino Červar  
UKUPNO29186/63
IgračiGO7mIsk.
1Slawomir Szmal-6--
2Bartlomiej Jaszka----
3Krysztof Lijewski---1
4Patryk Kuchczynski----
8Karol Bielecki1---
9Artur Siodmiak3--1
11Damian Wleklak----
13Bartosz Jurecki3---
14Mariusz Jurasik6--1
15Michal Jurecki2--1
19Tomasz Tluczynski4-4/5-
21Adam Malcher-3--
22Marcin Lijewski4---
27Rafal Glinski----
Trener: Bogdan Wenta  
UKUPNO2394/54

14 rukometaša, 16.500 duša u Areni i milijuni Hrvata diljem svijeta uživali su u još jednoj Morskoj vili, najljepšoj do sada. Poljaci su dali sve od sebe, no protiv briljantne Hrvatske (barem u drugom dijelu) i izvrsne atmosfere jednostavno nisu mogli. Nakon izjednačenog prvog poluvremena, hrvatska obrana na čelu s Alilovićem "poludila" je u drugom dijelu i postavila zid koji Poljska nije mogla probiti. Srce, želja, borbenost, navijači, ali i prije svega kvaliteta hrvatske momčadi osigurali su velikoj generaciji povijesnu prigodu - osvojiti titulu svjetskih prvaka pred svojom publikom! Kakva će to sudar titana biti, kako će Arena ključati, kakva utakmica za pamćenje nas čeka...

Prema početku utakmice dalo se naslutiti da bi posao s Poljskom mogao - biti lagan. S tri Čupićeva pogotka Hrvatska je rano otišla na 4:1. Izgledali smo granitno u obrani, uz galamu s tribina poljski napadi izgledali su anemično, a i ono što je promaklo Špoljariću i društvu obranio je Alilović.

S druge strane, napad je s Duvnjakom na srednjem izgledao brzo i efikasno, a Szmal kojeg smo se pribojavali nije se mogao sastati s loptom. Kod Poljaka je početnom pritisku tribina i obrane odolijevao tek iskusni Marcin Lijewski koji je zabio četiri gola u početnoj fazi utakmice.

Duvnjak je zabio tri gola u prvih 10 minuta, poveo Hrvatsku do 7:3, a kada je Siodmiak zaradio isključenje u 11. minuti činilo se da je savršena prigoda rano odmagliti Poljacima. Nažalost, igrač više nije jedan od najjačih aduta ove selekcije, pa su golom Lijewskog Poljaci iz te situacije izašli s -3.

Červar se potom odlučio na standardnu zamjenu Duvnjak - Balić, koju sprovede bez obzira kako igrao mladi Duvnjak. Pokazalo se to lošijom varijantom za poljskih 6-0, protiv kojih je Balić uporno tražio Vorija, dok smo se mučili s vanjskim šutom kojeg jednostavno nije bilo.

Kako se napad sve više tražio, i razlika se polako topila, iako je Alilović bio izrazito raspoložen (10 obrana u prvom dijelu), pa su Poljaci serijom od 4:0 stigli na 13:13 u posljednjoj minuti. Na odmor smo ipak otišli u plusu, zahvaljujući odličnoj asistenciji Balića za Vorija, no osim te minimalne prednosti nije bilo previše drugih razloga za zadovoljstvo. Poljsku nije slomio dobar početak Hrvatske, ni gromoglasni navijači, tražilo se više od igrača na parketu.

Oni su to odmah na početku nastavka i ponudili - i to kako! Hrvatska je opet krenula u sedmoj brzini, ali ovoga puta je u njoj i ostala dovoljno dugo da slomi poljski duh, na kraju i atrakcijama nagradi fenomenalnu publiku. Početna sedmorka, s Valčićem i Duvnjakom, te Gojunom i Kopljarom u obrani, bila je previše za Poljake na obje strane terena.

Čupić je ponovno bio "detonator", uvalio je Szmalu četiri gola u hrvatskoj seriji od 7:1 kojom je Hrvatska odjurila na 21:14; bilo je tada jasno da će Poljacima biti potreban nadljudski napor da to pred prepunom Arenom nadoknade. Ne može se dovoljno pohvaliti srce i želja koju su hrvatski rukometaši pokazivali u obrani, a šlag na torti bio je fenomenalni Alilović sa svojim obranama.

Hrvatska je bez većih problema sedam-osam razlike održavala do kraja utakmice, ponudivši gledateljima i spektakl; primjerice, Čupićeva asistencija za Metličića, definitivno jedna od akcija turnira do sada. Čupić se, pak, natjecao s Alilovićem u "plusevima", na jedan njegov pogodak Alilović je vezao dvije obrane - bio je to tandem koji će Poljaci dugo sanjati.

No, nije to bila pobjeda samo njih dvojice, već kompletne momčadi na čelu sa stručnim stožerom. Konačnu nagradu za sve do sada prikazano - devet uzastopnih pobjeda - imaju priliku osvojiti u nedjelju, u sudaru s olimpijskim pobjednicima. Slađi scenarij za zlato se ne bi mogao ni zamisliti...

Hrvatsku je predvodio sjajni Čupić s nevjerojatnih 12 pogodaka u polufinalu SP-a (!), pet je dodao kapetan Metličić, a četiri Duvnjak. No, posao koji je Alilović odradio niti jedna statistika ne može pokazati, a pridružio se s nekoliko obrana i izvrsni Losert. Noć za pamćenje u Areni, u Zagrebu, u Hrvatskoj, Hrvatska je opet u finalu SP-a!!! Kao da je dio morska vila...

SP 2009 - Završnica

polufinale

Francuska27:22Danska
Hrvatska29:23Poljska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometSP 2009Video

SP 2009 - Završnica

polufinale

Francuska27:22Danska
Hrvatska29:23Poljska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!