Rukomet

Dnevnik: Tako je dobro vidjeti vas opet...

Marin Vuković • subota, 31.01.2009.
Dnevnik: Tako je dobro vidjeti vas opet...
Foto: Kristijan Komarica

I jest, tako je dobro vidjeti ih opet u finalu jednog svjetskog prvenstva. Najveća generacija hrvatskih rukometaša veličanstvenom je pobjedom nad Poljskom došla na korak do vrhunca svoje karijere, na korak do još jednog svjetskog zlata kojim bi jedna od najljepših priča u povijesti hrvatskog sporta dobila svoj savršeni epilog.

Dok sam deveti uzastopni put slušao kako prepuna zagrebačka Arena s hrvatskim reprezentativcima dijeli stihove "Morske vile", riječi su morale ustupiti mjesto suzama radosnicama. Zamućenim pogledom pratio sam 16.000 duša koje istinski obožavaju ovu skupinu sportaša. Bio je to prizor koji je morao zaustaviti "knedlu u grlu" svakome tko nije sazdan od kamena.

A ništa manje od toga ova sjajna generacija nije ni zaslužila, stoga je erupcija emocija nakon devet lekcija rukometnih profesora bila potpuno očekivana. Momci s kojima smo proteklih šest godina dijelili osmijehe u (brojnim) pobjedama i suze u (malobrojnim) porazima, sada su tu. Pred nama. I pripremaju nam najljepši mogući poklon na natjecanju koje bi nekima od njih moglo biti i posljednje.

Velik je to zalog za finale, podatak koji daje vjeru da u nedjelju navečer možemo proslaviti još jedno hrvatsko rukometno zlato, no valja stati na zemlju i ne podleći euforiji koja će u sljedeća dva dana zavladati Hrvatskom. Premda svi već sanjaju zlatnu medalju, loptu je na zemlju najbolje spustio kapetan Pero Metličić, okupivši svoju momčad u zagrljaj i viknuvši: "Danas možemo slaviti, ali ništa još nije gotovo".

I doista nije, jer najveće iskušenje tek je pred nama. Valja naći odgovor za sjajne Francuze, koji neće tako lako podleći atmosferi. Iskusna momčad sastavljena od vrhunskih rukometaša znala je u povijesti zagorčati život i našim reprezentativcima, no ovdje su sada gosti. I stoje na putu jednoj prekrasnoj sportskoj priči koja u nedjelju može i mora završiti najljepšim happy endom.

Do nedjelje je dan odmora, dan povratka energije za sve napore koji nas očekuju u finalu. Prije nego se pozdravimo, evo i najboljih trenutaka dana. Zaista je teško vjerovati da će u nedjelju sve ovo biti prošlost...

Igrač utakmice: Ivan Čupić
Titulu igrača utakmice potpuno je zasluženo odnio Ivan Čupić, koji se na ovom svjetskom prvenstvu profilirao u jedno od najboljih svjetskih desnih krila. Nevjerojatnih 12 pogodaka iz 13 pokušaja u jednoj polufinalnoj utakmici zaista je fantastično dostignuće, Čupić je dokaz da će i nakon Mirze Džombe Hrvatska imati desno krilo svjetske klase.

Utakmica dana: Hrvatska - Poljska
Od dvije polufinalne utakmice zaista se nije bilo teško odlučiti za onu najbolju. Nakon nešto nesigurnijeg prvog poluvremena, hrvatski su rukometaši sjajno otvorili drugo poluvrijeme i pregazili Poljake prije nego su shvatili što se dogodilo. Sjajna utakmica i još jedan sjajan uspjeh hrvatskog rukometa.

Potez dana: suradnja Ivana Čupića i Petra Metličića
Nazovite nas pristranima, no dodavanje Čupića za našega kapetana i njegov još ljepši pogodak iz polucepelina zaista su bili potez dana. Francuzi i Danci nisu izveli ništa ni približno atraktivno. Uvjerite se i sami...

Pričuvni potez dana: nestanak Darka Janeša s razglasa Arene Zagreb
Tko god je večeras oteo mikrofon Darku Janešu i ušutkao ga tijekom utakmice, od mene, autora ovog Dnevnika, a vjerujem i vojske hrvatskih navijača diljem Hrvatske, zaslužuje jednu veliku pohvalu. Zvučni terorizam ovog bivšeg voditelja Malavizije zaista nikome nije nedostajao, a napokon je do riječi (i pjesme) moglo doći i ono malo hrvatskih navijača u dvorani, njih ni 16.000.

Izjava dana: Petar Metličić
"Naravno da je ovo velika stvar. Moramo biti presretni s načinom na koji smo došli do ovog finala. Ovo je veliki rezultat za Hrvatsku i naš rukomet. Zadovoljni smo, sretni, uzbuđeni, ali ne želimo stati na ovome. Finala se igraju da se pobjeđuju. Danas ćemo malo proslaviti, ali već ujutro razmišljati o Francuzima. Želimo do tog zlata, dat ćemo sve od sebe. U finalu igraju dvije najbolje ekipe, bit će to ratničko, pravo finale, a ja se nadam da ćemo uspjeti. Ako i ne - sigurno ćemo dati sve od sebe."

Promašaj dana: podloga u Areni Zagreb
Tko god je kriv za nevjerojatan propust s podlogom na kojoj se igralo današnje polufinale zaista bi trebao odgovarati. Utakmica je u prvom i drugom poluvremenu prekidana u nekoliko navrata zbog problemima s podlogom koja se odlijepila od tla i stvarala velike probleme igračima. Iskreno se nadamo da se takav ogroman propust neće ponoviti i u nedjeljnom finalu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!