Rukomet

Metličić: "Želimo to zlato!"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • petak, 30.01.2009.
Metličić: "Želimo to zlato!"
Foto: Davor Sajko

Presretan je bio Lino Červar nakon devete uzastopne pobjede Hrvatske, ali svjestan da je pred njim i njegovim rukometašima i onaj najteži ispit - finale protiv olimpijskih pobjednika Francuza. Kakva će to utakmica u nedjelju biti...

Pobjedom od 29:23 nad Poljskom, hrvatska rukometna reprezentacija po četvrti je puta izborila nastup u finalu svjetskog prvenstva. Ovoga puta će, baš kao i na Islandu, protivnik biti Francuska, s tom razlikom da će ovoga puta iza naših igrača stajati 16.500 žestokih navijača. Arena će u nedjelju biti grotlo u kojem Francuzima neće biti nimalo lako, dok je hrvatskim rukometašima to jedinstvena prigoda da pred svojim navijačima proslave svjetsku titulu.

Izbornik Červar je, kao i uvijek, prvo čestitao protivniku na fer i korektnoj igri: "Čestitam svim mojim igračima na strašnom uspjehu. Šest godina, pet medalja, prosto bih bio tužan da netko ode, a da nismo osvojili petu medalju. Nije vrijeme za analize, već za slavlje, ali već sutra se moramo početi pripremati za Francuze."

Lino je naglasio i učinak publike, a bilo je jasno da teško traži riječi nakon velike pobjede: "Moram čestitati i publici, i splitskoj i zadarskoj i svim gradovima gdje smo ikad igrali, mislim da ovaj sportski događaj koji smo napravili svi zajedno je nevjerojatan. Toliko sam uzbuđen da ne znam što bih rekao. Hvala svima koji su nas podržavali, našem kapetanu Peri, svim igračima, i onima koji nisu s nama, ovo je velika pobjeda rukometa. Večeras ćemo popiti još jednu pivu, a sutra je novi dan i priprema za Francuze."

Dvije briljantne izvedbe vidjela je rukometna publika u toj utakmici - vratara Alilovića koji je skinuo 16 udaraca Poljaka, te Ivana Čupića koji je postigao 12 pogodaka - iz 13 pokušaja. Na presicu poslije utakmice stigao je, pak, kapetan Petar Metličić.

Pero je ovako prokomentirao pobjedu Hrvatske: "Naravno da je ovo velika stvar. Moramo biti presretni s načinom na koji smo došli do ovog finala. Ovo je veliki rezultat za Hrvatsku i naš rukomet. Zadovoljni smo, sretni, uzbuđeni, ali ne želimo stati na ovome. Finala se igraju da se pobjeđuju. Danas ćemo malo proslaviti, ali već ujutro razmišljati o Francuzima. Želimo do tog zlata, dat ćemo sve od sebe. U finalu igraju dvije najbolje ekipe, bit će to ratničko, pravo finale, a ja se nadam da ćemo uspjeti. Ako i ne - sigurno ćemo dati sve od sebe."

Metličić je odgovorio i na pitanje kakvu utakmicu protiv Francuske očekuje: "To su dvije najbolje ekipe u finalu. Treba zaboraviti prethodnu utakmicu. Neke smo stvari izvukli korisne, ali totalno je to drugačije od utakmice u finalu. Mislim da smo mi jedina ekipa koja se može nositi s njima, posebno fizički, mada oni igraju i lijepo i strpljivo i pametno u napadu. Imaju glavu i rep, veliko samopouzdanje, mislim da smo tu negdje. Imamo rješenja, pripremit ćemo se, očekujem ratničku utakmicu, ali dat ćemo sve od sebe. Što se povlačenja tiče - iskreno, vrijeme prolazi, i teško je pronaći motiv. Ali o tome ću razmišljati nakon utakmice, prije svega želim ovo pošteno odraditi, pa ću onda o tome razmišljati. Uostalom, kad god treba pomoći reprezentaciji - ja sam tu."

Bogdan Wenta i njegova momčad nisu uspjeli obraniti naslov svjetskih viceprvaka, ali to, realno, u Areni nisu mogli ni očekivati: "Čestitam Hrvatskoj i treneru Červaru na pobjedi, njegovom radu se godinama divim. Njegov rad je primjer kako ću u budućnosti graditi igru svoje reprezentacije. Hrvatska je danas bila bolja, mi smo tražili svoju šansu, ali smo nažalost izgubili. Nas čeka malo finale, nadam se da ćemo imati više uspjeha, a Hrvatskoj želim sve najbolje u finalu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!