Košarka

Cibonina nemoguća misija

Branimir Korać • srijeda, 04.02.2009.
Cibonina nemoguća misija
Foto: Nikola Movrić

Cibonu večeras očekuje najteži protivnik u dosadašnjem dijelu Eurolige. Naš predstavnik gostovat će u Moskvi kod superjakog CSKA u trenutku kada Moskovljani imaju veliki motiv i kada su najopasniji...

Kako ostvariti čudo i svladati u Moskvi CSKA sigurno se vrti po glavi treneru Perasoviću od posljednje sekunde susreta NLB lige s Union Olimpijom. Cibonu očekuje vraški težak posao, domaćin je vjerojatno najbolje složena momčad Europe s igračima različitih profila na svim pozicijama i samim time s najviše solucija u pripremi i provedbi utakmice na terenu.

Dosad smo govorili kako Cibona može do pobjede ako utakmicu svede na mali broj poena uz čvrstu i koncentriranu obranu, no CSKA je ove sezone u Euroligi izgubio tri utakmice od čega dvije kada ja protivnik ubacio 80 i više poena. Jedino je Partizan u Moskvi slavio s malih 66:63, ali to je bio susret koji Moskovljanima nije značio baš ništa dok je gostima bio vrlo važan i ne treba ga se previše analizirati.

Opasnost po Cibonu leži i u činjenici da je CSKA u Euroligi izgubio obje posljednje utakmice u Moskvi otkud su se kao pobjednici vratili Real i Partizan. Sigurno će sve učiniti kako bi izbjegli još jedan poraz i vratili se na pobjedničke staze. Dobra vijest po njih je što im na našu žalost stiže protivnik koji u gostima ne igra jednako dobro kao na domaćem parketu. U posljednje tri sezone Cibona je u gostima upisala tek dvije pobjede i to kod Le Mansa i Armanija, momčadi miljama od kvalitete jednog CSKA. Gostovanja kod ovako jakih protivnika obično su završavala poražavajuće vrlo visokim porazima.

Branitelj naslova prvaka Europe na svim je pozicijama poduplan vrlo kvalitetnim rješenjima i nemaju problema ako je netko neraspoložen jer imaju jednako dobrog igrača na klupi. Opasnost prijeti sa svih strana, vanjska linija, unutarnja linija, a što je još važnije - nitko ne iskače iz sustava, svi igraju izvrsnu obranu i momčad im je iznad osobnog učinka.

S vanjskih pozicija prijete imena poput Nikosa Zysisa, J.R. Holdena, Trajana Langdona i našeg reprezentativca Zorana Planinića. Upravo Planinić mogao bi biti ključan čovjek jer je visinom i rješenjima nadmoćan i Callowayu i Kusu. Messina tu još računa i na sjajnog litavskog šutera Ramunasa Šiškauskasa koji podjednako kvalitetno pokriva pozicije dva i tri i ne treba pričati koliko mu je malo prostora potrebno za egzekuciju.

Pod obručima nisu ništa slabiji, a prednost im je i što imaju igrače različitih profila koje je teško zadržati. Smodiš, Lorbek, Voroncevič, Hrjapa, Morris igrači su koji dominiraju i protiv daleko jačih klubova nego što je Cibona. U svemu ovom dobra vijest je da možda za nastup neće biti spreman vrlo neugodni Slovenac Matjaž Smodiš koji je propustio dvoboje u Istanbulu s Fenerbahčeom te u Moskvi sa Spartakom iz St. Petersburga, no ima Messina dovoljno rješenja za pokriti njegov izostanak.

Cibona ne smije nipošto ući u utakmicu s mišlju kako nema nikakve šanse. Ukoliko to učine, proći će kao u Grčkoj s Olympiakosom koji ih je pregazio, treba ući hrabro i požrtvovno se tući za svaku loptu pa što bude. Tako su igrali i Partizan i Real pa su profitirali, tako je igrao u Milanu i Armani pa ih je iznenadio. Bit će teško, to je svima jasno, ali treba barem pokazati kako se mogu nositi i s najjačim momčadima Europe.

Susret u Moskvi počinje u 18 sati i 15 minuta.

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

CSKA Moskva87:61Cibona
Montepaschi Siena87:79Fenerbahçe
1CSKA Moskva 51+77
2Montepaschi Siena 42+16
3Cibona 24-33
4Fenerbahçe 15-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!