Nogomet

Predstavljamo: Croatia Düsseldorf

Sportnet • srijeda, 04.02.2009.
Predstavljamo: Croatia Düsseldorf

Hrvatski sportski klubovi diljem svijeta broje se u stotinama, a među njima su najčešći oni koji nose ime "Croatia". Jedan takav nogometni klub, Croatiju iz njemačkog grada Düsseldorfa, predstavljamo vam danas...

Priča NK Croatije počinje krajem 1969. godine u Düsseldorfu, u vremenu kada je velik broj Hrvata iz tadašnje Jugoslavije došao na "privremeni" rad u Njemačku. U svoje slobodno vrijeme su se na sastajali na rijeci Rajni kako bi "ubili" malo vremena i liječili nostalgiju za starim krajem. Mlađi od njih su se odmah uhvatili lopte i s vremenom su se prepoznavali veliki talenti.

Tako se malo po malo rodila ideja o osnivanju Hrvatskog nogometnog kluba Croatia 70., a 1970 je bila godina rođenja kluba. Igralište je bilo kod DJK Rheinfranken u Düsseldorf-Flingernu, a nakon samo dvije godine NK Croatia slavi prvi veliki uspjeh i ulazak u Kreisligu B.

Pošaljite nam svoje priče

Pozivamo predstavnike hrvatskih sportskih klubova sa svih svjetskih meridijana da nam se jave sa zanimljivim pričama o svojim klubovima. Sportnet.hr vam otvara svoje stranice i nudi priliku da se preko naših stranica predstavite Domovini, ali i čitavom svijetu.

Ambicije bile još veće, no na žalost Croatia je imala mnogo problema. Neki igrači su se vratili u domovinu, dok su drugi od straha zbog problema od strane konzulata SFRJ napustili voljeni klub "neprikladnog" imena.

Tijekom ljetnih i Božićnih praznika Croatia nikada nije mogla igrati u najboljem sastavu, pa se na taj način puno bodova izgubilo. 1980. Croatia napušta igralište DJK Rheinfrankena i prelazi na igralište jednog od najboljih gradskih klubova, nakon nedodirljive Fortune - TuRu 1880. Klub je stoga bio prisiljen promijeniti ime.

Na žalost, opet se moralo iznova iz najlošije lige Kreislige C početi, a svatko tko je upoznat s prilikama u njemačkom nogometu zna koliko je velika konkurencija na svim razinama natjecanja i koliko je teško ući u viši rang natjecanja. Iako su igrači zlatnih 70-tih i dalje bili puni snage i motivacije, više neki iskusni igrači više nisu mogli igrati za Croatiju, ali zahvaljujući stvorenom ugledu kluba diljem Njemačke, sve se više i više mladih nogometaša hrvatskih korijena priključivalo Croatiji, koja je uspjela zadržati snagu i poštovanje suparnika.

1990. se slavio novi ulazak u Kreisligu B, a samo 3 godine kasnije Croatia stiže do najjače Kreislige A.

U toj momčadi nije bilo više nitkog od zlatne generacije Croatije, ali su oni preuzeli posao u Upravi kluba. Kroz pomoć glavnog sponzora "Ingra Zagreb", Croatiji se otvaraju nove mogućnosti, pojačavanje momčadi i želja da se uđe u regionalnu Bezirksligu. Ta želja se u sezoni 1995/96 i ostvaruje.

Taj veliki uspjeh bio je najveći u povijesti kluba, no nažalost Croatia se u Bezirksligi zadržala samo jednu sezonu. U sezoni 1997/98 Croatia Düsseldorf opet je završila u Kreisligi A.

U to vrijeme se kod momčadi, Uprave i navijača čula želja da žele opet igrati pod svojim originalnim imenom NK Croatia 70., a ne više pod imenom TuRu 1880 II. Taj korak je na žalost opet znači povratak u najniži rang, koji više nije Kreisliga C nego Kreisliga D.

Od 5. lipnja 1999 NK Croatia 70. Düsseldorf natječe pod svojim imenom, a taj novi početak klub može zahvaliti hrvatskim gospodarstvenicima i glavnom sponzoru "Ingri Zagreb".

Tada je potpuno nova pomlađena momčad počela igrati pod vodstvom Dragana Dasovića Brace, jedne od legendi kluba iz zlatne generacije. Iako su svi željeli što više uspjeha i brži povratak do Kreislige A, ipak su svi bili iznenađeni kako se Croatia pod vodstvom gospodina Dasovića brzo vratila do Kreislige A. Naime, Croatia se u 3 godine zaredom od Kreislige D, Kreislige C preko Kreislige B bez izgubljenog susreta vratila u Kreisligu A 2002. godine.

Nažalost, dvije godine kasnije Croatia ispada u Kreisligu B u kojoj se i danas natječe. Nakon polusezone nalazi se na dobrom 6. mjestu (prva tri ulaze u Kreisligu A, a četvrti igra relegaciju za ulazak u Kreisligu A) s velikim izgledima da osvoji jedno od prva četri mjesta koja vode natrag u Kreisligu A. Od ove godine NK Croatia 70. ne igra više na igralištu TuRu 1880 Düsseldorf, nego na igralištu DSC 99 Düsseldorf.

Aktualni kadar Croatije iz Düsseldorfa je:

Vratari: Hrvoje Širović, Dennis Hofrichter

Obrana: Branko Magaš, Stipe Đikić, Nikola Primorac, Mathias Pehar, Jozo Katušić, Sebastian Krahm, Stipe Dozan

Vezni red: Damir Drljepan, Ivan Đikić, Dragutin Gumbarević, Sani Dozan, Danijel Radičević, Petar Budić

Napadači: Kristijan Jurić, Robin Reynolds, Jasmin Krvavac, Ante Jurić, Kamil Sadowski, Ante Jozinović, Jakov Dolić

Trener: Ante Galzina

Predsjednik: Marinko Marinović

Dopredsjednik: Dražen Raspudić

Glasnogovornik: Jozo Vrkić

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!