Košarka

Real nadoknadio minus 19

Vedran Babić • četvrtak, 05.02.2009.
Real nadoknadio minus 19
Foto: EPA

Okršaj hrvatskih košarkaša u Pireju pripao je starijem, Nikoli Vujčiću, koji je sa svojim Olympiakosom nadoknadio rezultatski minus i s tijesnih 73:70 nadvisio Tau Ceramicu Stanka Baraća u 2. kolu skupine E Eurolige. U istoj skupini Armani je s još manjom razlikom slavio u Sopotu, dok su u skupini F pobjede odnijeli španjolski predstavnici, Barcelona lako, a Real u posljednjih pet minuta...

Skupina E

Jednako očekivanjima, dvoboj između vrlo izjednačenih Olympiakosa i Tau Ceramice razriješio se u posljednjoj četvrtini, točnije u posljednjoj minuti, kada su domaćini bili prisebni s crte slobodnih bacanja i pobijedili 73:70. Prethodno su Španjolci dominirali prvim poluvremenom i na odmor otišli s 44:36, ali su Grci nošeni Lynnom Greerom (21 koš) i Ioannisom Bourousisom (15 koševa, 10 skokova) preokrenuli rezultat i primili samo 26 koševa u narednih 20 minuta.

Olympiakosu je večerašnja pobjeda bila imperativ, a uz Greera i Bourousisa naš Nikola Vujčić odigrao je solidnu utakmicu, postigavši devet koševa, četiri skoka i četiri asistencije za 21 minutu igre. Njegov sunarodnjak na suprotnoj strani, Stanko Barać, na parketu je proveo dvije minute manje te je za to vrijeme ubacio četiri koša i prikupio šest skokova. Najbolji u redovima kluba iz Vitorije bio je Igor Rakočević s 23 koša, ali to mu neće mnogo značiti kada je na posljednjem šutu utakmice primio "bananu" od Panosa Vasilopoulosa.

Armani Jeans opasno si je zakomplicirao život u Poljskoj kod Prokoma. Milanski sastav je u posljednju četvrtinu ušao s prednošću 53:44, ali su domaćini uzvratili serijom 12-0. U razdoblju s vrlo malo koševa bolje se snašao Armani te je s dva pogođena slobodna bacanja od ukupno četiri stigao do neprocjenjive pobjede, koja mu je odškrinula vrata četvrtfinala. Zbog dvije olako izgubljene lopte Ronnieja Burrella, Prokom uopće nije uspio uputiti šut za pobjedu ili produžetke.

Hollis Price s 19 i David Hawkins sa 16 bili su jedini dvocifreni u talijanskoj momčadi, dok su te uloge u domaćem sastavu pripale Davidu Loganu (16), Burrelu (11) i Patu Burkeu (10).

Skupina F

Najveće iznenađenje aktualnog izdanja Eurolige propustilo je matirati madridski Real. Alba je nakon izjednačene prve četvrtine u drugoj imala rekordnih plus 19 (48:29), a pet minuta prije kraja i naizgled nedostižnih deset koševa viška (81:71). Međutim, "kraljevski klub" tada izvlači ono najbolje iz svojih redova i serijom 16-3 tjera više od 11 tisuća domaćih navijača u očaj.

Najzaslužniji za drugu pobjedu Reala u Topu 16 su Louis Bullock s 19 koševa te sjajni Felipe Reyes s 18 koševa i 11 skokova. Hrvatski reprezentativac Marko Tomas nije se naigrao. Za sedam minuta igre pogodio je jedan od pet šuteva i uhvatio jedan skok. Alba je, pak, svirala po notama najboljeg strijelca Juliusa Jenkinsa (21).

Barcelona se nakon početnog poraza u derbiju protiv Reala "iskalila" na Maccabiju, nadigravši ih 85:65 i osvetivši se za lanjski poraz u četvrtfinalu. Nekadašnji prvaci Europe priključak su držali do početka drugog poluvremena (39:35), kada su domaćini ubacili u veću brzinu i do kraja trećeg perioda otišli na plus 14. Posljednja četvrtina bila je samo rutinsko privođenje utakmice kraju.

Barcelonu, koja je u ovoj utakmici bila lišena usluga razigravača Jake Lakoviča, predvodili su David Andersen sa 17 poena i talijanski veteran Gianluca Basile sa 16, dok je kod Izraelaca ponovno najbolji bio D' Or Fischer, ostvarivši double - double (17 koševa, 11 skokova).

Euroliga, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Olympiakos73:70Baskonia
Asseco Prokom Gdynia60:62Armani Milano
1Olympiakos 51+50
2Baskonia 42+82
3Armani Milano 24-74
4Asseco Prokom Gdynia 15-58

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!