Zimski sportovi

"Ljuta sam, ali motivirana"

Antonija Pavlić • petak, 06.02.2009.
"Ljuta sam, ali motivirana"
Foto: EPA

Bila je to sjajna prilika za Lindsey Vonn da nastavi impresivnu seriju od četiri uzastopne pobjede. Spust je prošao veoma dobro, 24-godišnjakinja je na Rhone-Alpesu upisala najbrže vrijeme i, što je još važnije, stvorila veliku razliku ispred najbolje plasiranih slalomašica. Ipak, na 'izrovanoj' su joj se slalomskoj stazi na putu ka zlatu ispriječila jedna 'plava' vrata u vertikali i izravno joj odnijela ukupan superkombinacijski plasman. Najsjajnije je odličje u Austriju tako ponijela Kathrin Zettel, drugo je mjesto senzacionalno pripalo Lari Gut, dok je treća bila još jedna Austrijanka, Elisabeth Goergl...

Svjesna je nakon utrke bila 'zlatna' Zettel da bi teško danas odnijela pobjedu da Lindsey Vonn nije napravila veliku pogrešku na samom startu, kada je s prevelikom brzinom i nekoncentrirano ušla u vertikalu i jednostavno je zaobišla s pogrešne strane: "Prilično sam iznenađena što sam osvojila zlato danas jer je Lindsey imala ogromnu prednost iz spusta, a i odlična je slalomašica. Trebala je biti prva, trebala je voziti mirnu i sigurnu vožnju, no nije se, nažalost, uspjela vratiti nakon ogromne pogreške u vertikali i jednostavno je promašila vrata.", rekla je Austrijanka.

Pet je pobjeda ubilježila ova 22-godišnjakinja u Svjetskome kupu i stala na još 21 pobjedničko postolje, od čega samo dva u superkombinaciji. Sada je svjetska prvakinja: "Presudna je bila u mojoj pobjedi danas dobra spustaška vožnja. Bio je to najteži spust koji sam skijala, s puno zahtjevnih tehničkih dijelova, no sve je na kraju završilo veoma dobro."

Lindsey Vonn je nakon utrke pak, s pravom bila ljuta i razočarana; nije to bila ona uvijek nasmijana i vesela skijašica. Ipak je ovo Svjetsko prvenstvo, posebno natjecanje, jedinstvena prilika: "Dogodilo se to što se dogodilo, no ipak moram gledati i u budućnost. Ljuta jesam, odradila sam dobru spustašku vožnju i osjećala da mogu do novog zlata, no nisam imala sreće. Osjećala sam se stvarno odlično u zadnje vrijeme, imala sam sjajan niz pobjeda i teško mi je sada izgubiti na ovakav način."

"Staza je bila dosta teška i puna hupsera. Napravila sam veliku pogrešku u vertikali na samom početku, no inače se u takvim situacijama vraća u konkurenciju. Čini se da sam ja, samo, zaobišla kriva vrata. Bilo mi je užasno teško kada su mi priopćili da sam diskvalificirana, imala sam medalju (srebro) u džepu, da bi mi za nekoliko minuta došli i rekli da sam ostala bez plasmana. To je jako teško za podnijeti, no i dalje sam motivirana i dat ću sve od sebe da se plasiram na postolje u nedjeljnom spustu. Stvarno, napravit ću sve da se domognem te medalje.", govorila je Vonn.

Još se jednom slalom pokazao kao varljiva disciplina: "Tako je to u slalomu, nikad ne znaš što će se dogoditi. Ipak, četiri potencijalne medalje su još preda mnom, motivacija mi nije sporna, borit ću se do samoga kraja jer najviše od svega želim medalju u svojoj disciplini (spust). Pogledat ću također video današnje vožnje kako bih izvukla pouku i sljedeći put bila pametnija i opreznija."

Sreće danas, zato, nije nedostajalo 17-godišnjoj Lari Gut, koja je drugim mjestom ubilježila prvu medalju u karijeri: "Spust je bio dosta težak, morale smo se maksimalno boriti i napadati svaka vrata. Meni to nije predstavljalo veliki problem, dapače, volim takve staze - što teže, to bolje. Osjećala sam se malo umorno prije slaloma, no uspjela sam izgurati sve do kraja i presretna sam", rekla je Gut.

Još jedna favoritkinja koja je slabo danas odradila slalomsku vožnju, no ipak u konačnici zauzela visoko četvrto mjesto, je Njemica Maria Riesch: "Danas sam imala puno problema sa stazom, znala sam da se na njoj nalazi nekoliko hupsera i gdje se točno moraju zaobilaziti, no ja sam čini se u vrata ulazila preizravno. Mogla sam osvojiti medalju da sam se spustila bez puno rizika, no nisam i zbog toga sam razočarana. No, s druge sam strane ipak sretna što sam odradila odličan spust i to unatoč padu koji sam doživjela dva dana prije."

Kategoriju onih koji su potpuno podbacili predvodi ipak Šveđanka Anja Paerson koja je odustajanjem u današnjoj superkombinaciji samo potvrdila kako ove sezone ima velikih problema sa završavanjem utrka. No, kada ih završi, onda su to sve redom vrhunski rezultati: "Eto, opet me ne prati sreća. Na ovom prvenstvu me definitivno ne ide, ne znam zašto, ali ništa mi ne uspijeva."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!