Tenis

"Na dobrom sam putu prema vrhu"

Ivor Krapac • nedjelja, 08.02.2009.
"Na dobrom sam putu prema vrhu"
Foto: Kristijan Komarica

Marin Čilić je najbrže na ATP Touru došao do dva naslova u aktualnoj sezoni. Početkom godine pokazao je da se odlično pripremio slavivši u Chennaiju, dok je u Zagrebu potvrdio da može i kod kuće, kao drugi nositelj i najbolje rangirani preostali tenisač u ždrijebu još od prvog kola. Pritisak, što je to? Tako to izgleda kad je prvi hrvatski reket u ovakvom izdanju na terenu, kao da se radi o dječjoj igri...

"Odigrao sam stvarno vrhunski meč od početka do kraja, nisam pretjerano dobro servirao, ali sam iz igre potpuno kontrolirao stvari. Držao sam ga što dalje sam mogao, sprječavao ga da skrati poene, vjerojatno je to htio raditi s obzirom da je bio malo umoran", kazao je novi pobjednik zagrebačkog Indoorsa: "Išlo mi je kao u transu, uspio sam opustiti ruku, taktički sam isto bio dobar... U drugom setu se malo vratio, no posljednja dva gema sam odradio idealno, mislim da sam u ta dva gema bio bez izgubljenog poena."

"Bilo je i nezgodnih trenutaka, no kroz cijeli turnir sam igrao vrlo dobro i dosta konstantno, to mi daje dosta vjere za sudare s najboljim svjetskim igračima", nastavio je Marin: "Nisam izgubio set kroz turnir, ali nekoliko puta sam bio u situaciji da je bilo čupanja, protiv Serre i Veića koji mi je na kraju uzeo i najviše gemova... No, danas sam stvarno odigrao vrhunski meč."

"U jednu ruku je olakšanje igrati protiv sunarodnjaka, posebno za turnir jer će imati hrvatskog pobjednika, ali je i opterećenje jer nije lako igrati s prijateljem. No, nakon dobrog starta sve je krenulo kao podmazano", zaključio je Čilić o ovom meču: "Imao je 0:40 na startu, taj gem se lomio, no na moju sreću, uspio sam ga izvući i steći psihološku prednost. Vjerovao sam da će on biti malo umoran i da će u toj psihološkoj prednosti biti ključ."

U planu i Umag

Ukoliko se nešto ne promijeni u narednim mjesecima, Marina ćemo ove godine imati priliku gledati i u Umagu, na 20. izdanju najstarijeg hrvatskog ATP turnira.

"Želja mi je doći, ipak je to hrvatski turnir i treba mu se pomoći što više se može. Zasad mi je u planu jer će biti i tjedan odmora prije kanadske i američke turneje, nadam se da će s tim biti sve u redu", kazao je Čilić o toj temi.

"Bilo je za očekivati da će Mario krenuti s malo ofanzivnijom igrom i tražiti prilike da me stisne i napada. Mislim da sam ga odlično pasirao u prvom setu, dobro sam se kretao i branio, možda ga je to iznenadilo i natjeralo da promijeni igru i traži neki drugi put."

"Mislim da sam na dobrom putu prema vrhu. Kretao sam se jako dobro, fizički se osjećam dobro. Trebam još dodavati sitnice u igri koje će mi dati mogućnost za nadmetanje s najboljima, imati još oružja u svojoj igri", dodao je prvi hrvatski reket o logičnom cilju - što bržem približavanju Topu 10.

Ovaj turnir sigurno će pomoći, pogotovo za samopouzdanje. Uvijek je posebno vrijedno slaviti u svojoj zemlji: "Prvi naslov uvijek ostaje u sjećanju, ali ovaj sam uzeo na najvišoj poziciji, a i svima je drago kad osvoje turnir kod kuće. Ovo mi pokazuje i da se mogu nositi s pritiskom."

U finalima pritiska kao da nema, barem po rezultatima koje Marin ostvaruje - uspio se sjetiti samo jednog poraza u seniorskoj karijeri, na zagrebačkom Futuresu: "Zasad ne gubim finala, mislim da sam sva tri na ATP turnirima odigrao dosta dobro, u sva tri osjećao sam se odlično. Vjerujem da će mi to pomoći da imam dosta vjere i samopouzdanja kada dođe do ovakvih mečeva."

Zagrebačka titula utjecat će ne samo na samopouzdanje, već i na plan za nastavak sezone. Ovim naslovom ispunio je kvotu od dva turnira iz kategorije 250 koja se boduju za ATP ljestvicu s obzirom da je početkom sezone slavio i u Chennaiju: "Otkazao sam Marseille, imam dva tjedna odmora, to mi daje širu sliku, lakše ću se pripremiti za velike turnire. Ambicije će mi ostati iste, glavni turniri su Masters 1000 u Americi i kasnije u Europi, a onda naravno i Grand Slam turniri."

Nakon malo opuštanja i proslave ostvarenog ovog tjedna, idući nastup Marin će imati u Dubaiju, a nakon toga slijedi Davis Cup protiv Čileanaca. Dubai će biti izazov s obzirom da će na tom turniru biti niz Top 10 igrača, a Davis Cup je, dakako, priča za sebe.

"Dubai je stvarno jak, svaki meč koji ću igrati će sigurno biti stvarno nezgodan. Sad imam dva tjedna odmora, trebat ću zadržati koncentraciju, biti uporan s treninzima da se ne opustim... Igrati protiv boljih igrača tražit će od mene bolju igru, vjerujem da se mogu suprotstaviti i najboljima."

U Davis Cupu je sada broj jedan, no ta uloga, kaže, u reprezentaciji nikad nije značila previše: "Imamo dobru atmosferu u ekipi, u prošlosti nismo pridavali važnost tko je broj jedan - Mario, Karlo i ja smo na istim pozicijama, svatko može igrati, stvar je u formi. Drago mi je što sam od početka sezone pokazao da dobro igram, nadam se da će i Mario i Karlo nastaviti s dobrim igrama da izbornik ima dugu klupu i lakši izbor, ili možda teži."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!