Košarka

Poraz koji jako boli

Ivor Krapac • četvrtak, 12.02.2009.
Poraz koji jako boli
Foto: Davor Sajko

Košarkaši Cibone doživjeli su velik udarac ambicijama za prolazak euroligaškog Topa 16. Cibosi su u trećem kolu drugog kruga u Draženovom domu ostali praznih ruku protiv Fenerbahce Ülkera i time izgubili priključak s Montepaschijem i CSKA-om na vrhu skupine H...

Kako odigraš, tako i prođeš. Ne događa se svaki put u sportu, no rezultat je najčešće najbolji pokazatelj kakav si bio na terenu, a ove nesretno okončane večeri može se reći da je bilo baš tako - Cibona nije odigrala dobru utakmicu i konačnih 65:55 za Fenerbahce Ülker nije se moglo izbjeći. Cibosi su, tako, uoči dva uzastopna gostovanja (Fener, Montepaschi) i s omjerom 1-2 daleko od nastavka svog euroligaškog puta i nakon ovog dijela natjecanja.

Prvih 20 minuta bilo je potpuno neuobičajeno, ove sezone još nedoživljeno u euroligaškim utakmicama u Draženovom domu. Cibona je na isteku prvog poluvremena vodila s "mizernih" 27:22, uz rezultat koji već sam po sebi govori kako je to izgledalo na parketu. Tvrdo, nervozno i neatraktivno, Velimir Perasović i Bogdan Tanjević mogli su biti zadovoljni jedino angažmanom koji su njihove momčadi prikazale u tom razdoblju utakmice.

Cibona je u prvom poluvremenu na krilima Alana Andersona rano otišla do 10:2, a potom više ili manje uvjerljivo držala to vodstvo do 15-minutnog predaha u svlačionicama. Gosti nisu imali pravog aduta u napadu. Nije to bio ni u posljednje vrijeme raspoloženi oporavljeni Gordan Giriček, kojeg je zagrebačka publika pri svakom primanju lopte častila bučnim zvižducima, nekako najglasnije kad je u drugom dijelu prve četvrtine stao na crtu slobodnih - i promašio oba.

Na kraju prve dionice Cibosi su imali 12:9, da bi, nakon Onanove trice za 12:12, u prvih pet minuta druge četvrtine ostavili goste na samo ta tri poena. S obzirom na to, možda se moglo i više od serije od 9:0 kojom su otišli na 21:12 u 15. minuti, no ni devet razlike nije izgledalo loše.

Perasovićeva momčad je u drugoj polovici četvrtine minimalno povisila prednost, najviše na 27:16 minutu i pol do poluvremena, da bi ih potom serija gostiju od 6:0 (Oguz Savas, Basak, Green) malo bacila unatrag, smanjenjem vodstva na 27:22 pri odlasku na veliki odmor. Šteta zbog takvog kraja, iako je trebalo biti i realan. Bilo je teško očekivati da će Fener baš ostati ispod 20 poena za poluvrijeme.

Početkom drugog dijela gosti su nastavili svoju seriju i poenima Greena za ukupnih 8:0 smanjili na samo 27:24, da bi potom Cibosi malo odmaknuli, do 31:24 - pa počeli voziti u krivom smjeru. Pune četiri minute nisu mogli do poena, a Tanjevićeva momčad to je iskoristila za 10:0 i preokret na 34:31 u 27. minuti.

U završnici treće četvrtine Cibosi su se s četiri poena Prkačina, Vukušićevom tricom i košem i dodatnim Callowaya konačno razbudili i uoči posljednjih deset minuta okrenuli na vodstvo od 43:41. No, igra u toj dionici bila je razlog za brigu, teško je izbrisati iz pamćenja osam i pol minuta sa samo šest poena, što im se dogodilo u toj četvrtini.

Nije dugo trebalo da ta briga iz treće dionice postane opća uzbuna. Cibona se u prvim minutama posljednje četvrtine još nekako držala u egalu s gostima, koje je tada vodio u drugom poluvremenu probuđeni Giriček, no čim se Giri priključio Mirsad Turkcan, spasa više nije bilo. Perasović je probao nešto promijeniti, u obrani je pokušao i sa zonom, ali bez ploda. Jednostavno, takva večer u kojoj raspoloženih nema ni za lijek.

Anderson se potpuno izgubio, Calloway je imao nekoliko bljeskova, Kusa se jedva vidjelo, da ne spominjem ostale, jedino je Prkačin pokušavao održati brod na površini - no, nije mogao sam.

Turkcan je svojom simultankom odvukao goste do značajnije prednosti, s pomalo sretnom tricom kod koje se lopta "premišljala" povisio na 62:53 minutu i pol do kraja, iz čega se Cibosi više nisu mogli izvući. Šteta, no kako su igrali veći dio utakmice, završna slika je realna, gosti su zaslužili pobjedu.

U redovima Tanjevićeve momčadi bolji od ostalih bili su Turkcan (20 poena, 13 skokova) i Giriček (12 poena), dok su Cibose s po 12 poena vodili Prkačin i Anderson. Prkačin je dodao i pet skokova, a Anderson se nije istaknuo šutem iz igre - samo 5/15, 0/4 za tricu, previše puta probao je na silu.

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Montepaschi Siena74:56CSKA Moskva
Cibona55:65Fenerbahçe
1CSKA Moskva 51+77
2Montepaschi Siena 42+16
3Cibona 24-33
4Fenerbahçe 15-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!