Košarka

Tau Ceramica i Unicaja u finalu

Goran Markuš • subota, 21.02.2009.
Tau Ceramica i Unicaja u finalu
Foto: EPA

Mirnom, čvrstom i vrlo kvalitetnom igrom košarkaši Tau Ceramice večeras su uspjeli svladati Barcelonu i osigurati svoj nastup u samom finalu španjolskog kupa gdje ih očekuje Unicaja koja je otpor Estudiantesa uspjela slomiti tek u završnih deset minuta igre...

Iako su u četvrtfinalu porazili vječitog rivala, Real Madrid, košarkaši Barcelone večeras su bili žrtve jednako konstante i kvalitetne igre protiv koje jednostavno nije išlo. Već na samom otvaranju Tau Ceramica pokazuju ozbiljnost svojih namjera, no dalje od +2 nije išlo.

Međutim, nešto čvršćom obranom u drugoj četvrtini ipak uspijevaju zaustaviti sjajnog Juana Carlosa Navarra (19 poena, 6 asistencija) što rezultira povećanjem razlike na puno ugodniji +9 uoči drugog poluvremena. Na leđima vrlo raspoloženog Igora Rakočevića (27 poena) Tau Ceramica nastavlja gdje je stala i čvrstom obranom omogućavaju si miran ulazak u završnih deset minuta susreta sa i više nego ugodnih 13 poena prednosti.

Iako se u posljednjoj četvrtini Navarru priključuje i Ersan Ilyasova (15 poena), a obrana Tau Ceramice popušta igrači Barcelone više od igre u egalu jednostavno nisu čemu je kumovao i ozbiljniji napadački angažman Tiaga Splittera (17 poena). Naš Stanko Barać odigrao je svega dvije minute tijekom kojih je upisao dva poena (1/2 šut za dva) i jedan skok.

U drugom polufinalnom ogledu košarkaši Estudiantesa, nakon pomalo šokantnog izbacivanja Joventuta u četvrtfinalu kupa, pokušali su iznenaditi i igrače Unicaja, no ovog puta nisu uspjeli. Već na otvaranju susreta vidjelo se da će to biti teška utakmica što potvrđuje i izjednačen rezultat prilikom ulaska u drugu četvrtinu.

Svoju ozbiljnost košarkaši Estudiantesa dokazuju već u drugih deset minuta kada na leđima Ikera Iturbea (18 poena) uspijevaju zadržati vodstvo od dva poena sve do sirene i odlaska u svlačionicu. Po povratku na teren obje momčadi koncentriraju se na obranu što ponovno bolje iskorištavaju igrači Estudiantesa i uoči posljednje četvrtine prednost narasta na još ugodnija četiri poena.

Ipak, Unicaji na čelu sa sjajnim Robertom Michaelom Archibaldom (17 poena, 5 skokova) u odlučujućim trenutcima sve se otvara i sjajnom završnicom uspijevaju preuzeti vodstvo, napraviti razliku i susret mirno privesti kraju.

Finalni ogled u kojem se sastaju trenutno prvoplasirana i petoplasirana momčad ACB lige na rasporedu je već sutra s početkom u 18:30h.

Španjolski kup, polufinale:
Tau Ceramica - Regal FC Barcelona 77:90 (19:21, 34:43, 52:65)
Estudiantes - Unicaja 71:78 (23:23, 43:41, 55:51)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!