Nogomet

Hrabrost ostala u Vinkovcima

Ante Jukić • ponedjeljak, 23.02.2009.
Hrabrost ostala u Vinkovcima
Foto: Sandro Donda

Nova godina, stare navike - tako je najlakše opisati nastup vinkovačke Cibalije u zadarskim Stanovima. Još jednom su nebesko-plavi bodove na gostovanju predali bez pravog otpora, kao da ni sami nisu vjerovali da Zadar mogu napustiti neporaženi...

Nikad nije lako komentirati prvu utakmicu nakon ovako duge stanke. "Pripremne utakmice su jedno, prvenstvo nešto sasvim drugo", "Još ni sami nemamo uvid u svoje trenutne mogućnosti", "Neki igrači nisu prošli kompletan pripremni ciklus, tako da još uvijek nisu u optimalnoj formi" - samo su neke od uobičajenih fraza koje treneri nude uoči svakog novog početka. Zbog toga nećemo biti previše kritični prema još jednom gostujućem porazu Cibalije, no to ipak ne znači da igrači Stanka Mršića ne zaslužuju packu za igru koji su demonstrirali u zadarskim Stanovima.

Iako su uoči polaska za Dalmaciju najavljivali čvrstu i mušku utakmicu, svjesni da će Zadar pod imperativom pobjede jurišati od prve minute, nebesko-plavi su po tko zna koji puta ove sezone podbacili upravo na tom planu. Umjesto da na agresivnu i napadačku igru domaćina odgovore na isti način i pokažu da su oni ti koji su u ovaj dvoboj ušli s osam bodova prednosti, Vinkovčani su se stidljivo povukli u svoju polovicu i čekali da rezultat valjda dođe sam od sebe. Tek kad su domaćini, efektnim pogotkom Želimira Terkeša, krajem prvog poluvremena otišli na 2:0, shvatili su gosti da će morati i oni nešto učiniti žele li se kući vratiti neporaženi.

U nastavku je, tako, na travnjak zadarskog stadiona istrčala nešto odlučnija Cibalia, a nagrada za takav pristup stigla je golom Edina Husića, kojeg je Stanko Mršić u igru poslao umjesto stopera Elvisa Mešića. No, iako je pogodak za smanjenje vodstva postignut u 62. minuti, dakle, dovoljno rano da do kraja utakmice Vinkovčani stegnu "obruč" oko domaćeg gola i, ako ništa drugo, onda barem "zakuhaju" atmosferu, ništa od toga nije se dogodilo. Niti je "obruč" stegnut, niti je atmosfera "zakuhana" - nebesko-plavi do isteka 90. minute nisu uspjeli stvoriti priliku koja je "mirisala" na pogodak. A kad je tako, kad u pola sata ne uspijete pritisnuti posljednjeplasiranu momčad na ljestvici, onda ni ne zaslužujete više od poraza.

Osim što su porazom u Stanovima vratili u život momčad Dalibora Zebića, Vinkovčani su u nedjelju morali "progutati" još jedan neugodan rezultat. Neočekivanom pobjedom u Kranjčevićevoj, zaprešićki Inter se bodovno izjednačio s prvoligašem s Bosuta i pokazao da će, usprkos odljevu najboljih igrača, skupo pro(dava)ti svoju kožu u proljetnom dijelu prvenstva.

Ne treba, stoga, biti previše pametan za zaključak koliko je nebesko-plavima bitan dvoboj s Varteksom u sljedećom kolu. Nakon domaćinstva krojačima, Cibaliju do kraja drugog dijela prvenstva očekuju gostovanje kod Zagreba i domaći ogled s Hajdukom, tako da se vinkovački ogled s trupama Dražena Beseka nameće kao najbolja prilika za bodovni ulov. Neće, naravno, ni protiv Varaždinaca biti lako, ali poraz u Zadru ne ostavlja mjesta za kalkulacije. Bonus je iskorišten već u prvom kolu, sada počinje borba...

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!