Košarka

Zadar u završnici Eurokupa!

Borna Rupnik • utorak, 03.03.2009.
Zadar u završnici Eurokupa!
Foto: FaH

Košarkaši Zadra uspjeli su ostaviti razočaranja u Kupu te NLB ligi iza sebe i pobjedom nad Turk Telekomom (94:86) osigurati plasman u završnicu Eurokupa. Turski predstavnik nije pronašao obranu za raspoloženi zadarski napad, a izvrsno prvo poluvrijeme pokazalo se dovoljnim za put u Torino...

Pobjeda u Kazanu dala je novi poticaj košarkašima Zmage Sagadina koji su u dvoboj s Turcima ušli znajući da bi im pobjeda već kolo prije kraja drugog kruga natjecanja po skupinama osigurala nastup na Final Eightu u Torinu. No, oprez je bio i više nego nužan jer je Turk Telekom u prvom kolu u Ankari protiv Zadrana ubilježio svoju jedinu pobjedu.

Novi bod za Euroligu

Prolaskom u četvrtfinale Eurokupa, Zadrani su zaradili još jedan bod u borbi za Euroligu. To je drugi bod kojeg su dobili u ovom natjecanju ove sezone, prvi su zaradili prolaskom u drugu fazu natjecanja. Trenutni omjer bodova između Cibone i Zadra za nastup u Euroligi u sezoni 2009/10 je 30-23 za "vukove". Do kraja Eurokupa Zadru je na raspolaganju još pet bodova: prolazak u polufinale donio bi im još jedan bod, ulazak u finale još dva, a osvajanje Eurokupa dodatna dva boda.

Vezane vijesti

Dvorana Krešimira Ćosića svjedočila je izvrsnom otvaranju domaće momčadi i uvodnoj seriji 7:0 u režiji Todora Gečevskog i Jubyja Johnsona. Ipak, gosti ubrzo dolaze na samo koš zaostatka, no slijedi novi domaći niz kojeg Gečevski zaokružuje tricom za prvu dvoznamenkastu prednost (18:8). Zadrane je dalekometan šut služio u cijelom prvom dijelu (72% ubačaja za tricu), te su stečenu prednost do kraja četvrtine prvo održavali, a potom i povećali.

U drugih su deset minuta svoj obol dali svi koji su istrčali na parket, prije svih Rok Stipčević i Desmon Farmer, dok su u redovima Turk Telekoma raspoloženi bili tek Tutku Acik, Michael Wright i Erwin Dudley, što se moralo osjetiti na rezultatu. Na radost prisutnih gledatelja, na odmor se otišlo s velikih + 16 (56:40) za domaću ekipu.

Da Zadar ne planira popustiti pokazali su Farmer i Jere Macura u prvim minutama treće dionice, ispisavši na semaforu novo rekordno vodstvo (63:40) i tako gostima iz Turske ugasili svaku nadu u preokret. Euforija je nakratko splasnula kada turska momčad na Wrightovim krilima smanjuje na 65:54, no Stipčević, Johnson i Farmer prije ulaska u posljednju četvrtinu paze da Turk Telekom ne dođe preblizu.

Acikova trica za 81:75 četiri minute prije kraja unijela je malo nervoze u Višnjik, ali je na drugoj strani Farmer miran s linije slobodnih bacanja, a ključni je koš za povratak u mirne vode bio djelo Todora Gečevskog. Sve ostalo bilo je tek puko odrađivanje posla i slavlje u Zadru moglo je početi.

Najefikasniji u redovima Zadra bio je Farmer s 23 ubačaja (od čega pet trica iz deset pokušaja), Gečevski je dodao 20, a Stipčević 15. Listu strijelaca turske momčadi predvodili su Wright (21), Dudley (20) i Acik (19). Zadrane nije mogao zaustaviti ni osjetno bolji skakački učinak njihovih protivnika (26-18). U posljednjem kolu Zadar gostuje kod Benettona u Trevisu.

Na završnom turniru u Torinu, koji se igra od 2. do 5. travnja, sudjelovat će osam momčadi, a svoje su mjesto osim Benettona i Zadra u ovom trenutku osigurali još Dinamo iz Moskve, Himki, Lietuvos Rytas i Iurbentia Bilbao.

Eurokup Skupina J

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Uniks Kazan81:59Benetton Basket
Zadar94:86Türk Telekom BK
1Benetton Basket 51+35
2Uniks Kazan 33+51
3Zadar 33-16
4Türk Telekom BK 15-70

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!