Košarka

Prilika za uspjeh desetljeća

Tomislav Pacak • četvrtak, 05.03.2009.
Prilika za uspjeh desetljeća
Foto: Davor Sajko

Košarkaši Cibone večeras u Sieni igraju najlakšu i najtežu utakmicu sezone - najlakšu jer nisu pod nikakvim pritiskom pobjede, ali i najtežu jer se radi o utakmici vrijednoj četvrtfinala Eurolige...

Ne treba ni govoriti o kakvom se uspjehu potencijalno radi, sigurno najvećem koji je zagrebački klub ostvario još od početka desetljeća kada je svladao CSKA u osmini finala, da bi potom u idućem krugu ispao od skupocjenog Panathinaikosa.

S obzirom da je u sadašnjem sustavu takav pothvat još teže učiniti, nitko pred momčad Velimira Perasovića nije postavljao slične ciljeve, premda je kod mnogih tinjala nada s obzirom na dobre predstave Cibosa ove sezone.

Pa ipak, usprkos skromnom budžetu (u europskim okvirima, jer ovo je jedna od najskupljih Cibona unatrag nekoliko godina), "Vukovi" su se izborili za šansu da igraju utakmicu za proboj među osam najboljih klubova Europe! Zanimljivo je kako čak ni takav ogled ne može u drugi plan baciti (loš) domaći nogomet, ali to je tema za neki poseban tekst. Ako je nogometašima i 3. pretkolo Lige prvaka povijesno i sudbonosno, što reći za ovu utakmicu Cibone?

Mali "problemčić" u cijeloj ovoj lijepoj priči je - protivnik. Montepaschi je jedna od najjačih ekipa Europe, pokazali su to i u Zagrebu iako je Cibona zahvaljujući sjajnom drugom dijelu nekako došla do izuzetno vrijedne pobjede. Tada je presudila Cibonina zona na koju se Montepaschi nije dobro snašao, ali nema sumnje da će za danas Simone Pianigiani bolje pripremiti momčad za takvu opciju.

Montepaschi je neugodan svugdje, ali kod kuće je praktički nepobjediv. Talijani se vjerojatno i ne sjećaju zadnjeg poraza doma, premda jasnoj svakoj seriji jednom dođe kraj. U Ciboni se nadaju, vjerujemo s pokrićem, da je završiti mogu upravo oni.

Usprkos izvrsnoj igri u Istanbulu i pobjedi nad Fenerbahčeom, koja je dodatno napunila Cibonine baterije samopouzdanja nakon trijumfa u domaćem Kupu, pod Tornjem se ne zanose kako u Sienu idu s "fifty-fifty" šansama za pobjedu. Tome svjedoči i najava trenera Perasovića:

""Naša je želja odigrati hrabro i muški, pokušati napraviti iznenađenje. Pobjeda nad Sienom bi u ovom trenutku bila upravo to, veliko iznenađenje, ne samo za nas, nego i za puno jače momčadi koje pretendiraju na ulazak među osam."

Montepaschi je, zanimljivo, uoči Cibone doživio dva poraza - relativno očekivan, ali i vrlo težak kod CSKA (95:71) i iznenađujući kod Fortituda, ujedno prvi u domaćem prvenstvu. Peras to ne vidi kao nekakav pad forme, a upozorava na najjače strane protivnika:

"Ne treba gledati na taj način i misliti da su u padu forme, možda su izgubili lakoću kojom su dobivali, ali i dalje je to momčad koja se u jednoj utakmici vrlo lako vrati u stari ritam. U stanju su dolaziti do laganih šuteva, lagano trče, igraju prepoznatljivo, to je momčad koja nikad ne gubi svoju filozofiju igre. Prema tome, ne smatram da su van ritma, malo su pali u šuterskom dijelu, no to se u jednom susretu može promijeniti."

Ciboni, jasno, treba savršena utakmica za pobjedu, a recept otprilike glasi - dovesti utakmicu u egal završnicu i potom nekako iščupati pobjedu. Mada se, vjerojatno, nitko ne bi žalio ni da Cibona projuri Sienom kao Istanbulom.

Koncentrirani Calloway, efikasni i racionalni Anderson, moćni Prkačin i agresivni i precizni Kus - uz doprinos Homana i Rozića, te dobru rolu Andrića, to bi bila postava Cibone koja ima šanse ugroziti nedodirljivost Montepaschija kod kuće i klubu osigurati ogroman uspjeh. Dovoljno? Saznat ćemo večeras.

Cibona možda nema pritisak jer poraz definitivno ne bi uzrokovao "javno vješanje", ali kada se otvori ovakva prigoda - treba je iskoristiti, tvrdi sjajni Cibonin trener: "To su najljepše utakmice za sportaša, pogotovo u situaciji kad nemaš imperativ u smislu da je tragedija ako izgubiš. No, rekao sam, prilika se ukaže jednom i tko zna kad će se ukazati ponovno - mi sad imamo priliku, pitanje je hoće li se to ponoviti dogodine ili za dvije godine, priliku treba iskoristiti kad se pojavi."

Pa ako Peras kaže da treba, onda - ajmo Vukovi!

Prijenos utakmice možete pratiti na HTV 2 od 20.45, a nakon toga na Sportnet.hr čekaju vas izvještaj, analize i izjave aktera...

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

CSKA Moskva77:60Fenerbahçe
Montepaschi Siena86:70Cibona
1CSKA Moskva 51+77
2Montepaschi Siena 42+16
3Cibona 24-33
4Fenerbahçe 15-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

CSKA Moskva77:60Fenerbahçe
Montepaschi Siena86:70Cibona
1CSKA Moskva 51+77
2Montepaschi Siena 42+16
3Cibona 24-33
4Fenerbahçe 15-60

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!