Košarka

Montepaschi prevelik zalogaj

Ivor Krapac • četvrtak, 05.03.2009.
Montepaschi prevelik zalogaj
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cibone završit će svoj ovosezonski europski put u Topu 16 Eurolige. Cibosi su u pretposljednjem kolu drugog kruga sa 16 razlike izgubili u Sieni, čime je domaći Montepaschi osigurao put u četvrtfinale...

Sjajni Terrell McIntyre i previše pogrešaka Cibosa u situacijama koje su obećavale više, kad su se približili ispod deset poena zaostatka rano u posljednjoj četvrtini - u košarkaškoj utakmici obično ne presuđuju samo dvije stvari, no ove dvije bile su ključne u Ciboninom porazu s 86:70, koji je Montepaschiju osigurao prolaz u četvrtfinale iz skupine H, uz prvoplasirani moskovski CSKA. McIntyre je predvodio svoju momčad s 29 poena i četiri asistencije, dok Cibosi nisu imali pravi odgovor.

Montepaschi je već u prvih deset minuta izgradio značajnu prednost predvođen raspoloženim McIntyreom, koji je u startnoj četvrtini ubacio 15 poena i dodao dvije asistencije. Earl Calloway, kojem je kvalitetna obrana jedna od jačih strana, ovog puta nije uspio izaći na kraj s raspoloženim razigravačem domaće momčadi - McIntyre je zabijao i izvana (tri trice) i iz prodora, predvodeći svoje do okruglih 24:14 minutu i pol do kraja prve dionice.

Jedini pravi raspoloženi igrač Cibosa u tom razdoblju bio je Vedran Vukušić, no nije mogao sam. Na kraju prve četvrtine bilo je 27:18 za Montepaschi, a rano u drugoj dionici, kad je Velimir Perasović promijenio obranu i pokušao sa zonom, barem je usporen dotadašnji napadački nalet domaćih, ali za nešto više Cibona je morala biti bolja u napadu. Potraga za raspoloženim igračem i dalje je bila bez uspjeha, Calloway, Kus i Anderson nisu pokazali puno dobrog, a ništa bolje nije bilo ni u centarskoj liniji.

U drugoj četvrtini McIntyre je gotovo cijelo vrijeme bio na klupi, što zbog odmora, što zbog dvije osobne pogreške, no domaći su i bez njega povećali prednost, najviše do 16 razlike. Cibosi su u završnici prvog poluvremena poenima Kusa i Callowaya smanjili na 43:32, da bi ih trica potpuno samog Sata iz kuta pet sekundi do kraja druge četvrtine vratila na minus od 46:32.

Domaći su u tih 20 minuta jednostavno imali više raspoloženih, a odličnih 19/31 iz igre (12/18 za dva i 7/13 za tricu) reći će dovoljno. Cibona je, s druge strane, ponajviše naškodila vlastitim izgledima s previše izgubljenih lopti, ukupno 10 u prvom poluvremenu, pri čemu je s čak četiri izgubljene "prednjačio" Davor Kus, koji u tom razdoblju nije bio ni blizu odličnog prošlotjednog izdanja iz Istanbula.

Drugo poluvrijeme donijelo je nešto više borbe i kvalitetnije izdanje Ciboninih igrača, koji su sve zarađeno odličnom zonskom obranom potkraj treće četvrtine konačno počeli naplaćivati i u napadu. Nakon što je Montepaschi u 25. minuti vodio s ogromnih i dotad maksimalnih 57:39, Vukovi su u završnici treće i početkom posljednje dionice povezali seriju od 10:0 i smanjili na 57:49 u 32., da bi nešto kasnije tricama Kusa i Rozića dvaput bili i na sedam poena minusa.

Bila je to razlika s kojom je Cibona svladala Montepaschi u prvom kolu u Zagrebu i da su Cibosi stigli bliže, ostvarili bi barem minimalni cilj u Sieni i zadržali nadu u četvrtfinale uoči posljednjeg kola. Nije da nisu imali priliku - dva napada propustili su kod 62:55 za domaće, još nekoliko kod Montepaschijevih 66:57, a sveukupno, bilo je to previše da bi ova priča završila sretnije.

Koš i dodatno bacanje Sata i trica Domercanta odveli su Montepaschi do 72:57 u 36. minuti, nakon čega Cibona više nije stigla ispod deset poena zaostatka. U završnici je McIntyre bio siguran u seriji slobodnih i pobrinuo se da njegova momčad slavi sa sasvim dovoljnih 14 razlike. Točnije, i više od onog što im je bilo potrebno.

Uz nezadrživog McIntyrea, u pobjedničkoj momčadi vrijedi izdvojiti i 14 poena Domercanta i 10 poena Rimantasa Kaukenasa. Shaun Stonerook nije se iskazao u napadu, imao je samo dva poena uz 1/2 iz igre, no istaknuo se s 11 skokova.

Cibose je s 13 poena i pet skokova vodio Rozić, Kus se u drugom poluvremenu popravio i na koncu ubilježio 12 poena, bez izgubljene lopte u drugih 20 minuta, dok su Vukušić i Anderson upisali po 11 poena, Anderson i devet skokova. Najviše je nedostajao učinak Earla Callowaya, koji je završio s po pet poena i asistencija, no s Vedranom Princom na parketu Cibosi su izgledali nešto bolje - Perasović je svog vodećeg organizatora igre zadržao na klupi u većem dijelu drugog poluvremena.

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

CSKA Moskva77:60Fenerbahçe
Montepaschi Siena86:70Cibona
1CSKA Moskva 51+77
2Montepaschi Siena 42+16
3Cibona 24-33
4Fenerbahçe 15-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

CSKA Moskva77:60Fenerbahçe
Montepaschi Siena86:70Cibona
1CSKA Moskva 51+77
2Montepaschi Siena 42+16
3Cibona 24-33
4Fenerbahçe 15-60

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!