Nogomet

Nije sve tako sivo

Mihaela Bradovski • četvrtak, 05.03.2009.
Nije sve tako sivo
Foto: Kristijan Komarica

Nogometaše Zagreba 18. ožujka u Maksimiru očekuje nimalo lagan posao ukoliko žele do svog drugog finala Hrvatskog kupa. Novi poraz na domaćem terenu "bijele" ipak ne bi smio izbaciti iz kolosijeka, jučerašnji susret nisu otvorili s pogotkom minusa već kao bolja momčad i to je nešto što vrijedi istaknuti u danima pred važan susret s Cibalijom…

I dok se u Maksimiru "jutro nakon", očito ipak ne potpuno zadovoljni jučerašnjom utakmicom, bave svojom realnošću, Ulica pjesnika vraća se svojoj. Koja, iako rezultat pred uzvrat ne nudi prevelike mogućnosti za čuda, nije toliko siva koliko su sive (i nezaslužene?) pojedine ocjene Zagrebove predstave u srijedu.

Želja stratega "bijelih" Luke Pavlovića bila je da se njegova momčad Dinamu uspije suprotstaviti trkom i borbom. I prvih pola sata igre, sve do pogotka koji je Pjesnicima ponovno donio teške noge, a njihovom treneru nove glavobolje, domaći su nogometaši imali više od igre, na što se na kraju susreta osvrnuo i sam vratar pobjedničkog sastava.

Obrambena četvorka stajala je visoko od Škorića, vezna linija upravo spomenutom trkom i agresijom vrlo dobro povezivala obranu i napad i takva je igra u periodu između 5. i 25. minute gurnula domaće u nekoliko prilika u kojima su bočni igrači "modrih" ispali gotovo smiješni.

LUKA PAVLOVIĆ

"Teško je govoriti o vremenu koje će proći dok momčad ne stasa u momčad spremnu za velike utakmice. Mnogo je elemenata u nogometnoj igri koji se moraju naučiti i uigrati kako bi se to vidjelo i na terenu. Kontinuitet kvalitetnih igara najteži je posao. To je dugotrajan proces i u našem je nogometu najveći problem što mnogi nemaju strpljenja istrpjeti slabije rezultate i odrastanje sastava pa se već nakon pola godine ili manje smjenjuje trener. Kako će u tim okolnostima itko napraviti išta konkretnog i dobrog? Mi iz utakmice u utakmicu učimo, no još je uvijek mnogo prostora za popravak stvari koje nisu dobre. Važno je i da svi shvate kako samo rad donosi uspjeh. To neće stići s pohvalama raznoraznih menadžera, roditelja i tko zna koga, to se može samo stalnim radom na sebi i poštenim odnosom prema igri."

Zagrebova je boljka jasna, momčad se razvija i pogreške, svi usponi i padovi, dio su procesa odrastanja. Osim psihološkog opterećenja jasno je, svima bolje upućenima u igru sastava iz Kranjčevićeve, kako Pjesnicima za pogodak treba nekoliko izrazitih prilika, a oni iste primaju nakon individualnih i često potpuno jeftinih pogrešaka.

I iako su nakon pogotka pokušali sa izmjenama koje su se na kraju pokazale samo time, izmjenama, svi su u klubu iz centra grada svjesni kako im se već duže vrijeme ponavlja jedna te ista stvar. Potpuni gubitak kontrole nad igrom kada se nađu u rezultatskom deficitu.

Mišljenje je, međutim, kako se oko svega ipak ne bi smjela stvarati prevelika filozofija, Zagreb ne nudi ništa novo što već nije viđeno u klubovima koji su se odlučili na pomlađivanje. No jednako tako, ne bi se smjela zanemariti niti činjenica kako "bijeli" igrom sa starta utakmice u prvenstvu mogu do uspjeha protiv gotovo svake momčadi i upravo bi na njoj trebali graditi optimizam i raspoloženje za nastavak natjecanja.

Pavlović je ove sezone koristio usluge čak 27-orice igrača, Zagreb je s prosjekom godina 21,8 daleko najmlađa momčad, a ipak, svaki je pojedinac u konkurenciji pokazao kako ima i talenta i potencijala i znanja. I svaki od tih pojedinaca zaslužuje priliku, kako od trenera tako i od medija, da pokuša doći do kontinuiteta dobrih igara.

I nakon Dinama i poraza kojeg Kup teško trpi, nepošteno bi bilo, osim skretanja pozornosti na negativne strane Pavlovićevog sastava, ne spomenuti kako je stoper Kartelo jučer "vukao" za trojicu svojih kolega iz obrane, kako je veznjak Parlov do pada u igri čitave momčadi, ali i vlastite, odigrao možda i najboljih pola sata ove sezone, kako je napadač Piškor ozlijeđen izdržao gotovo cijelo drugo poluvrijeme i takav se našao u najizglednijoj prilici Pjesnika u nastavku.

Ipak, najnepoštenije bi bilo ne pustiti Pavlovića i njegov stručni stožer, a posebno igrače koje nudi Kranjčevićeva da pokažu koliko mogu. Više od toga nitko od njih niti ne traži. Baš kao što ne traže niti alibije za loša izdanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!