Rukomet

Rukometna matematika

Ivan Forjan • petak, 06.03.2009.
Rukometna matematika
Foto: Kristijan Komarica

Drugi krug rukometne Lige prvaka za muškarce ovog će vikenda ponuditi konačne odgovore. Osam najboljih europskih momčadi nastavit će svoj put, dok će ostatak karavane svoje europske misije okončati. Uvjerenja smo da će svoje mjesto u prvoj skupini naći i hrvatski prvak, Croatia osiguranje Zagreb, koji bi pobjedom nad Celjem planirao daljnje europske izlete. Međutim, matematika bi ovog vikenda mogla biti odlučujuća...

Olovka, papir i kalkulator ovih su dana uz loptu i kvalitetan trening zasigurno dio standardne opreme nekolicine europskih momčadi. Na meniju se nudi plasman u četvrtfinale europske rukometne Lige prvaka, a mogućih zapleta i raspleta je mnogo. Neke momčadi, poput Kiela ili Hamburga svoje olovke nisu trebale šiljiti jer je njihov nastup u četvrtfinalu neupitan.

Najveće kalkulacije i formule vežu se baš uz skupinu u kojoj igra Zagreb, dakle uz drugu skupinu. Trenutno, grupu predvodi francuski Chambery sa osam bodova, Löwen je drugi sa šest koliko ima i trećeplasirani Zagreb, dok je Celje s nula bodova uvjerljivo prikovano na dnu ljestvice i nema nikakvih šansi za prolazak u daljnju fazu natjecanja. Pogledajmo moguće scenarije:

1. Ako Zagreb i Löwen pobjede Celje odnosno Chambery, sve tri momčadi imat će osam bodova. U toj situaciji gledali bismo "malu tablicu", tj. rezultate međusobnih ogleda momčadi, i tada bi sve tri momčadi imale po četiri boda. Zagreb ima gol razliku +2, Chambery 0, a Löwen -2. Mnogo toga ovisit će o eventualnoj pobjedi Löwena nad Chamberyjem. Minimalnim porazom Francuzi će ispasti, a porazom većim od dva ili tri gola osigurat će Zagrebu prvo mjesto u skupini, dok će Löwen ostati drugoplasiran. Pobjedom od pet ili više golova razlike nad Chamberyjem, Löwen skače na prvo mjesto u skupini, a Zagreb pobjedom nad Celjem kroji svoju sudbinu.
2. Također je moguće da i Zagreb i Löwen odigraju neodlučeno sa svojim protivnicima. Tada bi Chambery osvojio grupu, a Löwen bi bio drugi zbog bolje gol razlike u odnosu na Zagrebaše.
3. Ako i Zagreb i Löwen izgube, usporedit će se gol razlika obje momčadi iz svih utakmica u grupi. Tko bude imao bolju, prolazi.
4. Pobjedi li Chambery pak Löwena, a Zagreb Celje, Francuzi su sigurno prvi, a Zagrebaši drugi.

Ostale skupine nude također zanimljive mogućnosti. U skupini 1, HSV je pobjedom nad Čehovskim medvedima osigurao prvo mjesto, dok će Portland i Rusi tražiti četvrtfinale preko drugog mjesta u skupini. Portland je u povoljnijoj situaciji jer im sve osim poraza protiv FCK Handbolda garantira nastavak natjecanja.

Najmanje uzbuđenja nude posljednje dvije skupine gdje su četvrtfinalisti već poznati, a bitka će se voditi oko prvih mjesta u skupinama. Treća skupina mogla bi dobiti svog pobjednika u obliku Pešićeva Veszpréma, Mađarima je dovoljan neodlučen rezultat kod kuće protiv Montpelliera. Posljednja skupina nudi najmanje upitnika, a jedino pitanje jest hoće li Ciudad Real pobijediti Kiel s najmanje osam golova i tako osigurati prvo mjesto u skupini.

I najprofinjenijim matematičarima smučilo bi se od ovih kalkulacija. Stoga, Zagrebaši, olovke i papire u ladice, a lopte u golove, idemo po pobjedu nad Celjem!

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!