Nogomet

Šimunić među najvećim sudačkim pogreškama

Antonija Pavlić • nedjelja, 15.03.2009.
Šimunić među najvećim sudačkim pogreškama
Foto: Davor Sajko

Njemački sportski magazin Sport Bild donio je u današnjem izdanju zanimljiv popis deset najvećih sudačkih pogrešaka svih vremena. U tome se simpatičnom društvu, zanimljivo, našao i hrvatski reprezentativni stoper i igrač Herthe, Josip Šimunić, kojemu je engleski sudac Graham Poll svojedobno pokazao čak tri žuta kartona...

Prvo je mjesto najvećih sudačkih pogrešaka zauzela neprikosnovena Božja ruka Diega Armanda Maradone i njezin "nijemi promatrač" Ali Bennanceur. Mali zeleni je u 51. minuti četvrtfinalne utakmice SP-a 1986. godine uspio nadskočiti engleskog čuvara mreže Petera Shiltona i loptu poslati u mrežu za prolaz Argentine u polufinale toga natjecanja, no problem je jedino, bio u tome što je to učinio rukom, a jedini koji je taj potez previdio bio je upravo spomenuti Bennanceur.

Odmah do prvaka smjestilo se finale SP-a 1966. i pogodak koji će Nijemcima i dan danas natjerati suze na oči. Geoff Hurst je tada Englesku praktički doveo na prag osvajanja naslova svjetskih prvaka, no sporno je ostalo je li njegova lopta uistinu prešla crtu gola? Švicarski sudac Gottfried Dienst ipak je u mnoštvu podijeljenih mišljenja imao glavnu riječ i odlučio da - je.

Pobjedničko postolje upotpunio je i još jedan "nepostojeći" zgoditak, čiji je autor ovoga puta bio Thomas Helmer. Ova se zgoda zbila davne 1994. u ogledu minhenskog Bayerna i Nürnberga, a Helmer je tada iz blizine promašio čitava vrata. Ništa neobično, reći ćete. No, sudac je na opće iznenađenje, ili da kažemo, zaprepaštenje svih prisutnih, pokazao da se lopta vrati na centar, ali susret je urgiranjem Nürnbergovih čelnika ipak ponovljen.

Slučaj Josipa Šimunića sa SP-a u Njemačkoj 2006. godine zauzeo je pak solidno šesto mjesto, premda je sudac Graham Poll godinu dana nakon tog nemilog događaja, potaknut time što je postao predmetom sprdnje čitavog nogometnog svijeta, zviždaljku odlučio spremiti pod "tepih".

U susretu koji je završio rezultatom 2:2 i u kojem je Australija izborila prolaz u osminu finala, Englez je pritisnut velikim tenzijama našem stoperu žute kartone pokazao u 61., 89. i 93. minuti, i to nakon što su ga sami igrači podsjetili gdje je pogriješio. Poll je nakon toga odsudio još nekoliko susreta i ubrzo donio odluku o prekidu karijere.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!