Rukomet

Červar priznao pogrešku

Ivor Krapac • ponedjeljak, 16.03.2009.
Červar priznao pogrešku
Foto: Davor Sajko

Dugo je trajalo izbivanje Lina Červara iz javnosti nakon završetka rukometnog Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj. Izbornik se nedugo nakon SP-a, odmah nakon rastanka sa zagrebačkim Croatia osiguranjem, povukao u medijsku izolaciju, a nažalost, nije je prekinuo ni nakon objave popisa igrača za nastavak kvalifikacija za EP iduće godine u Austriji. Bila je to pogreška koju je Červar i sam priznao...

S obzirom da Hrvatsku čekaju dvije važne utakmice u lovu na plasman na Europsko prvenstvo, prvo u gostima kod Slovaka (srijeda), potom u Osijeku protiv Grka (subota), veliku je pozornost izazvala prošlotjedna objava užeg popisa kandidata za te susrete na kojem, između ostalog, nema Ivana Balića, a ni Petra Metličića, o čijem će se nastavku reprezentativnog puta još razgovarati. Jasno, čim nema dva tako važna aduta hrvatske reprezentacije iz godina za nama, dobro je od izbornika doznati zbog čega ih nema, po mogućnosti na vrijeme, "pet minuta" nakon što je popis izašao u javnost.

Lino Červar je pogriješio, a na današnjem susretu s novinarima kazao je i da je svjestan svoje pogreške: "Ispričavam se svima koji su me zvali nakon što sam objavio širi popis, ali zaista vam kažem da me toliko iscrpilo to Svjetsko prvenstvo da sam se kasnije priključio i Zagrebu, zaželio sam malo mira, bio sam s obitelji u Umagu cijelo vrijeme i nisam se javljao baš nikome, pa ni prijateljima. Možda to nije bilo u redu, ali toliko sam bio umoran od svega da sam jednostavno htio da neko vrijeme ne budem u tome svemu."

Šteta što su ljubitelji rukometa neke važne stvari, poput odluke da je Ivanu Baliću korisnije treniranje u klubu od dvije reprezentativne utakmice, doznali posrednim putem, ali što je, tu je - valjda se neće ponavljati.

S obzirom da je Hrvatska u dosadašnja dva nastupa u ovim kvalifikacijama već doživjela jedan poraz, na gostovanju u Mađarskoj, nije potrebno naglašavati koliko bi teško pao novi krivi korak. Prvi izazov na redu je u srijedu u 17,30 sati u slovačkom Hlohovcu, drugi u subotu u 20,15 u osječkoj dvorani Gradski vrt protiv Grka, a Hrvatska će te dvije utakmice dočekati sa sastavom do kojega se došlo pravim timskim radom.

"Svi smo bili na okupu, kompletan stručni stožer, direktor reprezentacije Ivica Udovičić, potpredsjednik Saveza Zoran Gobac, zadužen za muški rukomet, tajnik HRS-a, svi treneri. Analizirali smo tri sata, ovo nije bila odluka jednog čovjeka, sve smo razmatrali, kako dalje, što napraviti, a naš dogovor bio je da idemo upravo s ovim odabirom igrača", pojasnio je Červar, dodajući da je ovo nastavak trenda promjena u reprezentaciji s kojim se započelo još uoči SP-a.

"Kao što smo bili prvi koji smo napravili pomake u reprezentaciji na SP-u s četiri nova igrača koji su nam utjecali na igru, ali ne odjednom, tako radimo i sada. No, to ne znači da ćemo se odreći bilo koga tko zaslužuje biti u reprezentaciji - neki su igrači jednostavno neupitni, to se zna", nastavio je izbornik, zaključujući da u tom krugu i dalje definitivno vidi Balića, a računa i na Metličića s kojim je o tome već razgovarao.

Slovake smo dobro upoznali na SP-u, bili su suparnik u zagrebačkoj skupini drugog kruga i tada pali s 31:25. "Na SP-u smo bili s njima u jednom trenutku utakmice na tri razlike iako smo ranije uvjerljivo vodili", prisjetio se Červar: "Imaju nekoliko vrlo dobrih igrača, jasno nam je tko su Valo, Šulc, mali Kukučka, braća Stranovsky... Znamo da su reprezentacija koja je u kvalifikacijama za SP eliminirala Sloveniju, pokazali su i na SP-u svoje kvalitete. No, mi ćemo se pokušati tome oduprijeti znajući da bi nam s pozitivnim rezultatom tamo bilo puno lakše u narednim utakmicama."

Nakon toga slijede Grci u Osijeku, a u lipnju još četiri susreta u kojima bi trebalo dovršiti kvalifikacijski put plasmanom na jednu od prve dvije pozicije u skupini i osigurati idući siječanj u Austriji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!