Rukomet

"Kauboji" ponovno u sedlu

Ante Jukić • srijeda, 18.03.2009.
"Kauboji" ponovno u sedlu
Foto: Davor Sajko

Hrvatska rukometna reprezentacija nastavlja borbu za plasman na Europsko prvenstvo, koje će se početkom sljedeće godine odigrati u Austriji. Protivnici izabranika Lina Červara u srijedu će biti Slovaci, s kojima smo snage odmjerili i na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu...

Kako je to u sportu, a posebno rukometu, koji svake godine nudi barem jedno veliko natjecanje, uglavnom slučaj, vremena za gledanje u prošlost nema. Nepunih sedam tjedana nakon poraza od Francuske u finalu Svjetskog prvenstva "kauboji" ponovno "jašu", no ovog puta ulog nije zlato, već priprema terena da bi se, početkom 2010. godine, uopće borili za njega. Najsjajnija kolajna s Europskog prvenstva jedina je koju ova generacija još nije spremila u "džep", a želimo li situaciju po tom pitanju popraviti u Austriju, pobjeda u Slovačkoj ne bi smjela doći u pitanje.

U odnosu na momčad koja nas je uveseljavala na Svjetskom prvenstvu u "Lijepoj našoj", izbornik Lino Červar napravio je ponešto izmjena. Kao što se očekivalo, reprezentativni je dres o "klin objesio" dugogodišnji kapetan Petar Metličić, koji je u dogovoru s Linom odlučio da je došlo vrijeme za neke nove klince. Pero će, doduše, biti na raspolaganju ako iskoči neka nepredviđena situacija, no kako takve trenutno nema, u Hlohovcu ćemo gledati Hrvatsku bez njenog dobrog duha na desnom vanjskom.

I dok je rasplet priče s Metličićem manje-više očekivan, nepozivanje Ivana Balića pomalo je uzburkalo sportsku javnost. Činjenica je, doduše, kako nekad najbolji igrač svijeta nije više onaj stari, ali posljednji Ivanovi nastupi u Ligi prvaka dali su naslutiti povratak u formu, tako da je njegovo nepozivanje za ovako važnu utakmicu svakako iznenađujuće. Izostavljanje Balića u taboru reprezentacije opravdali su interesima Zagreba, kojeg očekuju veliki dvoboji s Kielom u četvrtfinalu Lige prvaka. Znaju u redovima hrvatskog prvaka da protiv moćnog njemačkog "stroja" imaju šanse samo sa potpuno spremnim Balićem, pa je osovina Červar-Gobac procijenila da je bolje lišiti ga napora u "repki".

Istih je do daljnjega oslobođen i Goran Šprem, no u slučaju lijevog krila Nordhorna ne radi se ni o kakvom dogovoru, Červar je, jednostavno, procijenio da mu Šprem nije potreban za ovu "akciju". Na popisu za Slovačku nije se našlo mjesta ni za Matea Hrvatina, dok je svoj povratak pod reprezentativno sunce dočekao Ljubo Vukić, kojemu će konkurenciju praviti Ivan Ninčević.

Interesantna je, zaista, ova cijela priča sa lijevim krilima u reprezentaciji Hrvatske, kao da se radi o nekakvoj ukletoj poziciji. Na OI u Pekingu prvi "pick" bio je Vukić, no nakon njegove ozljede uletio je Šprem i odigrao odlično do kraja turnira. Ni pola godine kasnije, na SP-u, Vukića nema ni na širem popisu, Šprem je ponovno na tribinama, a u prvi plan iskače široj javnosti dotad nepoznati Hrvatin, koji uživa veliko povjerenje Červara. Točnije, uživao ga je sve do finala, kada Červar u "vatru", na milost i nemilost Thierryja Omeyera, gura Šprema. Svjetsko prvenstvo završava, Hrvatin iz Zameta seli u Zagreb, ali nakon napretka na klupskoj razini, za Riječanina slijedi korak natrag na onoj reprezentativnoj - poput Šprema, ni on neće igrati u Hlohovcu.

E, sad, moguće je da su u razdoblju od OI-a do dvoboja sa Slovačkom sva tri igrača prolazila kroz drastične uspone i padove forme, ali ovakvi ulasci i izlasci s popisa ipak su malo nelogični.

No, pustimo sad priče o lijevim krilima, pred nama je Slovačka. Bez obzira na činjenicu da u ovu utakmicu ulazi u "šarenom" sastavu, Hrvatska je favorit i tako se treba postaviti od prve minute. Slovake smo imali prilike iskušati u Zagrebu na SP-u (31:25 za nas u drugoj grupnoj fazi natjecanja) i nema sumnje da se radi o vrlo dobroj reprezentaciji. Svako eventualno opuštanje nabrijani "domaćini" sigurno će iskoristiti, no bude li pristup na visini svih 60 minuta, kvaliteta Hrvatske mora doći do izražaja.

"Na SP-u smo bili s njima u jednom trenutku utakmice na tri razlike iako smo ranije uvjerljivo vodili. Imaju nekoliko vrlo dobrih igrača, jasno nam je tko su Valo, Šulc, mali Kukučka, braća Stranovsky... Znamo da su reprezentacija koja je u kvalifikacijama za SP eliminirala Sloveniju, pokazali su i na SP-u svoje kvalitete. No, mi ćemo se pokušati tome oduprijeti znajući da bi nam s pozitivnim rezultatom tamo bilo puno lakše u narednim utakmicama", zborio je uoči puta za slovačku Červar, svjestan važnosti utakmice.

S obzirom da je dosta prošlo od zadnje utakmice "kauboja" u kvalifikacijama za EP, podsjetimo se malo situacije u Grupi 4. Hrvatska je dosad odigrala dvije utakmice i to s polovičnim učinkom - u Zagrebu smo lako nadvisili Fince, dok smo poraženi na gostovanju u Mađarskoj. Ta osvojena dva boda nas stavljaju na treće mjesto, no taj poredak i nije u ovim trenucima toliko bitan, budući da smo odigrali dvije utakmice manje od prvoplasirane Mađarske i drugoplasirane Grčke. Ono što je izabranicima Line Červara sad jedino važno je pobjeda u Slovačkoj, s kojom bi napravili veliki korak prema jednom od dva mjesta koja vode u Austriju.

Kvalifikacije za EP 2010, 18.03.2009., 17,30 sati:
Slovačka - Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!